Skocz do zawartości
Gość ares_wawa

BEST 400P

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ares_wawa

Mam odpieniacz BEST 400P

Pomóżcie mi nie wiem jak sobie poradzić z bąbelkami powietrza w zbiorniku :)

Wiem ze sump by załatwił sprawę ale to nie wchodzi w grę :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załóż gąbkę na wylot wody z odpieniacza

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Madaj pisal o gabce do firtrow akwariowych (taka o duzej porowatosci).

Mozesz tez kupic orygnalnego bubble stopa ale nie polecam. Mam i nie rozwiazuje problemu.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to się sprawdzi ale spróbujcie przytkać wlot wody do pompy, w większej pompie to się sprawdza , jest mniejszy przepływ wody ale pompa zasysa więcej powietrza i ogólnie lepiej to wygląda/pracuje. Można np. nasunąć kawałek węża na tą “choinkę”.

Z drugiej strony nie wiem jak można wyprodukować coś co trzeba poprawiać :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Przemek pisał że to takie cudo. Czekamy na 2 częśc artykułu o Beast'cie Przemku.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Harnaś: właśnie porowatość nie może być zbyt duża, ale zbyt mała też nie. :)

Ja dokładnie kupiłem gąbke firmy ATMAN (albo do pompek firmy ATMAN), ale porowatość oceniam jako typową dla gąbek do fitrów wewnętrznych.

BartY: może pomóc, tyle tylko, że ciężko precyzyjnie wyrególować przepływ, a jeśli będzie zbyt mały to pomka zacznie hałasować. Raczej bym spróbował pomanewrować głębokością zanurzenia pompy - im płycej, tym powina więcej ciągnąć powietrza, a tym samym mniej wody - ale teog nie sprawdzałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sprawdzałem. Tak właśnie jest. Im płycej pompa, tym więcej bierze powietrza. W innym odpieniaczu ale to nie ma znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Madej@ precyzyjnie można zaworem na wlocie pompy, ale to kiepsko wygląda jesli ktoś ma pompę w akwa. a zakładaniem kawałków wężyka na "choinkę"/sitko" tez dość prosto można to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś rano po powrocie z pracy zastałem koszmar w pokoju przez kubek wylało mi się około 20 litrów wody na podłogę nie wiem co sie stało z Beastem ze zamiast piany przelewał samą wodę nic nie kombinowałem od kilku tygodnia jak wieczorem jechałem do pracy wszystko było oki z ustawianiem poziomu wody w odpieniaczu do dzisiejszego ranka teraz zagladam tam co chwila bo mam dość taplania sie o 6 rano w słonej wodzie ale nie życze tego nikomu .

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem wczoraj to samo nz podłodze było dyżo wody odpieniacz wcześniej czgoś takiego nie robił

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacze które nie mają zabezpieczeń przed przelaniem przez kubełek tak czasami mają. Tak jak weipro beast okazał się kolejną kiepską chińszczyzną, czego zresztą można było się spodziewać. Życzę powodzenia w dalszym użytkowaniu produktów chrl pzdr Zbychu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tymczasem zrobiłem w kubku otworek i wkleiłem wężyk aby nadwyżka wody spływałdo osobnego baniaczka

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak takie zabezpieczenie wygląda??? (fotka) CZy otworek z wężykiem w kubełku nie wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie taki otworek zrobiłem w kubełku

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm . a czego mozna bylo oczekiwac za te pare groszy ? :] i tak z tego co wiem , to za ta cene to dosyc niezle pienia te odpieniacze .

A jak wam sie przelewa , to prosze kolejno podsylac kubelki do mnie to wam powstawiam zabespieczenia , toz to 5 minut roboty :)(nie ma rzeczy calkiem doskonalych )Moim zdaniem tokazdy jeden odpieniacz powinien miec takie zabespieczenie przed przelaniem kubka.

Niedobrze tez bardzo jest jak ta odpieniona brudna piana trafi ponownie do zbiornika , oj nie dobrze :/ nie dobrze tez oczywiscie jak sie przeleje i poleci na dywan heh .(zabespieczenie konieczne)

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ares_wawa

Moja ocena Best400 jak na razie jest negatywna, jak cos się zmieni dam znać.

Nie polecam!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swirlej2: Jakbyś napisał na czym to zabezpieczenie polega, to sami byśmy sobie porobili. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak , nawet nie ma co opisywac , sami zrobicie :D

Otworek w kuble i wezyk odprowadzajacy syfek , ewentualnie przelana wode w razie awari do powiedzmy 20 litrowego wiaderka :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj weipro tez kiedys przelal wode ,dlatego tzrymam go w sumpie .mialem wezyk-coż z tego?zbiorniczek sie zapelnil i woda sie wylaL na podloge.poniewaz pojemniczek postawilem obok sumpa ,jedyna rada zeby woda w eipro sie nie przelala to trymac nizszy pozim wody w opieniaczu. mi sie zachcialo dac maxymalny .poziom wody w sumpie sie wahnał i mial;em niesczczescie-a powinienem to przeidziec glupota nie boli tylko trzeba klasc nowy parkiet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze inny sposób, stosowany m.in. w RuWalach. Rura wylotowa z trójnikiem. Do zaobserwowania na prawie wszystkich zdjęciach odpieniaczy w/w firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E... myślałem, że jakiś bardziej sprytny i wyszukany sposób.... Taki wężyk to ja sobie moge prosto do kanalizacji doprowadzić. :D

Ale i tak niedługo będe miał sumpa, a nie chce "niszczyć" firmowego odpieniacza - może go jeszcze komuś sprzedam, jak sobie zrobie DD.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zabezpieczenie przelania kubka to jest właśnie to co pisze "rs"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mialem takie problemy z Beastem. nie wylalo sie na parkiet tylko dlatego, ze bylem w poblizy i moglem zareagowac. To sie dzialo glownie na poczatku oraz za kazdym razem jak wloze nowe zwierzeta do zbiornika.

Teraz sytuacja jest stabilna.

Beast 1200 ma zabezpieczenie przed przelaniem (odprowadzenie z kubelka do wiadra).

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rs :

Jest jeszcze inny sposób, stosowany m.in. w RuWalach. Rura wylotowa z trójnikiem. Do zaobserwowania na prawie wszystkich zdjęciach odpieniaczy w/w firmy.

Nie tylko RuWale mają taki trójnik. Wszystkie firmowe odpieniacze mają podobne rozwiązania (nie mylic z weipro i beast :)). Problem przelania bynajmniej w weipro w części przypadków jest związany z "podawaniem" powietrza do odpieniacza. Miejsce gdzie podłączony jest wężyk lubi się zapychać solą co powoduje utrudnione zasysanie powietrza co jest jednoznaczne ze spadkiem wydajności odpieniacza. Zdaża się tak że z różnych powodów nagle się to udrożni i mamy przelaną wodę przez kubełek. Odpieniacz dostaje więcej powietrza robi więcej piany i zalanie chaty gotowe (jeśli poziom wody w odpieniaczu ustawiony był na wysokim poziomie) rada jest tylko jedna TRZEBA SROSUNKOWO CZĘSTO CZYŚCIĆ TO MIEJSCE !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przepraszam za tak późną odpowiedź -ale już spieszę wyjaśniać.

Co do jakośći wykonania Weipro i odpieniaczy Beast - prosze W OGÓLE tego nie porównywać - albo najpierw dokładnie obejrzeć oba odpieniacze. Uwagi że to kolejna chińszczyzna są trochę dziwne - zauważ(autorze tej wypowiedzi) że ok.50-60% produktów tekstylnych, przemysłowych które Cię otaczają (ogólnie "technicznych") jest robione w :

a:) Chiny

:) Tajwan

reszta skośno okich kolegów.

Więc raczej to niezasadny zarzut - bo nie chodzi o to KTO robił, ale JAK.

Konkretniej - skimmer Beast nie jest robiony w chinach jak Weipro ale w Taiwanie :)(jeśli juz mamy byc tacy dokładni)

Podobnie zresztą jak pompy wielu producentów, ozonatory, elektronika itp.

Co do efektu przelania - bierze się to z dóch powodów - a) zmiany poziomu wody w komorze w której pracuje(tym smaym zmienia się stosuniek powietrza do wody a co za tym idzie wydatek pompy rośnie/maleje)

:) czasem może wynikac to z faktu wybijania z wody dodanego kilka godzin wcześniej np. fitoplanktonu, mikroelementów itp. Powiem więcej - fakt rozpoczęcia pracy i wzmożonej aktywnosci odpeniacz uważam za plus a nie minus(w tym konkretnym podpunkcie)

Minusem - brak przelewu zanieczyszczeń z odpieniacza w mniejszym modelu.

Co do Buble stop - właściwie przycięta rurka wprowadzająca wodę w 95% usuwa bąble powietrza - bardzo istotny jest tu także POZIOM na którym wisi buble stop w akwarium - powinien wystawać w około 1/3 nad lustro wody.

Nadal twierdzę że wtym przedziale cenowym to jedne z najlepszych propozycji. Co do artykułu i porównania - przykro mi bardzo że tyle to trwa, miesiąc czerwiec był strasznie pracowity i mam nadzijeę że teraz skończe to pisać( w przysżłym tygodniu)

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.