nanorafa Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Temat czysto wakacyjny... Jak długo Zebrasoma f. , błazenki mogą pozostawać niekarmione? Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Tydzien przezyja, ale humanitarniej byloby kupic automatyczny karmnik, ktory poda choc raz lub 2 x dziennie jakies granulki. Tak robie, gdy wyjezdzam nawet na 3 tygodnie, np: na zloty Kaszubow na Kaszubach itp. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 PO dodaniu bardzo dużej ilości skały zauważyłem u nemo instynkt polowania na robaczki. Nie mieszkam w domu gdzie stoi akwarium niestety a wiem że ojciec nie zawsze dokarmia czasem 3-4 dni bez jedzenia - staram się jak moge robić wycieczki na rowerze i dokarmiać. Dla mnie optymalnie to karmić co drugi dzień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Karmię wyłączając pompy i dosypując pomału pokarm tak aby nic nie zostawało niezjedzone. Niestety pompy, które mam czyli jvp potrafią nie zastartować, aby uniknąć zatem nieszczęścia w czasie mojej nieobecności karmienie będzie się odbywało przy włączonych pompach a wtedy część jedzenia będzie latać i pewnie zostanie niezjedzone - ergo myślę że rybki powinny być w tym czasie karmione jak najrzadziej. Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Nigdy nie wylaczam pomp przy karmieniu... W skalach lub piachu pochowane sa rozne stwory, ktore tylko na to czekaja, zeby cos zapomnianego tam sie przyczepilo. Zreszta ryby robia sobie wyscigi, zeby cos zlapac. Troche sportu nie zaszkodzi tym bardziej, gdy pompy sa takie sobie. W sumie i tak cala akcja trwa nie dluzej niz minute. Podczas mojego urlopu ustawiam automat na 2 karmienia dziennie. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcosB Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 A macie jakiś sposób na zdalne karmienie anthiasów ? Tutaj chyba ciężko o automat, nie chwycą się suchego. Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Moje squamipinisy jedzą nawet sprulinę, nie wspomnę o płatkach i granulkach itp. i nie mam problemów, warto anthiasy nauczyć jedzenia suchego właśnie na wszelki wypadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach