Engell1 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam, Chciałbym sobie kupic Salariasa ale mam pytanie czy one przesiaduja na koralach? Miałem dwa G.Okinawae, ktore siadzialy ciagle w jednym miejscu na koralu miekkim i oddawały tam też swoje potrzeby i po jakimś czasie aż dziurę wyżarło w tym grzybie. Czy Salariasy też maja podobne zachowanie? Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2010 Kurde czym Ty je karmiłeś Mój Solar przesiaduje na skałach i przy przedniej szybie machając do mnie "łapkami" Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2010 No to kupuję :-) Ten Salarias jest inny od wszystkich jakie do tej pory widziałem, jest ciemny i to chyba bedzie Obscurus lub Ramosus Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2010 To zreszta jedna z najsympatyczniejszych rybek w moim akwa. Ciekawska i bardzo przyjacielska. Do tego straszny zarlok, milosnik glonow i nalotu na szybie. A z ciekawostek to dodam, ze u mojego kumpla spi na boku. Normalnie jak idzie spac to podplywa do skaly, siup na boczek i w kime. Wyglada jak niezywa. Normalnie jak piesek. Do tego potrafi zmieniac kolor w zaleznosci od otoczenia. U mnie z racji czarnego piasku jest prawie zawsze czarna ale jak podplynie na "gore" blizej swiatla i urzeduje na skalach robi sie duzo jasniejsza. Goraco polecam Bartek Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2010 U mnie salarias czasami przysiada na koralach. Sympatyczna ryba, niestety potrafi być agresywna - bardzo gania mi babkę piaskową. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2010 U mnie salaris jest zupełnie pokojowy. Zachowuje się czasami jakby był jedyną rybą w akwarium. Potrafi skubać skałę zaraz obok Zebrasomy Flavences. Fajnie na niego popatrzeć - zwłaszcza że to takie połączenie salamandry z glonojadem Ma ciekawe zwyczaje. Korali nie rusza ani na nich nie siada - może dla tego że nie mam nic co by mu "odpowiadało" . Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2010 Również uważam, że jest to jedna z najbardziej interesujących ryb do obserwacji. Mój ma "swoje spanko" w jednym miejscu i wszystkich stamtąd przegania. Ale nie żeby ich gonił na "smierć i życie" -tylko tak wiesz: pstryczka w nos ;-) Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2010 Dzięki. Wczoraj kupiłem. Musze poczekać aż sięoswoi ale też uważam, że jest to ryba bardzo interesująca. Wczoraj w sklepie jak facet próbował mi wyłowić to w ułamku sekundy wskoczył do filtra/sumpa - ponoć często tak robił. Dostałem więc z innego akwa :-) Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz.s4 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2011 rybka jest bardzo ciekawa mam pytanie czy rybkę należy dokarmiać w akwarium również jakimiś suchymi glonami przypinając ją do szyby czy po prostu żywi się całkowicie glonami które znajduje w akwarium?? Cytuj akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2011 Mój lubi się podeprzeć na grzybowieńcach, jak leży i obserwuje. Taka poduszeczka z włochatych grzybków.Jak je zlikwidowałam to opiera mordkę na tubce, chociaż twarde są niewygodne. Chyba muszę podłozyć mu w jego ulubione miejsce ricordeę. Co do dokarmiania... Żre wszystko- z wyjątkiem glonów,nori czy płatków ze spiruliną. Jego przysmak to drobne lane kluski,ale koniecznie moczone w rosole:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 10 Września 2011 Mój skubaniec Salarias ma w nosie glony, zjada prawie tylko mrożonki. Glony czasami i to tylko na deser. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin222 Zgłoś Napisano 10 Września 2011 u mnie gonił czasem inne ryby i lubił siedzieć w sarco;p Cytuj 300l rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz.s4 Zgłoś Napisano 10 Września 2011 u mnie wcina glony zjadał też cyjano a jego ulubione łóżko to sacro bardzo sympatyczna ryba Cytuj akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach