Skocz do zawartości
dark.f

Czy starczy 2x70w HQI ?

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzcie tylko szczeze :p czy 2x70W Hqi i 2 aktniczne swietlowki T5 starcza do zbiornika 100x40x40 i jakie dac 10K czy 20K, chcilbym tez plany do wymagajacych korali :p wkoncu je zasiedle i czy takie swiatlo starczy ? czy moze macie co do tego zbiornika wlasne poglady jakie zastosowac. Chce to jakos polaczyc w pokrywie bo nie mam jak zawiesic lamp HQI i jakies wentylatorki dam :p prosze o rady :p

pomalutku....po cichutku i baniaczek bedzie stal ..... 160l, w obiegu 210 l, Beast 400P, HQI 150W 10K, OR 2500, sump 54l,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha i dodam ze chcialbym osiagnac piekny blekit (gebie oceanu) jaka zastosowac swietlowke to tego celu ?

pomalutku....po cichutku i baniaczek bedzie stal ..... 160l, w obiegu 210 l, Beast 400P, HQI 150W 10K, OR 2500, sump 54l,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

starczy ale zamiast hqi 70W daj jeden raz 150W i dwa razy T5 aktynikę ,żarnik 10000K ewentualnie 20000K lepiej podkreśla kolory, ale zamiast tego może daj same T5? np 5xT5 39W 2x aktynikę 2x dzienne 10000K i raz blue+ stym że ta osatatnia świetlówka jest praktycznie niedozdobycia w Polsce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy 40cm wysokosci powinna wystarczyc jedna lampa 150W

Ja mam odrobine mniejsze akwarium 90x38x35 i 150W jest akurat

jak chcesz blekit, to walnij 20tysK zarnik i nic wiecej nie potrzeba

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sobie mysle nad ta lampa 150W ... ze bede mial nieoswietlone boki akwa , a w przyszlosci chcialbym miec tez twarde korale skusily mnie te refleksy swietlne :p a w T5 chyba tego nie osiagne nie ? wiec boje sie ze raczej malo swiatla bedzie i korale mi nie beda rosly :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do t5 światła jest dosyć pod warunkiem że dobrze wybierzesz moc świetlówek tu masz z reefcentral link tylko

zbiorników oświetlonych wyłącznie T5 i zobaczysz też że nawet najtrudniejsze do utrzymania koralowce są możliwe przy oświetleniu T5

link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dark.f

Jesli chcesz miec refleksy to powies 1x70W HQI i do tego 4x39W T5. I bedziesz mial akwarium w miare doswietlone.

Jako przyklad zbiornika oswietlonego tylko T5 zawsze podaje to:

http://www.korallenriff.de/Mohr

Erfahrungsberichte -> Licht ist Leben - Aquarienbeleuchtung im Wandel der Zeiten

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki chlopaki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy z podanych zestawów jest w miarę dobry. Nie rozumiem tylko po co utrudniać sobie życie i mnożyć koszty wieszając żarnik i 4-5 świetlówek? Z HQI za nic bym nie zrezygnował ze względu na bliki i to że to światło nadal jest najlepsze. A jeśli lubisz błękit (ja lubię) to najbardziej porażający efekt da Ci HQI 20000K. Ja jednak zastosowałbym 250W gdyż światło 20000K jest wizualnie ciemniejsze. I nic więcej. Jeśli zrobisz DIY z halopaka 1000W to będziesz miał dobrze doświetlone całe akwarium za parę groszy: 150zł - elektryka + oprawa i 260 zł żarnik (kalkulacja na 250W,20000K). I uwierz mi, nic więcej nie potrzeba.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna tez zrezygnowac z blikow i powiesic same T5 - jednak dopoki ceny tych swietlowek nie spadna do rozsadnego poziomu, to uwazam ze nie warto.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny tych swietlowek sa juz na calkiem niezlym poziomie. :p

http://www.aquaterrashop.de

T5 39W:

ATI Blue+ 11E (Osram 67)

ATI AquaBlueSpecial 12.50E

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za rozsadny poziom uwazam poziom cen T8 :p

Czy technologicznie te rury tak bardzo roznia sie od siebie, ze uzasadnia to taka roznice cen?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już T5 nie są takie drogie 24W masz do morskiego po 40zł prawie w tej samej cenie są 39W po 46zł (Sylvania) i 39W wyszły mnie znacznie taniej niż rury T8 18W które są droższe a świecą dużo gorzej a okres ich używania wynosi tylko 4-6mcy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się zdecydowałem na oświetlenie 2x70W HQI (10 000K)

+ 2xT5 (actinic + 10 000 K) do akwarium 160 x 45 h=40.

Na razie jest słodka woda i martwa skała, więc tródno mi mówić o walorach użytkowych, ale wizualnie jest super.

pozdrawiam

kivi

370L 2xT5-54W cyrk- 8000l/h foto: http://www.nano-reef...e=gallery&f=716

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomasz

Mowisz samo HQI hmm....

tylko ile bym musial dac tych lamp HQI 2? bo nie mam ich jak powiesic jedyne wyjscie dlamnie to w pokrywie

a z tego co chytalem to bedzie masakra latem choc akwa bedzie stac w pokoju gdzie okno jest na wschod slonca to i tak latem jest dosc chlodno ale boje sie ze jak 2 dam to zagotuje baniak :p bo na jednej to beda boki nieoswietlone (a moze sie myle) bo baniak ma 100cm szerokosci. gdzie mozna kupic ta oprawe bo u mnie tylko maja 500W nawet w Bricomarche go..no maja :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja proponuje wrzucic 5xT5 39W i ulozyc je na przemian.Wydaje mi sie ze to powinno wystarczyc.

pozdrawiam

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kivi

a masz zdjecie tego baniaka ? bo bym sobie porownal :p

jak masz to wstaw albo wysli mi na maila moj to dark.f@interia.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Luki

od Twojego akwa zdecydowalem ze bedzie to wlasnie morskie spodobal mi sie Twoj baniak :p nie myslalem ze w tak malym akwa mozna takie codo zrobic wzoroje sie na Twoim :p i zdecydowalem sie zarejestrowac, dales mi motywacje :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow:szok wielkie dzieki za tak pozytywna opinie.

pozdro..

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dark.f

jeśli zrobisz z dużego halopaka to przy 100cm będziesz miał ładnie doświetlone akwa. Boki będą minimalnie ciemniejsze, ale to też dobrze gdyż nie wszystkie zwierzęta uwielbiają plażę.

Nie musisz przykrywać akwa. Zrób koronę wys 15-20 cm i wzdłuż przykręć dwa płaskowniki i tam zamocuj halopak.

U nas są w każdej hurt. elektrycznej, obi, castoramie i praktikerze.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomasz

Dzieki za rady :p nawet sam lepiej bym nie wpadl na taki pomysl by zrobic cos w stylu korony wielkie dzieki i pozdrawiam :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.