Skocz do zawartości
maro76

filtr ro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich morszczaków pisze ten post z zapytaniem do bardziej doswiadczonych kolegów ,mianowicie mam taki problem.Kupiłem na allegro filtr taki http://allegro.pl/filtr-osmoza-akwarystyczna-ro5-z-demineralizatorem-i1362833513.html i ci ludzie którzy go kompletowali popełnili bła mianowice dali mi mebrany 20 mikronów i 5 mikronów a w zstawie powinno być 5 i 1 i mam dylemat czy ten filtr odpalać i czy to bedzie miało duzy wpływ na jakos wody.Dodam że filt w tej chwili jest w holandi i zmiana tej jednej membrany moze byc problematycna gdyz przesyłka bedzie wiele drozsza niz membrana a i okres reakizacji i transportu tez nie krótki. prosze o opinie i doradzcie mi czy ma to wielki znaczenie czy nie.teraz mam

1 wkład 20 mikronów

2 wkład 5 mikronów

3 blok weglowy

4 membrana vontron 75

5 zywica mb400

pozdrawiam i dziekuje

Akwarium Red Sea 300XL. 90/57.5/55 sump54L, 27 kg LR  oświetlenie 2*ReefLed 90w ,odpieniacz Bubble King 160 mini,     cyrkulacja 2*6055Tunze ,pompa obiegowa Maxspect Jump 6k ,ogrzewanie Aqua Medic Tytanium 200w.

Start 15.07.2020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie odpal będzie OK, a przy następnej zmianie wkładów zmienisz sobie na 5 i 1.

Tylko przy odpalaniu zamień miejscami:

1 wkład 20 mikronów

2 wkład 5 mikronów

3 blok węglowy

na:

1 wkład 20 mikronów

3 blok węglowy

2 wkład 5 mikronów

... i pierwsze parę litrów odpal bez membrany potem są "doczep"

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#310508 inmar :

A tak z ciekawości w Holandii nie ma takiego towaru czy może bardzo drogi ?

Inmar wiesz tu akwarium jest bardzo drogim hobby a słone w szczególnosci i dlatego co moge staram sie zakupic w Polsce. Taki filtr tu kosztuje około 200euro a w Polsce 300 złotych . Co się tyczy osprzętu i życia podobnie skała 1kg tu ok 12 euro w Polsce znasz ceny. Tak samo ryby i korale. Sredni miekas 30-40 euro

#310503 SkoczekPL :

Spokojnie odpal będzie OK, a przy następnej zmianie wkładów zmienisz sobie na 5 i 1.

Tylko przy odpalaniu zamień miejscami:

1 wkład 20 mikronów

2 wkład 5 mikronów

3 blok węglowy

na:

1 wkład 20 mikronów

3 blok węglowy

2 wkład 5 mikronów

... i pierwsze parę litrów odpal bez membrany potem są "doczep"

Witam

Dziękuje za odpowiedź teraz jestem spokojny słysząc takie słowa od profesjonalisty

korzystamy z opcji "edytuj"

pkt. 6 Regulaminu

Akwarium Red Sea 300XL. 90/57.5/55 sump54L, 27 kg LR  oświetlenie 2*ReefLed 90w ,odpieniacz Bubble King 160 mini,     cyrkulacja 2*6055Tunze ,pompa obiegowa Maxspect Jump 6k ,ogrzewanie Aqua Medic Tytanium 200w.

Start 15.07.2020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maro ale "gras" macie tani i legalny :clowning

Odpalaj filtr - będzie OK.

EDYTA: Maro, jestem amatorem - hobbystą, do profesjonalisty to jeszcze ohohohoho.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#310523 SkoczekPL :

Maro ale "gras" macie tani i legalny :clowning

EDYTA: Maro, jestem amatorem - hobbystą, do profesjonalisty to jeszcze ohohohoho.

SkoczekPL masz racjie jesli dobrze mysle to to jest tanie i legalne jak wiesz tu:clowning

#310535 maro76 :
#310523 SkoczekPL :

Maro ale "gras" macie tani i legalny :waving

SkoczekPL masz racjie jesli dobrze mysle to to jest tanie i legalne jak wiesz tu:clowning

SkoczekPL mam jeszcze jesdno pytanie do Ciebie czy przy takim układzie powinienem przepukac blok weglowy bez wkładu 5 mikronów bo sie boje czy przy odpaleni sie ona nia zapcha zbytnio syfez z wegla, czy lepiej bedzie wpierw przepukadz wkład weglowy a póżniej załozyc ten wkład 5 mikronów i membrane

korzystamy z opcji "edytuj"

pkt. 6 Regulaminu

Start 15.07.2020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh, i tu też są dwie szkoły.

Generalnie teraz te prasowane bloki nic nie syfią ale.... wystarczy jak odpalisz filtr bez membrany. Niech zleci z 10-15 litrów dla świętego spokoju i "dołącz" wtedy membranę i DI(żywicę).

PS: Gdzieś tam kiedyś czytałem że Ci bardziej zapobiegliwi, odpalają filtr tylko z blokiem, po 10 litrach dodają wkłady 20 i 5 lub 5 i 1 mikrona i po następnych 10 litrach dopiero dopinają membranę i DI..... ale to chyba się robiło kiedyś jak faktycznie węgiel syfił.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#310561 SkoczekPL :

Eh, i tu też są dwie szkoły.

Generalnie teraz te prasowane bloki nic nie syfią ale.... wystarczy jak odpalisz filtr bez membrany. Niech zleci z 10-15 litrów dla świętego spokoju i "dołącz" wtedy membranę i DI(żywicę).

PS: Gdzieś tam kiedyś czytałem że Ci bardziej zapobiegliwi, odpalają filtr tylko z blokiem, po 10 litrach dodają wkłady 20 i 5 lub 5 i 1 mikrona i po następnych 10 litrach dopiero dopinają membranę i DI..... ale to chyba się robiło kiedyś jak faktycznie węgiel syfił.

Oki jeszcze raz dzieki i juz jestem spokojny.

Pozdrawiam

Start 15.07.2020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.