urban15 Zgłoś Napisano 3 Marca 2011 Witam wszystkich diody zlutowane oto fotka połączenia połączyłem je przewodem 1mm przekroju Volty ustawione mam na wyjściu na 10,23 napięcie które podałem z dodatkowego zasilacza to ponad 7 V, ale mam problem z amperami nie wiem jaki odczyt mam mieć na mierniku przy jego ustawieniach jak mam ustawione na 10 to po podłączeniu diody się świecą i mam odczyt 1,23 czy mam to podciągnąć do 1,9. Ile mam mieć na odczycie przy ustawieniu miernika na 200m. pierwsze ustawienie drugie ustawienie Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 3 Marca 2011 Na ostatnim zdjęciu masz źle podpięte przewody do miernika. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 3 Marca 2011 Jak mam czerwony w otworze bliżej czarnego to się mierzy wtedy napięcie V zaś aby mierzyć natężenie A trzeba przepiąć do drugiej w każdym mąć razie w pierwszym przypadku lampka wogle nie odpaliła i na wyświetlaczu nic nie było zaś jak przepiąłem tak jak jest wszystko zaświeciło i pokazało Ampery tylko nie wiem jaka wartość mam uzyskać na wyświetlaczu żeby nie spalić zestawu. Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 3 Marca 2011 Plus bliżej pokrętła jest tylko od pozycji 10A, całą resztę prądu (wszystkie pozycje mA, max. 200 mA) mierzysz w tym samym gnieździe przewodu co napięcie. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 3 Marca 2011 Rozumiem to temu mi nie świeciło jak miałem tam przewodzik i ustawione na 10. Czyli przepinam kabelek ustawiam na 200m i ile mam uzyskać jeśli chce 1,9 A to mam przy tym ustawieniu mieć na wyświetlaczu 190 czy też szukam wartości 1,9 a maksymalny odczyt to 2A. Nie jestem pewien po prostu w jakich jednostkach podaje wyświetlacz w A czy mA. Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 3 Marca 2011 Jeżeli mierzysz jakikolwiek prąd >200 mA, to tylko w pozycji 10A. Wynik na wyświetlaczu zależy od wybranego zakresu prądu - jak ustawisz 10A to masz np. 2.2 A, jak ustawisz na 200 mA to masz np. 34.5 mA. Ale przy Twoich pomiarach wszystkie zakresy poza 10A są bezużyteczne - bo mierzysz wartości rzędu amperów, a nie miliamperów. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 3 Marca 2011 Rozumiem czyli wtyczki w mierniku zostają ustawiam na 10 i ustawiam zasilacz tak aby amperomierz wskazywał 1,9 i ma tak świecić. Dzięki jak wszystko odpalę i poskładam opisze i wstawię fotki dla potomnych. Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 4 Marca 2011 Lampka polutowana i odpalona niestety mogłem ustawić ampery na 1,43 maksymalnie brak regulacji wyżej co mnie zdziwiło. Po ustawieniu na akwarium przeżyłem szok w pozytywnym znaczeniu, światło jest nie do opisania w dodatku świetnie załamuje się od falowania wody. Jak żona zobaczyła efekt końcowy również była w szoku i pierwszy raz pochwaliła mnie za akwarium od kilku lat. Zostało ładnie obudować radiator i będzie koniec. Mam jeszcze pytanie jaka może być max temp radiatora nad diodą wczoraj po pół godziny świecenia miałem 28 stopni, ale wydawała się dużo cieplejsza. Nie długo wstawię fotki Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 4 Marca 2011 az ciekaw jestem jak to swieci....sam sie nie moge swojej lampki doczekac..dawaj fotki.... Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 4 Marca 2011 Postaram się dać dziś wieczorem podejrzewam że będzie gorzej niż w realu ale zobaczymy co da się zrobić. Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 6 Marca 2011 Obiecane fotki z opóźnieniem ale są zdjęcie lampki niestety nie mam czasu zabudować więc tak na roboczo. i całego akwarium świetna gra światła w całym pokoju. Położyłem termometr akw między żeberkami radiatora i mam na nim 37 stopni ciepła po godzinie świecenia, ile mogę mieć max bo nie wiem czy konstruować wiatrak. Pozdrawiam Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel Zgłoś Napisano 6 Marca 2011 Jak nie masz innego termometru to zrób jeszcze taki eksperyment. Gumą do żucia obklej główkę termometru i wklej go między żeberka. Pozostaw na godzinę. Guma posłuży jako taki domowy przewodnik ciepła. Nie będzie to za dokładne, ale zawsze lepiej niż bez. Inaczej masz trochę zaniżone temperatury a o ile to nie wiadomo. Cytuj Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 6 Marca 2011 w koncu opaliles lampke-no fajnie to wyglada...mam nadzieje ze u mnie tez cos takiego wyjdzie...pozdro Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kukabana Zgłoś Napisano 6 Marca 2011 urban15 możesz na priv przesłać skąd zakupiłeś diody jaki zasilacz wybrałeś i ile cię to kosztowało pozdrawiam Cytuj 63l + 14l i 27l cube po nich są już tylko wspomnienia (i graty po szafkach) 144 litry pasji 80x45x40h pacific sun 120w + 2x24w odpieniacz deltek mc500, koralia 2+ jebao rw-4, jager 200w, obieg tunze 2400 refugium z piachem +6w led Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 6 Marca 2011 Grzechem będzie napisanie tego na forum ? Przymierzam się do odpalenia małej kostki na biurku,czytam różne wątki na ten temat i oświetlenie najbardziej mnie na początek zainteresowało.Zrobiłbym sobie oświetlenie LED,ale fajnie by było jak by była jakaś fotorelacja. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 6 Marca 2011 ...Bardzo mnie cieszy ze Ci wyszlo a tym bardziej ze pokazales ze nawet nie znajac sie na elektronice,mozna jednak przy checiach zrobic ledy,ktore ciesza...tutaj zauwazylem ze kazdy,kto samodzielnie wykonal ledy,reaguje zazwyczaj "wow"...dobry watek i fotorelacja,przedstawiajacy w ladny sposob ze mozna byc z siebie dumnym...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusikk Zgłoś Napisano 7 Marca 2011 jak po godzinie masz 37 st C to bym montował wentylator , może wystarczył by jakiś wolno obrotowy , sa takie na alledrogo ... Cytuj jest: 30x30x30 opti ,lampka diy cree 20W ,koralia nano ,refugium na aquaclear ,dolewka diy bedzie dodatkowo: skimmer hob na maxi jet , dozownik diy , komputerek diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sPRYTny Zgłoś Napisano 7 Marca 2011 A te zapalniczki to mam nadzieje że puste są? Żeby Ci nie wystrzeliły od temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 7 Marca 2011 Hehehe zapalniczki puste docelowo załatwię listwy alu dookoła radiatora i może zdecyduję się na wentylatorek bo rzeczywiście może być za gorąco jak zacznę świecić po 10 godzin. W trakcie kupowania kolejnych elementów trochę żałowałem że nie kupiłem dwóch modułów aqela i po sprawie teraz jednak jak wszystko działa nie żałuje ani grosza i minuty czasu. Ostatnio byłem w sklepie Kameleon w Białymstoku tam mają kostkę taką jak ja z oświetleniem własnie aqela i jest ogromna różnica, tamte światło jest jakby jednostajne jedna barwa u mnie światło błyska i widać na ścianie pokoika fale niebieskie i białe. Jedyne co by się przydało to diody białe takie na 10000K a nie takie jak ja mam 6500K. Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 17 Marca 2011 Witam mała aktualizacja dołożyłem wiatraczek bo temp dochodziła do 50 stopni teraz z wiatrakiem mam 35 stopni ale już szukam większego śmigła. Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 17 Marca 2011 ladnie.troche maly ten wiatraczek w porownaniu z radiatorem hi hi... u mnie obylo sie jak narazie bez dodatkowych wiatrakow... Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sPRYTny Zgłoś Napisano 17 Marca 2011 #336371 dziuso27 :maly ten wiatraczek Mały ale może jary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 17 Marca 2011 Wiatraczek ma pobór prądu rzędu 0,07W ledwo się kręci ale różnica w temp. radiatora jest kolosalne co mnie bardzo cieszy. Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzizys Zgłoś Napisano 17 Marca 2011 baaardzo podoba mi sie efekt ktory osiagnales powodzenia Cytuj 65x35x40h~85L, 10kg LR, 4x24w, kaskada i odpieniek DIY 11.12.11r pękło dno (( 100x40x50h~200L, kręci się... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 28 Marca 2011 A więc tak mała aktualizacja i nowy problem otóż lampka świeci i wszystko jest dobrze ale do tej pory leżała na szybie która leżała na akw teraz mam zamierzam zlikwidować przykrycie z szyby i lampka będzie zawieszona parę cm nad wodą, jak osłonic ledy i przewody przed parującą wodą czy polakierować je czymś a może parowanie w niczym nie przeszkadza??? Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach