Skocz do zawartości
klamson

Miernik TDS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Jaki polecacie miernik TDS(taki do 150 zł)Mam upatrzony tds firmy HMdigital-czy jest on coś warty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam takiego masz schemat z opisem tzn instrukcja

dobra rada to /in/ czyli wejście podłącz za RO a /OUT/

czyli wyjście za DI pozwoli Ci to kontrolować żywicę

a na koniec jeszcze jeden wkład węglowy jak DTS będzie miał na wyjściu za

DI 001 to wymieniaj żywicę a jak wejściu będzie 001 to wkłady

w osmozie

pozdrawiam

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

W ujęciu tego co napisał slawomirdyl pewnie sam sobie udzielam odpowiedzi na pytanie, ale żeby głupio nie wyszło to je rozbuduję :-) Kupiłem dzisiaj miernik przepływowy TDS oraz filtr DI. Na wejściu mam 5 ppm na wyjściu O ppm, czasem wskazuje 1 ppm. Powodem zakupu miernika jest zjawisko pojawienia się glonów w zbiorniku w niektórych miejscach, czy stosowanie dotychczas samego filtra RO oraz odczyt po RO na poziomie 5 ppm mógł być tego przyczyną (powstania glonów), czy wkłady RO wymagają wymiany przy tym poziomie zanieczyszczeń bo mają zaledwie niespełna 6 miesięcy.

Giersza

585 litrów, 150x60x65, POWER LED 3x50W + 4x10W, cyrkulacja 3 x Tunze 6105, obieg AM OR 3500, Bubble King Mini 200, Profilux Plus II EX, Ozonator Sander, 70 kg LR, 35 kg LS,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To normalne, że po osmozie masz 5PPM. I mogło to być przyczyną pojawiania się glonów, choć czy było jedyną, okaże się zapewne niedługo :)

Filtr RO czyści wodę w 'zaledwie' 90% i dlatego właśnie potrzebny jest DI z żywicą.

Wkłady nie wymagają na razie wymiany. TDS Ci pokaże kiedy będzie je trzeba wymienić.

250L + SUMP 75L, "Black Python" 120W + 2xHagen GLO 1xATI Blue Plus 24W, Grey Dragon 6000, 2xTunze 6055 z Single Controller 7091 i Y-adapter + Tunze 6025, Deltec AP600, Deltec FR509, dolewka Dr Witt, GHL Profilux Dosing Unit SA 4, RO 75 GPD + DI

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=25772

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TDS nie pokaży zużytych wkładów, tylko zużytą/uszkodzoną membranę. Wkłady zaleca się wymieniać co max. pół roku, ale jak masz starą instalację to mogą się pozapychać wcześniej - spadnie wydajność RO (tempo filtracji wody).

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam właśnie ten za stówkę :)

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy taki TDS wystarczy?

Akwarium (start: 16.01.2013): 100x40x50(wys.); Oświetlenie: 4x39W; Filtracja: Deltec MCE 600, 30kg lr; Ogrzewanie: Eheim Jager 200W; Cyrkulacja: Tunze 6045, Tunze 6025. - DZIENNIK

6505_6691.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten z linku zauważyłem teraz, ma chyba wadę - nie widzę wyświetlacza, więc jakby nie miał wyświetlacza to bym nie brał

Edytowane przez Darek S (wyświetl historię edycji)

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, choć lepiej by było podwójny - jeden za osmozą a drugi po DI , a tak jak jest jeden czujnik to tylko montujesz po DI

Jaki podwójny mógłbyś polecić?

Akwarium (start: 16.01.2013): 100x40x50(wys.); Oświetlenie: 4x39W; Filtracja: Deltec MCE 600, 30kg lr; Ogrzewanie: Eheim Jager 200W; Cyrkulacja: Tunze 6045, Tunze 6025. - DZIENNIK

6505_6691.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki dzięki ;)

6505_6691.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie od tego samego dostawcy trzypunktowy i masz full wypas za 2 dychy wiecej ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co oznacza jak na wyświetlaczu dual TDS wyświetla R ?

03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R oznacza Error mi wyskakiwał na starym tds,wystarczyło wyjąć złączkę z kabelkami i wsunąć z powrotem mocno dociskając

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostszy miernik TDS 4-TM - koszuje niecal 100zl. Bardzo dobry i chyba w zupelnosci wystarczy (przynajmniej na pewnym poczatkowym etapie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.