Skocz do zawartości
Gość buczi82

TCM v2 400 + rio 2100

Rekomendowane odpowiedzi

Gość buczi82

problem, zakupilem dzisiaj odpieniacz i mnie juz ch.. strzela ehhh

nie mam sumpa, wiec pompa i bublestop mialo isc do akwa, ale jak to zamonotowalem to polowe msca mi zajelo, wiec pompe wsadzilem do miski i pociagnalem weze, wszystko oki, ale nie do konca, bo mi z pompy cieknie, nowa pompa i cieknie, no i jak tu sie nie wku... ehhh pewnie oring, albo cos innego, masakra ehhh mial ktos podobny problem ????

a moze ktos ma jakis pomysl zeby zrobic sumpa bez wiercenia dziur, bo po 1 nie wiem czy mi to ktos zrobi, a po drugie nie mam gdzie przelozyc tego wszystkiego, itp itd

pare fotek i filmik:

s1050015.jpg

s1050014.jpg

s1050013.jpg

s1050012.jpg

s1050011.jpg

s1050010.jpg

s1050009.jpg

s1050008.jpg

s1050007k.jpg

s1050006.jpg

s1050005.jpg

s1050004.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie zrób sump (jak masz miejsce) i kup pudełko przelewowe (Overflow Box) i już :D. Nie będziesz musiał wiercić dziur w akwa. Odpieniacz z pompą do sumpa. Przy tej wysokości jaka dzieli odpieniacz od pompy nie ma mowy o jakiejkolwiek wydajności. Przecież ta pompa traci lwią część mocy na podniesienie wody do odpieniacza! Ona musi być jak najbliżej niego. Na filmiku prawie nie pieni i myślę, że to właśnie przez tę odległość. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

bo dopiero co zalaczylem to nie pieni.. ehhh juz mam dosc, trza bedzie chyba kupic to pudelko...

mi bardziej chodzi o wyciek, rano bede sie meczyl, a teraz ide spac ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

ma ktos pomysl jak zrobic zeby babelki nie lecialy ??? niby buble stop a nie dziala ehhh

a do trgo po 30-min 1h zalezy jak lezy ehhh woda sie wlewa do kubka, wyleje, pochodzi dobrze i znowu po jakims czasie sie nalewa, no masakra ehhh przeplyw jest na maxa, nie wiem o co tu chodzi :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

spróbuj wyciągnąć trochę wąż odpływowy, i sprawdzaj gąbkę czy nie jest brudna, ponieważ jak na odpływie będzie większy opór to wtedy woda w kubku będzie podchodzić ci wyżej i będzie go zapełniać.

100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe

6195_6307.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

odpieniacz dzisiaj odpalony, wiec brudny raczej nie jest :/ waz juz nawet podnosilem tak ze woda leciala na gabke z gory i to samo, nie wiem o co tu chodzi ehhh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co? Zatkaj ten wężyk (przeźroczysty), który masz na wypływie wody z odpieniacza (karbowana rura). Przecież jak woda wypływa to zasysya Ci powietrze. Zrób tak i zobacz co będzie. Wg mnie tu leży przyczyna bąbelków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#273951 buczi82 :

waz juz nawet podnosilem tak ze woda leciala na gabke z gory i to samo, nie wiem o co tu chodzi ehhh

podnosząc wąż powodujesz większy opór, spróbuj przesunąć pudełko z gąbką na odpływie trochę dalej od odpieniacza, wtedy wąż będzie pod skosem a nie pod kątem prostym co powoduje dociskanie się go do gąbki i wtedy poziom wody jest wyżej w kubku, i to powoduje jego zapełnienie, jak odsuniesz to pudełko koniec węża będzie nad gąbką i wtedy powinno być ok, miałem ten sam problem z ustawieniem tego odpieniacza. Sprawdz i daj snać, a jeśli chodzi o bąbelki to może potrzebuje się dotrzeć, mój tak nie bąbelkuje, tyle że kupiłem używany. :D

100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe

6195_6307.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

oki dzieki, jak wstane to zarz to sprawdze, ale za nim to zrobie musze jeszcze cosik napisac...

nie wiem czy to wazne, ale pompa nie jest w wodzie, nie mam sumpa, a w akwa zajmuje duzo msca, wiec zrobilem tak ze pompa jest w misce wrazie jakiegos przecieku, no i z 2 str rury, ktos wczesniej pisal ze odpieniacz bedzie gorzej dzialal bo pompa musi pchac wode na gore, no ale tutaj widac ze radzi sibie niezle... nie wiem moze to jest przyczyna, moze ta pompa musi byc w wodzie, zaraz gdzie podam linka do fotki, bo gdzies tu chyba jest pokazane jak to wyglada...

hehe pierwsze zdjecie na samej gorze widac jak to wyglada, mam nadzieje jednak ze o nie jest rzyczyna wody w kubku i babelkow, msca za duzo nie mam zeby przesuwac rre, skroce ja i juz, no ale najpierw poczekam na wasze wypowiedzi...

jeszcze raz dzieki :kapelusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Nika wiem ze pod postem, ale ja juz nie mam sily do tego i musze wkleic od nowa zeby ktos zobaczyl i moze widzial o co chodzi, chociaz z drugiej strony to i tak nie wazne bo wlasnie susze i zaraz do sklepu jade oddac, no ale jesli by nie przyjeli to cos trzeba zrobic :/

filmik 1, zrobilem tak jak napisal gregior, nie podzialalo :/

filmik 2, ostatnia proba, wlozylem wszystko do akwa, tak jak powinno byc i tak jak widzialem na youtube jak innni maja, ale to samo :/

rece mi opadaja :/

aha i teraz jeszcze jedno pytanie, jezeli przyjma, to tak jak chodi napisal moga kasy nie oddac lub wymienic na cos innego, w sklepie maja nano 120 tez tej samej firmy i dymax ls10, jest ciut mniejszy od v2 400 i teraz nie wiem czy brac inny odpieniacz czy jechac na mini dalej, w sumie daje rade, nie nazekam, tylko chcialem miec wiecej msca w akwa, no ale sie nie dalo :/ chyba ze zrobie przelewowy i kupie taki sam ale gfdzie indziej, prosze o propozycje i porade, dzieki wielkie i sroka za te meki...

tu jest link do tego dymaxa:

http://www.mydymax.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=25&category_id=12&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1

a wiec tak, kasy nie oddadza, albo mam czekac do czwartki dadza nowy, albo wykorzystac te £90 w sklepie, tylko ze tam nic nie ma.korale do bani i drogie, ryb juz wiecej nie moge no i tez nie chce, wiec co mi po ich kredycie :/

masakra ehhh no chyba ze ten dymax odpieniacz, albop nano, ale po co mi nanao :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie zatkałeś tego przeźroczystego wężyka na wylocie z odpieniacza? SPRÓBUJ!! Myślę, że pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

juz wczesniej probowalem i tez nic, jestem w trakcie robienia pudelka przelewowego, zobacze co z tego wyjdzie, jak bedzie dzialac to wsadze to do sumpa i tam moze bedzie inaczej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na logike skoro sa drobne babelki to znaczy ze przechodza przez bubblestopa. Ja po prostu zakosilem zonie rajtuzy i naciagnalem na odplyw ze skimmera - nie ma problemu.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

a co zrobic z tym ze woda nalewa sie do kubka ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ja ostatnio myłem gąbki i też miałem problem z ustawieniem odpieniacza ponieważ kubek szybko się zapełnia, ale już ten problem rozwiązałem, otóż pomiędzy pompą a odpieniaczem jest zawór do regulacji strumienia wody i po skreceniu go mogłem obniżyć poziom wody w odpieniaczu a tym samym szybkość napełniania kubka, pozdrawiam mam nadzieję że pomogłem.

6195_6307.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

dzieki wielkie za podpowiedz, ale juz sie pozbylem odpieniacza hehe mial byc sumop, ale wojna z kubkiem zostala przegrana, moze kiedys jak zmienie akwa to sie pobawie w dopieniacze, narazie mini mi styka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buczi to nie jest pompa zewnetrzna wiec nie wiem o co ci chodzi...

Moze cieknac bo powinna byc w wodzie

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

uszczelnilem ja, dale 2 ruru, tzn weze i woda plynela, ale do kubka leciala, zaworem sie bawilem i tez nic nie pomahgalo, wsadzilem pozniej pompe do akwa, zweby byla krotsza droga, ale tez d*pa wehhh

jak kipie akwa z sumpem, dziurami, kominami, rurami, to se kupie jakies dobry odpieniacz, taki jak ma chodi v2 800 i bedzie git :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.