Tata Zgłoś Napisano 6 Marca 2011 Witam Mam pytanie do posiadaczy pomp tunze sterowanych profiluxem. Jakie macie ustawienia? Ja mam zbiornik długi na 135 cm i dwie pompy tunze na przeciwnych ścianach. Pozdrawiam Łukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smk Zgłoś Napisano 6 Marca 2011 Ja mam ustawione na falowanie na przemian raz lewa , raz prawa. Moc na zmianę od 0 do 40% (Tunze 6100), z zaznaczoną opcją podczas 0% zupełnie wyłączona. W nocy 20% mniej. Gdy miałem ustawione 0-80% to LPSy nie chciały się pompować. Tunze wavebox nano mam ustawione na falę on/off (right angle wave) co 1,25 sek. Tutaj trzeba dobrać metodą prób i błędów indywidualnie w zależności od kształtu i długości zbiornika. mój baniak ma długość 178 cm długości Cytuj 550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibraltar Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2012 Witam! I jak daliście sobie radę z pompami tunze? Ja kupiłem 2x 6095 steruje profiluxem Plus IIex. Ustawiłem na 20% bo mam mały baniak 100cm, chciałem dać na 10% ale jak zjadę poniżej 20% pompy wyłączają się. Macie jakiś pomysł? Ja mam ustawione na falowanie na przemian raz lewa , raz prawa. Moc na zmianę od 0 do 40% (Tunze 6100), z zaznaczoną opcją podczas 0% zupełnie wyłączona. W nocy 20% mniej. Gdy miałem ustawione 0-80% to LPSy nie chciały się pompować. Tunze wavebox nano mam ustawione na falę on/off (right angle wave) co 1,25 sek. Tutaj trzeba dobrać metodą prób i błędów indywidualnie w zależności od kształtu i długości zbiornika. mój baniak ma długość 178 cm długości Cytuj 300l w obiegu. 2xTunze 6095,Obieg: Tunze 050, 9000l/h,oświetlenie LED Black Python 200W, Profilux Plus IIeX, Bublle King DC 180, chłodziarka TC 10,Start marzec 2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2012 Witam! I jak daliście sobie radę z pompami tunze? Ja kupiłem 2x 6095 steruje profiluxem Plus IIex. Ustawiłem na 20% bo mam mały baniak 100cm, chciałem dać na 10% ale jak zjadę poniżej 20% pompy wyłączają się. Macie jakiś pomysł? To są pompy z winikiem z magnesem stałym, nie ustawisz niżej niż 20% na profiluxie i 30% na multikontrolerze 7096 20% to jest minimalna wartość żeby "ruszyć" wirniki w tych pompach jeśli 20% to ciągle za dużo to wymień w zasilaczu bezpiecznik na 12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sushi Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2012 u mnie 6105 ruszaja przy 16% nizej nie ma mowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibraltar Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2012 Aha ja mam ustawione na 20% i bezpieczniej 12V. Jeżeli niżej nidyrydy to muszę z tymi 20% dać sobie radę . Jak robicie z falą, boję się ustawić bo wyleje mi się z akwarium Dzięki za odpowiedź Mirek Cytuj 300l w obiegu. 2xTunze 6095,Obieg: Tunze 050, 9000l/h,oświetlenie LED Black Python 200W, Profilux Plus IIeX, Bublle King DC 180, chłodziarka TC 10,Start marzec 2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sushi Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2012 ja jedna pompa potrafie rozbujac wode w baniaku tak, ze wylewa sie wiadrami. czas ustawiam na 1,2 - 1,4 sek i po chwili albo wylacze albo jade na szmacie ) dodam tylko, ze baniaczek kostka 75x75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof0805 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2012 Baniak 135 cm, Tunze 6095 2 sztk od 30 do 100. W nocy stała 30%. Miękasy i LPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibraltar Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2012 Ustawione mam tak jak pisałem na 20% i Euphilie zaczynają się chować, musze chyba ustawić je pojedynczo godzinę jedna i godzine drug a hihi Cytuj 300l w obiegu. 2xTunze 6095,Obieg: Tunze 050, 9000l/h,oświetlenie LED Black Python 200W, Profilux Plus IIeX, Bublle King DC 180, chłodziarka TC 10,Start marzec 2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 30 Października 2012 potrzebuje sie ugadac z kims kto ma opanowany setting pomp. Najlepiej przez telefon bo mnie krew zalewa jak mam ustawic pompy na Profku. Podchodze do tego juz ktorys tam raz i odpuszczam bo trace cierpliwosc. Pozdro Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sushi Zgłoś Napisano 30 Października 2012 ale w sensie, ze co ? napisz na priv co cie boli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 30 Października 2012 Mam P3ex i takie dwa screeny jak ponizej. Czym sie roznia wartosci "min wave duration" od "min duration"? Sa dwa rozne pola z podobnymi opisami i nie wiem, ktora wartosc odpowiada za czas trwania fali? Czy mam rozumiec ze wstawienie w MIN WAVE DURATION i MAX WAVE DURATION tych samych wartosci daje mi zawsze taka sama fale? Jesli wiec wstawie w Min i w Max rozne wartosci, wedlug czego te fale beda zmieniane? Jesli w dwie rozne pompy wstawie te same wartosci ale ustawie "permanent opposite" to beda dzialac naprzemian? Czy ktos ma instrukcje do Profilux Control 6? Pozdro Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 31 Października 2012 potrzebuje sie ugadac z kims kto ma opanowany setting pomp. Najlepiej przez telefon bo mnie krew zalewa jak mam ustawic pompy na Profku. Podchodze do tego juz ktorys tam raz i odpuszczam bo trace cierpliwosc.Pozdro Bo Ty poprostu malo cierpliwy jestes Sciagnij sobie: http://www.teamviewer.com/pl/index.aspx I wieczorem jak wroce do domu ogarniemy temat pomp Dariusz Barcikowski Wysyłane z GT-I9001 ( +48 797 345 997 ) za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 31 Października 2012 Mam P3ex i takie dwa screeny jak ponizej. Czym sie roznia wartosci "min wave duration" od "min duration"? Sa dwa rozne pola z podobnymi opisami i nie wiem, ktora wartosc odpowiada za czas trwania fali? Czy mam rozumiec ze wstawienie w MIN WAVE DURATION i MAX WAVE DURATION tych samych wartosci daje mi zawsze taka sama fale? Jesli wiec wstawie w Min i w Max rozne wartosci, wedlug czego te fale beda zmieniane? Jesli w dwie rozne pompy wstawie te same wartosci ale ustawie "permanent opposite" to beda dzialac naprzemian? Czy ktos ma instrukcje do Profilux Control 6? Pozdro Wg mnie : min i max duration - nie robią kompletnie nic - długością fali sterujesz poprzez min i max WAVE duration. Ustawienie tych samych wartości w min i max wave duration powoduje że "fala" trwa dokładnie tyle samo czasu za każdym razem. Wstawienie różnych wartości uruchamia losowe generowanie długości fali w podanym zakresie. Permanent opposite powoduje że pompy działają na przemian - tzn jak jedna daje max - to druga min - ma sens gdy pompy są po obu końcach zbiornika i wtedy dmuchają "na przemian" Zwróć uwagę że wartości min i max duration w ogóle nie występują w "oficjalnym" sofcie do Profiluxa. Pozdrawiam Paweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach