Skocz do zawartości
Engell1

Salarias

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym sobie kupic Salariasa ale mam pytanie czy one przesiaduja na koralach? Miałem dwa G.Okinawae, ktore siadzialy ciagle w jednym miejscu na koralu miekkim i oddawały tam też swoje potrzeby i po jakimś czasie aż dziurę wyżarło w tym grzybie.

Czy Salariasy też maja podobne zachowanie?

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

odpieniacz: Deltec SC 1456

cyrkulacja : 2 x Tunze 6055

obieg : Eheim Compact+ 3000

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde czym Ty je karmiłeś :D

Mój Solar przesiaduje na skałach i przy przedniej szybie machając do mnie "łapkami"

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to kupuję :-) Ten Salarias jest inny od wszystkich jakie do tej pory widziałem, jest ciemny i to chyba bedzie Obscurus lub Ramosus

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zreszta jedna z najsympatyczniejszych rybek w moim akwa. Ciekawska i bardzo przyjacielska. Do tego straszny zarlok, milosnik glonow i nalotu na szybie. A z ciekawostek to dodam, ze u mojego kumpla spi na boku. Normalnie jak idzie spac to podplywa do skaly, siup na boczek i w kime. Wyglada jak niezywa. Normalnie jak piesek. Do tego potrafi zmieniac kolor w zaleznosci od otoczenia. U mnie z racji czarnego piasku jest prawie zawsze czarna ale jak podplynie na "gore" blizej swiatla i urzeduje na skalach robi sie duzo jasniejsza.

Goraco polecam

Bartek

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie salarias czasami przysiada na koralach. Sympatyczna ryba, niestety potrafi być agresywna - bardzo gania mi babkę piaskową.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie salaris jest zupełnie pokojowy. Zachowuje się czasami jakby był jedyną rybą w akwarium. Potrafi skubać skałę zaraz obok Zebrasomy Flavences. Fajnie na niego popatrzeć - zwłaszcza że to takie połączenie salamandry z glonojadem ;) Ma ciekawe zwyczaje. Korali nie rusza ani na nich nie siada - może dla tego że nie mam nic co by mu "odpowiadało" ;).

300x80x80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również uważam, że jest to jedna z najbardziej interesujących ryb do obserwacji. Mój ma "swoje spanko" w jednym miejscu i wszystkich stamtąd przegania. Ale nie żeby ich gonił na "smierć i życie" -tylko tak wiesz: pstryczka w nos ;-)

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Wczoraj kupiłem. Musze poczekać aż sięoswoi ale też uważam, że jest to ryba bardzo interesująca.

Wczoraj w sklepie jak facet próbował mi wyłowić to w ułamku sekundy wskoczył do filtra/sumpa - ponoć często tak robił.

Dostałem więc z innego akwa :-)

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rybka jest bardzo ciekawa :) mam pytanie czy rybkę należy dokarmiać w akwarium również jakimiś suchymi glonami przypinając ją do szyby czy po prostu żywi się całkowicie glonami które znajduje w akwarium??

akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój lubi się podeprzeć na grzybowieńcach, jak leży i obserwuje. Taka poduszeczka z włochatych grzybków.Jak je zlikwidowałam to opiera mordkę na tubce, chociaż twarde są niewygodne. Chyba muszę podłozyć mu w jego ulubione miejsce ricordeę. Co do dokarmiania... Żre wszystko- z wyjątkiem glonów,nori czy płatków ze spiruliną. Jego przysmak to drobne lane kluski,ale koniecznie moczone w rosole:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój skubaniec Salarias ma w nosie glony, zjada prawie tylko mrożonki. Glony czasami i to tylko na deser.

Akwarium - aktualnie brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wcina glony zjadał też cyjano :D a jego ulubione łóżko to sacro :) bardzo sympatyczna ryba :D

akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.