Skocz do zawartości
gesco

Jaki filtr RO kupić ??

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, zbieram się powoli do zalania i zasolenia akwarium (reefmaxa), które udało się nabyć od kolegi Sebakami z forum.

Rozważałem różne opcje odnośnie wody (RO, demineralizowana ze sklepu, lub kupowanie od kogoś RO) jednak kolega od którego kupiłem akwarium skutecznie "wybił" mi ten pomysł z głowy :D

I teraz stoję przed pewnym dylematem, wpisując osmoza w allegro pojawiło x set ofert z różnymi rodzajami filtrów, na podstawie informacji na forum od razu odrzuciłem te które mają mineralizatory i jest pewien problem, który wybrać i dlaczego (poza ilością wytwarzanej, czystej wody).

Pojawiły mi się pewne typy:

http://allegro.pl/osmoza-akwarystyczna-ro-3-z-membrana-75-gpd-i1450224054.html

http://allegro.pl/filtr-osmoza-akwarystyczna-ro4-z-demineralizator-i1450103239.html

może powinienem szukać RO5 lub RO6 ?

Może sami polecicie z doświadczenia firmę, model ?

Szukałem na forum odpowiedzi, jednak nie znalazłem dokładnej odpowiedzi.

Pozdrawiam

Paweł Orzechowski

ReefMax White /~15 KG LR/ 9 KG LS /Newa Wave 1,6 / Koralia Nano Evo 1600 / 3x24W T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja polecam osmozę firmy Adua filter. Stosuje ją już dwa lata i jest spox, a najważniejsze jest to że ma trzy nie dwa pojemniki na wkłady. Do tego potrzebujesz pojemnika na żywice. Wszystko dostaniesz w najpopularniejszych sklepach z akwarystyką morską. Niestety koszt kompletnego zestawu jaki ci polecam jest dość spory bo ponad 400 zł ale do reef maxa możesz wziąć coś tańszego i im wolniej woda kapie tym lepiej.

180x63x60+sump,120kgLR,DSB,BK 200,FR509+ROWA,GroTech Tec III NG+EP IV,Reaktor Aqua Care Turbo 2,2x Koralia8 WaveMaker 4,WaveBox,Tunze Osmplator Universal, Powermodule8x80W,Profilux II Light,2x MiniRedDragon 3500,Chłodziarka AM 1500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

gesco

jesteś z Wawy to podjedź do chłopaków do Klarwod Sp. z o.o.

i po problemie, dobierzesz sobie osmozę taką jak Ci pasuje :waving

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za odpowiedzi:kapelusz, są pomocne, tylko może wiecie jak jest z wkładami do tych filtrów, pasuje większość ? Czy jak kupię w Klarwod czy Waterpure to będę dożywotnio z nimi związany z zakupem wkładów ?

Pozdr

ReefMax White /~15 KG LR/ 9 KG LS /Newa Wave 1,6 / Koralia Nano Evo 1600 / 3x24W T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to super:strutin, już ostatnie pytanie :waving czy widzicie lub znacie zasadność działania RO4 lub RO5 czy woda rzeczywiście jest dużo czystsza ni przy RO3 i jak wielka może być to różnica, może wtedy nie potrzeba DI?

Znalazłem gdzieś takie zestawienie filtrów:

RO3 – prefiltr 0,5 microna, węgiel, membrana

RO4 - prefiltr 0,5 microna, węgiel, prefiltr 0,1 microna, membrana

RO5 - prefiltr 0,5 microna, węgiel, prefiltr 0,1 microna, membrana, węgiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potrzebujesz generalnie 3 filtrow przed membrana: pierwszego mechanicznego (20 lub 5 mikronow), potem wegiel zeby wylapac chlor ktory jest zabojczy dla samej membrany, potem kolejny drobniejszy preflitr (5 lub 1 mikron) zeby wylapac ewentualne drobinki wegla ktory moglby zanieczyscic membrane (choc dobre wklady weglowe w zasadzie nie powinny pylic), potem membrana, i po niej tylko filtr DI (ten w zasadzie moglby byc o wiekszej niz standardowe 10 cali pojemnosci, ale to juz zalezy od jakosci wody w kranie - membrana usunie 95-99% zanieczyszczen, ale jesli w kranie plynie np 500ppm brudu, to zostanie sporo, i zywica DI dosc szybko sie 'zapcha', wtedy wieksza jej ilosci po prostu starcza na dluzej.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.