Piotr1 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2014 Zamiast sylvani uzyj narvy lepiej świeca. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarkens Zgłoś Napisano 12 Października 2014 A ja mam pytanie o świecenie korali a nie świetlówek. Czy ktoś zauważył różnicę we fluorescencji zwierzaków pod świetlówkami ATI a Sylvani? Jeśli pod którymiś lepiej "świecą" to pod jakimi? Cytuj Akwa: 150l Opti + sump 92l + 13kg suchej skały Cyrkulacja: koralia evo 2800 + Tunze 6015.Obieg: AM EcoRunner 2700. Odpieniacz: Turboflotor 1000 na pompie NJ 2300 igła Oświetlenie: 6x24W T5: 4 niebieskie + 2 białe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 12 Października 2014 Lepiej świecą pod rurami superaktynicznymi. ati ma swietlowke actinic, Sylvania takiej nie ma. Wysłane przez tapatalk Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 12 Października 2014 (edytowane) czyli jak oceniacie zestaw 8 rur 1. Ati Blue plus (bo mam) 2. Ati Purple Plus (bo mam) 3. Sylvania Coralstar 4. Sylvania marinstar 5. Narva 2 6.Sylvania Coralstar 7. Sylvania Grolux 8. Narva 2 Od frontu dałbym 1.blue plus 2.blue plus 3.marine 4.purple 5.blue plus lub marine jeśli wolisz jasniej i mniej niebiesko. 6.blue plus 7.marine 8.blue plus Blue plus = coralstar i inne odpowiedniki ale o groluxie nie słyszałem nigdy być może nadaje na odpowiednich falach. Jeśli znowu miałbym T5 to tak bym to widział. Edytowane 12 Października 2014 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarkens Zgłoś Napisano 13 Października 2014 Lepiej świecą pod rurami superaktynicznymi. ati ma swietlowke actinic, Sylvania takiej nie ma. Wysłane przez tapatalk No właśnie chodziło mi o te standardowe świetlówki które mają swoje odpowiedniki w ATI tj. ATI Blue Plus - Sylvania Marinestar ATI Aquablue Plus - Sylvania Coralstar czy pod tymi świetlówkami widać różnice we fluorescencji, a jeśli tak to na korzyść których? Cytuj Akwa: 150l Opti + sump 92l + 13kg suchej skały Cyrkulacja: koralia evo 2800 + Tunze 6015.Obieg: AM EcoRunner 2700. Odpieniacz: Turboflotor 1000 na pompie NJ 2300 igła Oświetlenie: 6x24W T5: 4 niebieskie + 2 białe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 13 Października 2014 No właśnie chodziło mi o te standardowe świetlówki które mają swoje odpowiedniki w ATI tj. ATI Blue Plus - Sylvania Marinestar ATI Aquablue Plus - Sylvania Coralstar czy pod tymi świetlówkami widać różnice we fluorescencji, a jeśli tak to na korzyść których? Moim zdaniem pod tymi słabo korale świecą. U mnie dopiero jak dodałem ATI actinic zaczęly ładnie fluoryzować. Ale i tak wolę LEDy royal blue. Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 13 Października 2014 No właśnie chodziło mi o te standardowe świetlówki które mają swoje odpowiedniki w ATI tj. ATI Blue Plus - Sylvania Marinestar ATI Aquablue Plus - Sylvania Coralstar czy pod tymi świetlówkami widać różnice we fluorescencji, a jeśli tak to na korzyść których? Coś nie bardzo to zestawienie - nie ma ATI Aquablue Plus - jest Aquablue Special, albo Coral Plus. Używając i jednych i drugich mogę się pokusić o porównanie. ATI Aquablue Special - Sylvania Aquastar - obie po ok. 10 000K ATI Blue Plus - Sylvania Marinestar - obie po ok. 15 000K ATI Actinic Blue - Sylvania Coralstar - obie po ok. 20 000K Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 13 Października 2014 (edytowane) Używając i jednych i drugich mogę się pokusić o porównanie. ATI Aquablue Special - Sylvania Aquastar - obie po ok. 10 000K ATI Blue Plus - Sylvania Marinestar - obie po ok. 15 000K Zawsze myślałem że aquablue special to coś 14000-15000k świeci gołym okiem znacznie bardziej na niebiesko niż aquastar więc obie na pewno nie mają 10 000k. Blue plus to t5 niebieska a marine star jak dobrze pamiętam to biała t5 ze sporym udziałem niebieskiego jej podobny odpowiednik to właśnie aquablue special Ati. Nie wiem ile podają producenci ale świecą innym światłem i nie mają obie po 15 000k. Marine nie zdążyłem kupić bo miałem sylvanie aquastar jak jeszcze nie było na rynku marine czyli ciemniejszej białej do morskiego. ATI Aquablue Special 39W T5 Specjalistyczna świetlówka o widmie 50/50 - 50% widma dziennego i 50% odpowiadającego świetlówkom aktynicznym. temperatura 15.000K świetlówka do zbiorników morskich 60% światła dziennego 40% światła aktynicznego Edytowane 13 Października 2014 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarkens Zgłoś Napisano 14 Października 2014 Coś nie bardzo to zestawienie - nie ma ATI Aquablue Plus - jest Aquablue Special, albo Coral Plus. Używając i jednych i drugich mogę się pokusić o porównanie. ATI Aquablue Special - Sylvania Aquastar - obie po ok. 10 000K ATI Blue Plus - Sylvania Marinestar - obie po ok. 15 000K ATI Actinic Blue - Sylvania Coralstar - obie po ok. 20 000K Yyyy... zasugerowalem sie porownaniem i nazwami z pierwszej strony. To ze koralowc swieca pod aktyniczna to wiem i posiadam taka swietlowke. Ale chodzi mi ogolnie o wyglad i wybarwienie korali porownujac je pod swietlowkami ATI i Sylvanii. Czy korale pod ktorymis prezentuja sie lepiej, albo bardziej fluoryzuja. Na razie w lampie mam 5 rur chinskich + ATI actinic. Przy zapalonych 4 "niebieskich" jednej bialej oraz aktynce np zielony Rhodactis nie jest zielony tylko brazowy. Natomiast przy aktynce i jednej chinskiej "niebieskiej" jest zielony. Teraz zastanawia mnie kolorystyka i fluorescencja zwierzakow. Czy beda lepiej wygladaly jak przy wymianie swietlowek zaloze ATI czy Sylvanii? A moze zwyczajnie nie widac zadnej roznicy? Chcialem do lampy zalozyc 2x15000K + 3x20000K + 1xaktynke od ATI ktora posiadam Caly czas mowie o swietlowkach Sylvani ktore maja odpowiedniki w rurach od ATI. Cytuj Akwa: 150l Opti + sump 92l + 13kg suchej skały Cyrkulacja: koralia evo 2800 + Tunze 6015.Obieg: AM EcoRunner 2700. Odpieniacz: Turboflotor 1000 na pompie NJ 2300 igła Oświetlenie: 6x24W T5: 4 niebieskie + 2 białe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Jak dobrze pamiętam sylvania produkuje świetlówki dla Ati , jeśli są różnice to nieznaczne. Myślę że nie ma żadnego powodu by dyskutować o wyższości jednych nad drugimi. Szedłbym w kierunku ceny jedynie. Opinii jest tyle samo ilu użytkowników są one podzielone po połowie. Aquablue special - marine star Blue plus - coral star Aquastar nie ma odpowiednika ale drugi raz bym nie kupił tej świetlówki/ poprawiam się bo jednak do niej wróciłem. Super aktynika daje ładne światło ale moim zdaniem zdecydowanie go za mało stąd też ta świetlówka jest zastąpiona opcją blue plus lub blue plus + purple/ fiji Edytowane 25 Lutego 2015 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 14 Października 2014 Ja stosuję świetlówki Sylvanii od dłuższego czasu i bardzo odpowiada mi ich światełko. W ostatnim akwarium miałem 5xCoralstar 1xGrolux i było super. Znajomi oglądający dziwili się że nie mam białych. W Twoim przypadku zastanowiłbym się nad dołożeniem jednej szt ati actynic która nie jest odpowiednikiem Coralstara świeci na fioletowo. Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 14 Października 2014 Ati actinic w zasadzie nie ma sensu jeśli pali się całe zestawienie T5 nie ma przebicia. Przy 4xt5 jeszcze coś ta poświaty da ale przy 4< w zasadzie jej nie widać. Ona ma sens np w połączeniu 50/50 lub więcej z blue jako nocne oświetlenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tata Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2019 Czy orientujecie się gdzie tanio i bezpiecznie kupić świetlówki Sylvania Marinestar i Coralstar 54w ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2019 21 minut temu, Tata napisał: Czy orientujecie się gdzie tanio i bezpiecznie kupić świetlówki Sylvania Marinestar i Coralstar 54w ??? zoolight lub aqua-light Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach