Makii Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2010 Witam, Niniejszym donoszę, że właśnie zrobiłem upgrade mojego Profi IIex do 3ex za pomocą pakietu "ProfiLux 3 Upgrade Kit". Instalacja jest dość prosta i każdy, kto zajmował się kiedyś elektroniką lub montował komputery i zna kilka podstawowych zasad instalowania wrażliwego na ładunki elektryczne sprzętu, powinien sobie z tym poradzić. Wykonianie samego zestawu jest bardzo dobre. Wszystko pasuje tak jak powinno. Brakuje tylko instrukcji montażu. Zestaw składa się z trzech płytek: - przedni panel (czyli praktycznie cały komputer) zawierający wyświetlacz i całą elektronikę, - moduł USB/Ethernet, - moduł szyny PAB oraz: - nowa maskownica na przedni panel, - niezbędne kabelki i śrubki, - nowe zaślepki na tylny panel, - nalepka z nowym numerem seryjnym Tak na prawdę, ze starego profiluxa pozostała obudowa oraz jedna z płytek zawierająca porty "L" i "S" i gniazda zasilania, temperatury i PH - reszta jest wymieniana. Jakie wrażenia? Wyświetlacz faktycznie jest znacznie lepszy i zawiera trzy linie tekstu. Co ważniejsze.. można go ściemnić ! Niestety (co zresztą jest oczywiste) wszystkie ustawienia dotyczące sterowaniem oświetlenia i innymi podłączonymi urządzeniami oraz kalibracja musi być zrobiona od nowa. Nie udało mi się wczytać wcześniej zachowanych danych Znacznie lepiej zorganizowane jest menu dostępne bezpośrednio z przycisków. Jest bardziej czytelne i bardziej 'poukładane' Najbardziej byłem ciekaw głośno zapowiadanego serwera www, który jest wbudowany do nowego profi... no i tu niestety jak dla mnie jest to najwieksza porażka. Znaczy... jest i działa... ale ogranicza się niestety tylko do wyświetlania aktualnych wartości. Fajnie byłoby gdyby były dostępne tą drogą jakieś wykresy... Jestem jednak dobrej myśli i czekam na kolejne firmware. To tak "na gorąco" - pierwsze wrażenia... Pozdrawiam, Makii PS. a tak BTW... może ktoś potrzebuje główny moduł do Profilux II ? Cytuj No i zalane... 570l + 200l sump, 2xTunze6101, 2x150W + 4x54W T5, 2xRedDragon 4500, Profilux 3ex, BK200 i parę innych drobiazgów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2010 A powiedz mi skąd dorwałeś Upg 3 do profka ? Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2010 Witam Zauważyłeś jakieś różnice w pomiarach ? Jakie wartości mierzysz Profiluxem ? Pozdrawiam Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Makii Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2010 #228917 SkoczekPL :A powiedz mi skąd dorwałeś Upg 3 do profka ? No... nabyłem drogą kupna w jednym ze sklepów w Warszawie Cytuj No i zalane... 570l + 200l sump, 2xTunze6101, 2x150W + 4x54W T5, 2xRedDragon 4500, Profilux 3ex, BK200 i parę innych drobiazgów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Makii Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2010 #228946 guliwer777 :Witam Zauważyłeś jakieś różnice w pomiarach ? Jakie wartości mierzysz Profiluxem ? Pozdrawiam Na początku troche dziwnie pomiar temperatury wyglądał ale po skalibrowaniu było już ok. Mierzę też PH i Redox. Wartości są takie same. Cytuj No i zalane... 570l + 200l sump, 2xTunze6101, 2x150W + 4x54W T5, 2xRedDragon 4500, Profilux 3ex, BK200 i parę innych drobiazgów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2010 No... nabyłem drogą kupna w jednym ze sklepów w Warszawie Nie no rozumiem, że nie ukradłeś Tyle że się zdziwiłem bo GHL nie chciał użytkownikom dawać do własnych rąk Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Makii Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2010 a... to pewnie dlatego nie ma dołączonej żadnej instrukcji... a tak serio... ktoś kto nie grzebał się w elektronice lub w składaniu komputerów nie powinien sam robić tego upgrade. Jest co najmniej moment, gdzie można zrobić "QQ" Cytuj No i zalane... 570l + 200l sump, 2xTunze6101, 2x150W + 4x54W T5, 2xRedDragon 4500, Profilux 3ex, BK200 i parę innych drobiazgów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malit Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2010 1175 PLN to dość wysoka cena. Niby miało być taniej dla osób posiadajacych już Prpfiluxa II ex. Jakie znaczące różnice posiada P III, dzięki którym zdecydowałeś sie na upgrade? Cytuj 120x50x55 w Opti White, deltec APF 600, 2x tunze 6055,OR 2500, profilux II, sonda zasolenie i temperatura, dolewka AM, oświetlenie BLAU 6 x T5, skała 40 kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2010 #229140 malit :1175 PLN to dość wysoka cena. Niby miało być taniej dla osób posiadajacych już Prpfiluxa II ex. Jakie znaczące różnice posiada P III, dzięki którym zdecydowałeś sie na upgrade? Biorąc pod uwagę że sam Profilux III kosztuje 2100 a upgrade to w sumie prawie cały Profilux III to cena niby jest atrakcyjna. Moje zdanie jest takie że przegięli z cenami. Też chcę kupić upgrade ale zrobię to dopiero jak będzie ok 900 zł czyli już niedługo myślę. Pozdrawiam Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smk Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2010 Nie liczyłbym bo jak zauważyłeś profilux I i II trzymały cenę przez cały okres sprzedaży danego modelu (przynajmniej w niemczech, nie wiem jak tu w PL) Cytuj 550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malit Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2010 Nie wiem czy cena jest atrakcyjna za upgrade czegoś co w większości już masz w starym pudełku. Dla mie płytki, maskownica, śrubki mogą być pozostawione ze starego. Fakt, że upgrade to wymiana większości urzązenia ale nie idzie to w parze ze zwiększoną funkocjonalnością. Z drugiej strony każdy kto już ma II zakupi upgrade - mnie też to czeka:) Cytuj 120x50x55 w Opti White, deltec APF 600, 2x tunze 6055,OR 2500, profilux II, sonda zasolenie i temperatura, dolewka AM, oświetlenie BLAU 6 x T5, skała 40 kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smk Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2010 Na razie największą zaletą upgradu do P3 jest webserwer i karta sieciowa, ale znając support firmy GHL można się spodziewać bardzo szybkiego rozwoju firmware (a nowy procesor daje świetne perspektywy) i dodatkowych cudeniek na nowej szynie PAB. Jak na razie jeśli ktoś nie szaleje na punkcie tych funkcji to spokojnie może się wstrzymać z upgradem - ja czekam A raczej nie możemy narzekać na tempo rozwoju oprogramowania do profiluxa. Sam tego kiedyś doświadczyłem jak na forum niemieckim gdzie przebywa załoga GHL zapytałem się dlaczego profilux nie obsługuje waveboxa skoro ma ku temu wszelkie mozliwości i po wymianie 2 maili (gdzie sami do mnie napisali z pytaniem jak widzę implementację tej funkcji) tego samego dnia wieczorem miałem soft beta obsługujący waveboxa, który wysmazyli w ciągu kilku godzin Z tego co się orientuję GHL w najblizszej przyszłości zamierza zaimplementować oprogramowanie profilux control do web serwera i bedziemy sobie konfigurować profiluxa tak jak to się robi z routerami sieciowymi, co moim zdaniem jest dużo wygodniejsze niż montowanie na komputerze tego softu. dla ciekawych jak produkcja profiluxa wygląda od kuchni przesyłam linka którego znalazłem na niemieckim forum http://www.aqua-it.de/vb/album.php?albumid=9 Cytuj 550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2010 Witam Jakieś nowe newsy ? Pozdrawiam Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Makii Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2010 Jak na razie... wszystko działa zgodnie z przewidywaniami Nic się nie zawiesza, PH i redox również w granicach normy ... tzn. na podobnych poziomach jak przed upgrade Pozdrawiam, Cytuj No i zalane... 570l + 200l sump, 2xTunze6101, 2x150W + 4x54W T5, 2xRedDragon 4500, Profilux 3ex, BK200 i parę innych drobiazgów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2012 Czy ktos jeszcze ma te zestawy na stanie? Podobno GHL juz je wycofal. Szukam sklepu ktory by mi sprzedal upgrade do rak wlasnych Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach