Skocz do zawartości
Sebastiuan

Żywy Piasek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Dziś przesuwając piasek, pod nim byl czarny muł taki jak w akwarium zwykłym nie raz znajduję sie przy roślinach, śmierdzący...

Czemu mógł tak zgnić w tym jednym miejscu???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile było cm piasku ?

aha i koniecznie kup ekipę do kopania.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

było tam około 7 cm pasku, w rogu przedniej szyby akwarium. Blisko niej jest pompa nad piaskiem i druga za skała. Na piasku była małża i też miejsce gdzie rybki się załatwiały... Ekipę czyszczącą mam teraz nie za bogatą, ponieważ np ślimaki piaskowe prawdopodobnie wytłukły mi kraby, został tylko jeden ślimak piaskowy, rozgwiazdy przerzuciłem do drugiego zbiornika chwilowo...posiadam 3 babki, jedna ta piękna wężowa, która kopie za skałami, na przodzie znajdują się Amblygobius Phalaena, V. strigata,Amblygobius sphynx ale one tak głęboko nie przekopywały tego piasku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadmiar zarcia,nadmiar ryb to jest wiekszacia tego typu problemow.

Sa tez inne czynniki ale dlugo by je wymieniac.

Ustawienie pomp i cyrkulacja kieruja najczesciej w te miejsca syf.Od szyby rogu woda sie lekko odbija czego nie widac i syf opada.

http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=303030#303030

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 cm to zdecydowanie za duzo. Musialo niezle smierdziec jajkami. Mam nadziejeze ze takich czarnych stref wiecej nie masz bo czeka Cie restart zbiornika

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.