Skocz do zawartości
Marx

sixline wrasse

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos ma taka rybe (Pseudocheilinus hexataenia)? Czy moze napisac o niej cos wiecej?

297_sixline.jpg

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ja. jest u mnie 2 i pul miesiaca. nie byla karmiona pul miesiaca bo wyjechaem, siedziala z slizgiem w jednym akwa. Polecono mi ja do zniszczenia plantacji Planaria. Plywa miedzy skalkami i cos skubie, jak zauwarzylem lubi artemie suche jedzenie tez. Chyba pokojowa, wczoraj kupilem plus 3 rybki do tego akwa, nawet czesciej plywa nad skalami, jak byla by bardziej smiala.

"<?))))><`?...¸??´?`?.¸Morskie¸.?´?`?...¸.?´><((((?>"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ma jakies ciekawe zachowania? faktycznie zakopuje sie w piasku?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle za na 99% nie zakopuje sie w piachu. Ale wiem jaka rbyka moze w piachu lub w gruzie koralowym, zrobilem zdjecie w sklepie (biala) i ja jedna mam zolta641-0407240073.jpg641-dscf7709.jpg

Zapomnialem dodac ze robia jaskinie (norki) i w nich siedza. Na filmie widzialem ze krab robi jaskinie dla nich . wiec nie jestem pewien czy one robia, lub zlecaja to krabom.

"<?))))><`?...¸??´?`?.¸Morskie¸.?´?`?...¸.?´><((((?>"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Śpi zakopana w piachu czy żwirze. CZasem wystaje tylko płetwa grzebietowa.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, Poloherb zlecaja to krabom. To bardzo ciekawa forma symbiozy, gdybym nie byl przeciwnikiem piachu w akwarium to bym sobie tak aparke sprawil.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo sympatyczna rybka u mnie już jest coś koło 1 roku. Je wszystko. Z dużym prawdopodobieństwem zjada również płazińce. U mojego znajomego po padnięciu tej rybki ma plagę małych wstrętnych ślimaków żrących montipory.

U mnie takiej plagi nie ma, pomimo że wymienialiśmy koralowce. Zauważyłem, że konkuruje żarcie z samicą mandaryna i z tego powodu dostaje czasami łomot od samca. Mój nie zakopuje się w piachu. Śpi gdzieś w środku rafki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tymi pasozytami to niestety u mnie. Mam je niezly kawalek czasu, nawet nie wiem jak dlugo :)( (ale raczej liczone w latach niz miesiacach). Na poczatku zarly poritesa, troche z nimi powalczylem i kupilem powyzsza rybke. Problem zniknal, nie wiem czy za jej pomoca czy bez ale to fakt. Pozniej przyszla przeprowadzka w srodku zimy, dwa kartony przemarzly i niestety wargatek przyplacil to zyciem. A problem z Cuthona bo tak sie zwa te slimaki wrocil i trwa do dzisiaj. Nie moge ich zwalczyc, w zbiorniku jest 12 montipor, niektore z nich przyrosly do kamieni i szyb, sa nie do usuniecia bez ich kompletnego rozwalenia. A jedynym rozwiazaniem sa kapiele w slodkiej wodzie lub w slonej z preparatem - oczywiscie rownoczesnie dla wszystkich korali. Badz ta rybka na co bardzo licze :) tyle ze jej nigdzie dostac nie moge.

A skoro jej kadzimy to dorzuce jeszcze ze zjada piramid snails ktore pasozytuja na malzach (jankesi nie wyoobrazaja sobie akwa z malzami bez niego badz zoltego wargatka) Zdarzaly sie opinie ze dziubnie tez czerwone pasozyty siedzace na acrach.

Jak ktos wie gdzie sa w sprzedazy to prosze o info :p

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.