Skocz do zawartości
Gość kapitan

Małe akwarium + duży odpieniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kapitan

Witam Panie i Panów,

od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem odpieniacza APF600 do mojej kostki 240l.

Czytałem dzisiaj wątek kolegi Testera w dziale "Nasze akwaria" który stosuje właśnie ten model w swoim zbiorniku 200l.

Dużo słyszy się o tym, żeby kupować odpieniacz z zapasem mocy, gdyż starczy na lata, a bardzo często wkrótce po założeniu pierwszego akwarium morskiego nowicjusz kupuje zbiornik o wiele większy niż ten z którym zaczynał. Pozwala to więc na uniknięcie kosztów związanych z ponownym zakupem (tym razem mocniejszego) odpieniacza.

Ale z drugiej strony słyszy się głosy twierdzące że za mocna maszyna wyjałowi wodę, że zwierzęta żywiące się zawiesiną organiczną znajdującą się w wodzie umrą z głodu, że trzeba wtedy suplementować karmę ze sklepu. Jak również to, że psuje się parametr 'redox' w akwarium.

Zapytałem Testera na PW jak się to wygląda w praktyce w jego akwarium, a on zaproponował żebym założył o tym temat na forum, dzięki któremu wszyscy będą mogli się wypowiedzieć, no i zostanie też coś dla "potomnych" :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Hej...mysle ze tylko rzeczywiscie jakis skimmer-monster moglby wyjalowic wode a APF taka bestia nie jest...suplementowac jakas karme dla korali i tak bedziesz musial,odpieniacz zawsze mozesz wylaczyc za dnia,jezeli zauwazysz (w co nie wierze) wyjalowienie wody.Sam mam odpieniacz do 600set litrow i mimo ze wywala duzo brudu nie sadze by wyjalowil wode,tym bardziej ze leje pokarm dla korali w miare systematycznie...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem zachwycony. Miedzy MCE600 a APF600 jest kolosalna roznica ktora widzialem juz pierwszego dnia. Zdecydowalem sie na silniejszy ze wzgledu na akwarium NP. O wyjalowienie wody sie nie martw. Zawsze mozesz ustawic na go zegarze zeby sie w nocy wlaczal.

zalety:

na moje warunki jest super wydajny,

cichy (duzo bardziej niz MCE600)

wygodne mycie kubka

mozliwosc postawienia na podlodze

wady:

jest dosc duzy wiec trzeba uwzglednic to przy zakupie zeby nie bylo niespodzianek typu za niska szafka albo za maly sump)

mialem dosc duzo kombinowania z hydraulika

jest dosc "kruchy" wszystkie uzywki jakie ogladalem mialy pekniecia przy wylotach rur

cena

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadź z odpieniaczem :) To jest błąd wielu osób. Każdy jeden odpieniacz ma przeznaczenie do odpowiedniego litrażu przy heavy stocking'u i normal stocking'u. Zastanów się ile zwierząt i jakich chcesz trzymać w akwarium. Do 240l to jednak za mocny odpieniacz wg mnie... oczywiście trzeba brać zapas ale nie przesadzać. A włączanie go na czasówce nie jest dobrym pomysłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.