Skocz do zawartości
jjablonski

Chłodziarka teco

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj odebrałem ze sklepu chłodziarkę i myslałem że mnie trafi jak ją rozpakowałem w domu.

Chłodziarka Teco TR10 nie ma przycisku silent:(

Nie wiem jak powinna chodzić nowa ale ta chodzi dość głośno.

Miał ktoś taki przypadek?

Jak rozumiem sprzedawca powinien mi ją bez problemu wymienić na nową?

Jadę do sklepu i mam nadzieję że nie okaże się że to była ostatnia sztuka.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie zgodnie z prawem konsumenta bodajże do 5 dni możesz zwrócić towar do sklepu nawet jak Ci się nie podoba (a nie wymieniać). A już tym bardziej, że masz konkretne powody. O ile oczywiście masz rachunek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie była oryginalnie zapakowana ?

Co to za sklep bo w Warszawie jest ich kilka ?

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyglada sprawa przy zakupie to nie wiem bo chłodziarki miałem używane ale co do sewisu w jednym sklepie to idzie się pochlastać, zapytaj się jak wyglada serwis tam gdzie ja kupowałeś i czy mają jakieś chłodziarki zastepcze na czas serwisu gdyby Twoja nawaliła.

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może ją na testy wyjęli albo żeby sprawdzić czy na 100% działa

co do braku przycisku to ewidentnie zgodność towaru z opisem (o ile ma to mieć) i tutaj to nawet nie używka a jakaś lipa (chyba że fizycznie brakuje przycisku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MiQ, taką mam nadzieję :waving

Co do chłodziarki to nie ma przycisku i wskaźnika na przodzie "Silent" jest tylko przycisk i wskaźnik do UV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te chłodziarki wystepują w paru konfiguracjach wiec trzeba zobaczyć co jest w wersji podstawowej .

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#328100 Zbyszek_dev :

W zasadzie zgodnie z prawem konsumenta bodajże do 5 dni możesz zwrócić towar do sklepu nawet jak Ci się nie podoba (a nie wymieniać). A już tym bardziej, że masz konkretne powody. O ile oczywiście masz rachunek.

Nie ma takiego prawa - no chyba, że przez ostatni rok coś się zmieniło.

Zwrot towaru (bez podania przyczyny) jest wyłącznie dobrą wolą sklepu. Mowa oczywiście o zakupach "stacjonarnych".

Przy zakupach na odległość (internet/telefon) masz 10 dni na zwrot towaru ale tu też trzeba uważać bo:

1. Niektóre sklepy w regulaminie mają zapis, że w przypadku odbioru osobistego umowa nie jest zawierana na odległość (warunek na te 10 dni zwrotu) tylko fizycznie na miejscu i nie ma prawa do zwrotu

2. Jeśli towar jest sprowadzany na imienne zamówienie (ew. coś robione typowo pod klienta) to wtedy też nie ma prawa zwrotu.

3. Towar nie może być używany (zapis dosyć kontrowersyjny bo ciężko to czasem udowodnić czy się włączało urządzenie czy nie), zapakowany oryginalnie, itp.

4. Z tego co kojarzę to są jeszcze jakieś ograniczenia w przypadku oprogramowania i utworów (muzyka/film). To chyba w ogóle nie podlega zwrotowi.

Inna sprawa to niezgodność towaru z opisem (brak funkcji silent) - tu nie ma znaczenia czy zakupy na odległość czy na miejscu. W takim przypadku można próbować albo obniżyć cenę albo właśnie zwrócić towar.

A tak naprawdę to najlepiej spróbować załatwić to polubownie.

Jeśli nie sprowadzali specjalnie dla Ciebie tej chłodziarki to powinni sprawę załatwić bez marudzenia. Tym bardziej, że nie używałeś tej chłodziarki przez 3 miesiące i dopiero się połapałeś, że czegoś brakuje lub nagle zaczęła chodzić bardzo głośno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niniejszym odszczekuję :waving

Padłem ofiarą nowego typu chłodziarki, nowe są trochę inaczej pakowane no i nie mają wspomnianej funkcji silent.

http://www.tecoonline.eu/product/TR-10/

Dziękuję za wyjaśnienia i kawę mojemu ulubionemu sklepowi.

Komisyjnie zweryfikowaliśmy 2 fabrycznie nowe i one są tak samo jak moja zapakowane i nie mają silentu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze ze sprawa wyjaśniona :waving

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.