Skocz do zawartości
danek

Wymiana żarników Hqi

Rekomendowane odpowiedzi

Jak często wymieniacie żarniki HQI . Moje mają 8 miesięcy - 2x aqualine 150W z Aquamedica w oprawie własnej roboty.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moj wymienile po 15 miesiacach, pamietaj ze trzeba pozniej zawiesic lampe 20 cm wyzej od pierwotnego zawieszenia!

Dany

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze to chyba zdecyduje się na wcześniejszą znacznie wymiane może za miesiac nie bedą jeszce tak wyżażone i różnica między starymi a nowymi bedzie mniejsza ,bo nie za bardzo moge podnieść wyżej - oprawy są w obudowie akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak często wymieniać żarnik zależy od obsady. Najbardziej trzeba pilnować wymian chodująć koralowce twarde. Tutaj wymiany co 6-8 miesięcy nie sa wcale przesadą. Codując miękasy czy tylko ryby można ten okres przeciągnąć do 12-15 miesięcy.

Podobno żarniki BLV mają dłuższą żywotność i ja np. przy twardych świecę nimi 12-14 miechów

Nie musisz wcale podnosić lampy. Po zmianie żarnika mozesz przez jakiś czas świecić przez dodatkową szybę i oczywiście skrócić czas świecenia i pomału wydłużać.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki mam mieszaną obsadę ale bez acropor ,więc wymienie żarniki za około miesiąc i dołoże drugą szybke skracając czas świecenia.Korale są w zbiorniku od około 6 miesięcy wiec nie powinny znacznie odczuć róznicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Danek jakbyś mógł to wrzuć fotki, jak rozwiązałeś u siebie problem umieszczenia żarników w obudowie, bo sam kombinuję coś takiego

Szykuje powrot do morszczyzny w wielkim stylu :)

TYLKO WIDZEW

''Su ludia,ktorich mam proste v pici:-)))''

Aurel Hatala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to taka prosta obudowa nic rewelacyjnego , góra z rezokartu i oprawy wykonane z halogenowych opraw i wpuszczone od góry.Będe musiał pomyśleć i tak nad nową bo rezokart ciut za cienki jak na akwa 150cm i delikatnie się wypaczać zaczyna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to jest rezokart?

ja tez mam hqi w pokrywie baniaka, a pokrywa z spienionego pcv

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inaczej tekstolit chyba , taka brązowa płyta i naczej określić nie mogę. Przód i boki też mamze spienionego pvc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

im wyzsza temp. swiatla tym szybciej powinny byc wymieniane. 20K wymieniam co 6 miesiecy.10k wytrzymaja dluzej- 12-14 miesiacy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.