Skocz do zawartości
TMK

Kupiłam watomierz...

Rekomendowane odpowiedzi

I zaczynam mierzyć... a tu niespodzianka. 2 swietlówki Aquarelle po 15 W zużywają no zgadnijcie...60 W .

wiem że jest jakiś cosinus fi i nie spodziwałam się 30W ale 60? Ciekae czy energooszczędne żarówki też tak mają moc x2

Moze ktoś sprawdzić swietlówki miernikiem? i opisać jaka świeltówka, ile mocy i jaki statecznik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pomiaru faktycznego zuzycia wystarczy miernik z tesco za kilkanascie zloty. Mierzysz napiecie w sieci. Mierzysz prad pobierany przez urzadzenie. Mnozysz napiecie przez natezenie(V * A) i w zaokragleniu otrzymujesz waty.

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#230235 inmar :

Może ktoś polecić inne niedrogie urządzenie,które ma do obliczania zużycia prądu ?

Uważasz że urzadzenie za 30-40 zł jest drogie? na tym forum?

Ale nikt nie odpowiedział jeszcze na moje pytanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TMK był niedawno taki post "Akwarium w watach" i tam napisałem to co wklejam tutaj. Ze świetlówkami też się zdziwiłem bo takie same świetlówki na jednym stateczniku biorą 160W (2x80), a na innym 179W. Mała 18W IKOLA pobiera 24W, czyli 33% więcej. Poniżej kilka moich pomiarów.

Kupiłem Energy Monitor 3000 i wyszły ciekawe rzeczy.

Moje dwie HQI po 150 W biorą tylko 314-315W. To lampa DIY i nie wiem, jakie ma układy zapłonowe, ale wypadają dobrze, bo to daje ok. 157 W na lampę.

W starszej lampie HQI 150 W wychodzi mi 174 W, tu nieco gorzej, ale nie jest to 220 W, jak ponoć się zdarza.

Koralia 4 pobiera dokładnie 11W zgodnie z instrukcją.

Pompa obiegowa AM OR 3500 bierze tylko 46 W, a nie 65 W, jak jest na niej podane. Może bierze 65W przy wykorzystaniu maksymalnego podnoszenia?

Pompa AM OR 3500 z wirnikiem igiełkowym w odpieniaczu AM Turboflotor Blue 3000 bierze już tylko 36 W.

Grzałka Jager 150W pobiera 142 W.

Grzałka AQUAEL 250W pobiera jedna ok. 262 W, a druga identyczna 247 W.

Lampa T5 2x80 W na jednym zasilaczu bierze 160W, a druga lampa T5 2x80 W na innym zasilaczu bierze już ok. 179W. Spora różnica.

Lampa Ikola 18 W T5 pobiera 24 W.

Łącznie dwie pompy cyrkulacyjne Tunze 6100 podłączone pod multicontroler biorą przy wydajności minimalnej 22 W, a przy maksymalnej 38 W. Ten wynik jest dziwny, bo jedna ma pobór prądu maks 45 W według danych.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te świetlówki zasilasz przez elektroniczny statecznik czy tradycyjny magnetyczny ? Elektroniczne mają sporo wyższą sprawność niż magnetyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#230241 TMK :
#230235 inmar :

Może ktoś polecić inne niedrogie urządzenie,które ma do obliczania zużycia prądu ?

Uważasz że urzadzenie za 30-40 zł jest drogie? na tym forum?

Oczywiście,że nie.Pewnie nieprecyzyjnie napisałem,ale chodziło mi o urządzenie,które samo oblicza koszta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

#230248 rah :

Pompa obiegowa AM OR 3500 bierze tylko 46 W, a nie 65 W, jak jest na niej podane. Może bierze 65W przy wykorzystaniu maksymalnego podnoszenia?

Chyba odwrotnie, max poboru przy podnoszeniu równym zeru. Pompa nie wykonuje pracy - "nie pobiera" prądu.

Upraszczając sprawę: moc pobrana = moc użyteczna + ciepło rozproszone. Wszystko zależy od tego

co podają producenci.

Pozdrawiam

Marek Odrzywolski

Lublin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#230249 spajdi :

Te świetlówki zasilasz przez elektroniczny statecznik czy tradycyjny magnetyczny ? Elektroniczne mają sporo wyższą sprawność niż magnetyczne.

Tak to stare świetlówki, T8 i jeszcze na magnetycznych tradycyjnym sprzęcie.

A halogen Brilux z aqvalight ze starym magnetycznym statecznikiem o mocy 150W bierze tylko 160.

reszty świtlówek nie sprawdzałam, ale sprawdze zwłaszcza diodowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lepiej takich urządzeń nie stosować po co się stresować

Też tak uważam, lepiej być nieświadomym do końca ile to wszystko kosztuje :)

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prad to i tak maly koszt w porownaniu ile wydaje sie na sol i inne suplementacje, pokarmy. A ile idzie na rybcie, korale.Jedni sie matrwia drudzy nie.

Tak czy inaczej miernik warto miec. Sprobujcie podlaczyc do telewizora LCD i zmniejszcie podswietlenie z 10 na 6-7 zobaczycie jaka roznica.

Moze i wiekszosc posolonych nie martwi sie o finanase ale warto pomyslec chociazby o emisji CO2, taka pamiec o rafie.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.