remi61 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Nie jestem pewien czy jest to adekwatny temat do mojego problemu, ale z przedmiotowego punktu widzenia chyba tak, otóż: Mam akwarium morskie 600 litrów i cały czas walczę z N03PO4. Zacząłem stosować BioPellets . Po małej awarii (zapchanie filtra) po dwóch dniach zaczęły powstawać takie jakby "gluty" w wodzie. Wymieniłem cały woreczek BioPellets na nowy, zastosowałem lepszą pompę do ruchu kuleczek lecz po dwóch dniach woda zmętniała a ryby stały się osowiałe i zaczęły chorować. W tej chwili straciłem wszystkie błazenki, a reszta ryb jest w fatalnym stanie. W filtrze gąbkowym w SAMPIE osiadają ciągnące się "gluty" (taka jakby galareta). Aktualnie woda się nieco wyklarowała, ale ryby wciąż są w złym stanie i myślę, że to kwestia czasu kiedy wszystkie padną. Czy jest ktoś w stanie doradzić mi co mam robić? Jestem zrozpaczony i zupełnie zdezorientowany co mam robić. Cytuj 160x60x60; pompa obiegowa AM2500; SUMP 80 litrów; oświetlenie 2 x HQI 150 + aktynika; cyrkulacja 3 pompy 12000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
max1974 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 moze oddaj ryby komus na przechowanie dopoki nie ogarniesz akwarium Cytuj Zbiornik 95x50x50 os 7x17W + actinica Led APF600 ,2x Koralia 3, sump 80L einheim 1250 start 10.2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Remi, niestety to co się stało to......... częsta wtopa na BP. Jeżeli zatrzymały się kulki w filtrze to powstała mała bomba ( nie śmierdziało zgniłymi jajami?) którą wtłoczyłeś do baniaka. Później, dałeś nowe kulki i zmętniałą woda...........bo od początku startują kulki ( zmętnienie może utrzymać się kilka dni) Czy odpieniacz wywala ? Jakie masz teraz parametry ? Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 To tak wyglada, jakby bakterie zakwitly. Masz dobry odpieniacz ? Przy tych upalach i zakwicie moze szybko zabraknac tlenu. Chyba bym odlaczyl kulki, wszystko ustabilizowal i ewentualnie pomyslal o wodce. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Remi słuchaj Staniego to nasz morski emeryt (postowo - wiekowy ) Nie wiem czy dodatkowo bym podmianki większej nie walnął. Dopisz też w wolnej chwili, jaki masz właśnie odpieniacz i jaką cyrkulację. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Też mi się wydaje, że solidna podmianka i intensywne odpienianie i wywalenie tych peletek póki co. Cytuj miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remi61 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 odpieniacz am 2500,wczoraj walił cały kubek , dzisiaj sie uspokoił, pompy or3500.do obiegu 2000. 4 szt jvp202 Cytuj 160x60x60; pompa obiegowa AM2500; SUMP 80 litrów; oświetlenie 2 x HQI 150 + aktynika; cyrkulacja 3 pompy 12000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Może przestaw go na mokro niech więcej ściągnie, a powiedz co z tym NO3 i PO4 ? Bardzo zawyżone ? Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 ...mysle ze powiniennes dac odpieniacz na "mokro",szczegolnie teraz on musi pracowac...jescze mozesz jak masz wode do podmiany,wlozyc wezyk do kubka i niech leci do wiaderka,oczywiscie nie mozesz przy tym spac bo Ci zaleje mieszkanie...te gluty tez bym staral sie odessac...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remi61 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 O dziwo Po4 zeszło do zera, No3 trochę więcej 25mg/l testy jbl Spadło też ph mam 7,8. odpieniacz cały czas daje na mokro Cytuj 160x60x60; pompa obiegowa AM2500; SUMP 80 litrów; oświetlenie 2 x HQI 150 + aktynika; cyrkulacja 3 pompy 12000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 dorzuć jeszcze węgiel, wyłapie to czego odpieniacz nie da rady. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remi61 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Ok. zasypie tez węglem. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za błyskawiczną pomoc. Odezwę się za kilka dni i dam znać czy się udało Cytuj 160x60x60; pompa obiegowa AM2500; SUMP 80 litrów; oświetlenie 2 x HQI 150 + aktynika; cyrkulacja 3 pompy 12000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 3mam kciuki za powodzenie! Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach