Skocz do zawartości
amatimarines

Dostałem to z żywą skałą!!

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to jakiś stworek. Ma 2 cm długości chodzi sobie po tylnej części akwa, jest koloru jakby fioletowego (ciemny), na sobie ma jakieś czułki albo wypustki. Wędruje sobiepo akwa. Co to jest ?? zabic to???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgaduję tylko: ślimak albo strzykwa???

Ja też dostałem w czwartek skałę i jak na razie wylazl tylko jeden slimaczek mikro i ... coś. To coś wygląda jak pestka wiśni, otwiera się na pół - jak małża i wysuwa języczek, za pomocą którego porusza się po akwa. Wygląda to super. Ktoś może wie co to może być?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to dziwne, bo Poznań nie leży nad żadnym ciepłym morzem - skąd więc tam "najlepsza skała w Polsce"? Czy to ta po 100zł za kg?

A teraz poważnie. Skałę, jeśli z Indonezji sprowadza się w sumie z 2-3 firm. Jeśli w zbliżonym terminie to jest ona podobnej jakości - wpływ ma tu raczej przypadek - oni nie bawią się w żadne sortowanie, a także czy np. samolot nie ma przymusowego postoju np. ze względu na trudne warunki atmosferyczne i wtedy po prostu więcej obumrze. Także tą "najlepszą w Polsce" mają obecnie wszyscy którzy sprowadzili skałę ostatnio z tej właśnie fermy w Jakarcie.

Poznań i okolice sprowadza na pewno z Indonezji.

Pozdrawiam

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja skałę kupowałem u Przemka w ReefShopie, a jej miejsce pochodzenie to właśnie Indonezja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hurtowa w Polsce czy w Indonezji? Kupiłeś w zwykłej cenie. Czasem przy większych ilościach można trafić 40-42 zł. Taniej jest to już raczej nie opłacalne dla importera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę jesteś w błędzie Tomku.

Otóż poza drobnymi wyjątkami, importerzy nie biorą skały z tych samych źródeł - powiem więcej, część z nich pilnuje tajemnicy skąd(od jakiego eksportera) pochodzi skała(i nie tylko).Dobrej jakości skałę można kupić w Indonezji, ale również i w Singapurze, który jest bazą przerzutową części dostaw oraz miejscem gdzie następuje skup ryb i koralowców od miejscowych firm. Również mieliśmy skałę z Malezji, niedługo będziemy mieli w sprzedaży Tonga Rock - cena około 60zł/kg. I zapewniam Cię, że wiele firm jak oka w głowe strzeże swoich kontaktów, bo zazwyczaj eksporterzy nie posiadają nawet swoich własnych stron WWW - tylko adresy email w darmowych domenach oraz telefony. Z informacji przez mnie posiadanych w Polsce jest teraz 5 importerów - z czego 3 z nich bierze właściwie tylko i wyłącznie Indonezję(skała + żywe). Natomiast z "rarytaskami" jest problem - bo zazwyczaj nie wiadomo gdzie "uderzyć" i jak to zrobić, żeby Ci wysłali towar po tym jak im zapłacisz. :(

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Przemek. Właśnie przecież potwierdziłeś moje słowa. Jest kilka pewnych firm w Indonezji i nic tu nie wymyślisz. Perełki są perełkami - np Fuji z hurtowni z Singapuru, czy Morze Czerwone itp. Rozmawiamy teraz jednak o Indonezji (!!!) gdyż tą właśnie skałę kupił Amatimarines. Że robisz nie wiadomo jaką tajemnicę z czegoś o czym wiedzą wszyscy którzy liznęli importu to Twoje prawo. Nie ma jednak co demonizować, gdyż nikt nie sprowadzi sobie 100 czy 150 żywej skały dlatego tylko że będzie miał 2 zł taniej i nie da Ci zarobić. Inne koszty i formalności zjedzą tą oszczędność z nawiązką.

Napisałeś że znasz w Polsce 5 importerów - owszem coś koło tego. W grudniu i na początku stycznia 3 z nich sprowadziło skałę z 2 ogólnie znanych indonezyjskich firm (i pewnych) więc mity o kilkudzieięciu zakamuflowanych indonezyjskich exporterach możemy sobie w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletnie źle mnie zrouzmiałeś. OOchodziło mi zupełnie o coś innego, a mianowicie to,że nie można uoagólniać, że skała z Indonezji jest tej samej jakości u wszystkich firm importujących w polsce. Otóż nie - jedne z nich kupują skałę tzw. "unsorted" a inne o 2$ droższą , wstępnie sortowaną. Po drugie - ja nie robię żadnej tajemnicy z tego skąd biorę - ale raczej od kogo. Bo ceny u poszczególnych exporterów pptrafią się różnić nawet o 100%, a do pewnych źródeł nie dotrzesz i tak - z powodów opisanych powyżej. Nie wierzysz - zadzwoń do AquaMedica i zapytaj skąd biorą (nazwa exportera), zadzwoń do Aquanurtu, Cebuli, Kosteckiego(choć biorą czasem razem), Krzysia Pony, itp. I zgodnie z Twoim rozumowaniem nie powinni z tego robić tajemnicy, bo i tak sam tam nie kupisz. A powiem szczerze - bardzo w to wątpie że się dowiesz - chyba że będa to źródła "popularne", z których bierze się tzw. podstawę i tyle - ale do tych to możesz sobie dotrzeć przez google. Innym zupełnia natomiast tematem sa np. farmy na których uprawiane sę tridacny, lub rzadkie gatunki koralowców - takich informacji nikt na pewno Ci nie udzieli. Ot co. Z żywą skałą jest to samo - jak ktoś ma tanie źródło skały o najwyższej jakości to go nie sprzeda ani Tobie, ani konkurencji. Co do dwóch exporterów zaopatrujących Polskę z Indonezji - jesteś w błedzie - Z tego co wiem sam Aquanurt bierze z 3 źródeł, a inni nie biorą wspólnych dostaw z nimi. 8)

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, ale wynika to tylko z dostępności skały w danej firmie w danym momencie lub montowaniu większego transportu zwierząt a nie jej nie wiadomo jakiej jakości (w danej chwili podkreślam!!!). Swoje przekonanie opieram na tym iż ja sam składam zamówienia u człowieka który z racji swego zawodu lata co tydzień do Indonezji lub Singapuru. Niejednokrotnie zetknął się się nawet z żartobliwą propozycją aby wziął trochę więcej gdyż właśnie przygotowują transport dla któregoś z polskich importerów (łącznie z nazwą). Potem nawet oglądałem te dostawy i idealnie się zgadzały z tym co właśnie było w ofercie, więc informacja jest pewna. Zresztą takie osobiste kontakty wnoszą znacznie więcej niż tylko takie informacje kto akurat bedzie miał towar i jaki - polecam jeśli masz możliwość.

Wiesz co? ten temat chyba nie ma sensu na forum. Jeśli chcesz go kontynuować masz mój numer, ale wydaje mi się że nie ma sensu

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moje pytania Przemek konsekwentnie ignoruje :(

a ja zlozylem zamowienie w um-um...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

?. Jakie pytanie? :( tu na forum czy mailem? Mam antyvira zainstalwoanego i może mi wycina "podejrzane" listy :(

Pozdrawiam

Napisz ewnetualnie na wholesale@reefshop.pl - tam nic nie wcina :(

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wklej tutaj - popatrzymy sobie wszyscy

:(

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co do skały Tonga - czekamyna CITESY - jej cena to około 60-65zł/kg. Będzie takze Fiji - cena jeszcze nie ustalona. Co do fotki - postaram się ją umieścić jeszcze dziś - wybacz, ale pracy mamy teraz od groma z nowymi zbiornikami :(

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.