Skocz do zawartości
taszyn

Cyrkulacja do 450L

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad pompami cyrkulacyjnymi do mojego 150x50x60(h) akwarium. Docelowo chciałbym mieć także jakiś kontroler/falownik, więc pompy muszą być regulowane.

Dopiero zaczynam przygodę z morską akwarystyką, więc na początek korale miękkie i kilka nietrudnych rybek. W przyszłości nie wykluczam korali twardych.

Pierwsze pytanie: ile pomp? Czy dwie o wydajności ~6000 każda wystarczą?

Najchętniej kupiłbym Turbelle 6105, ale cena trochę mnie przeraża. Znalazłem Aquael Reef Circulator 10000. Są o wiele tańsze, ponoć wirnik porusza się w polu magnetycznym, no i są 12V, więc teoretycznie powinny działać z różnymi kontrolerami. Jednak z doświadczeń sprzed kilku lat pamiętam, że z jakością Aquael bywało bardzo różnie, zwykle gorzej niż lepiej.

Co byście kupili dla takiego akwarium? Czy ten Aquael jest dobry i czy będzie go można podłączyć do jakiegoś kontrolera? A może lepiej zacisnąć pasa i kupić Turbelle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz iść tak jak ja :)

1. podejście - 2x JVP 102 + 202, porażka - nie będę teraz pisał dlaczego bo nie chcę wzbudzać wojny :) Obydwie 102 oddam za free bo do tej pory mnie drażnią.

2. podejście - tunze 6000 /l/h + koralia 6500 l/h + tunze 2500 l/h , było za mało cyrkulacji trudno to ustawić i gdzieniegdzie wywiewało piasek, ale dla mniękkich powinno być ok.

3. podejście - tunze 6105 + tunze 6101 i multikontroler 7096 - bajka .

A jak do tego dodałem waveboxa to już nic nie chcę :)

Albo zaoszczędzić czas i nerwy i pójść na skróty ....

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjaźnie wyglądasz na foto to Ci coś napiszę :welcome:

Mam baniaczek ma prawie trzy lata i przez ten czas nieraz próbowałem oszczędzać,potem sprzęt kupowałem inny i znów inny,czyli ogólnie wydałem więcej niż bym kupił od razu coś konkretnego.Oczywiście wszystko rozbija się o kasę i każdy to rozumie.W tym miesiącu kupiłem dopiero konkretne pompy,czyli Tunze i Vortecha i.....fajnie buja,ale wzrosły mi fosforany i azotany z czym walczyłem od początku.Co dziś myślę ? Słaba cyrkulacja powodowała zaleganie detrytusu,który produkował mi syf.Mam nadzieję,że ta cyrkulacja była moim odwiecznym problemem i teraz będzie lepiej,ale to się dopiero okaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena za Tunze fakt wysoka, ale jest to całkiem fajna pompa i z kontrolerem daje fajne efekty w akwarium. Widziałem taką w połączeniu z 7096 i biorę też takie połączenie do siebie.

Aquael to nie najgorsza pompa, ma już w sobie sterowanie przepływem, ale tych 10000 l/h raczej nie osiąga.

U Ciebie problem jest taki, że jedna Tunze 6105 będzie za mało, więc musiałbyś mieć Tunze 6105 + Aquael 10000 , ewentualnie 3 lub 4 Tunze 6055 , sporo zależy też od obsady koralowej na jaką się ostatecznie zdecydujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem kupić Aquaela 10000,ale jak ją zobaczyłem a Wojtes jest świadkiem to nie kupiłbym jej nigdy.To co słyszałem,ale podkreślam,że tylko słyszałem to magnesy są słabe a to co widziałem to nie umiała trzymać poziomu i opadała.Może to Chińska podróba była ? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek mówisz, że przyjaźnie wygląda? No co Ty.... :p:P:p

A ja na początek dałbym JVP 202 - 2lub 3 sztuki. Do miękkich powinno być dobrze, jak dojdziesz do spsów to se dokupisz te drogie.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek mówisz, że przyjaźnie wygląda? No co Ty.... :p:P:p

A ja na początek dałbym JVP 202 - 2lub 3 sztuki. Do miękkich powinno być dobrze, jak dojdziesz do spsów to se dokupisz te drogie.

Też racja,zgadzam się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, czyli Aquaela chyba odpuszczę...

JVP stosunek ceny do jakości (jaka by one nie była) rewelacyjny. Niecałe 50 zł!!! Szok. Tyle, że mocowanie na przyssawki i ośka metalowa - czy tak?

Ew. coś innego, co da się potem regulować, jest w miarę dobre i nie kosztuje 1000 zł/szt ? Wiem, mam wymagania... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem kupić Aquaela 10000,ale jak ją zobaczyłem a Wojtes jest świadkiem to nie kupiłbym jej nigdy.To co słyszałem,ale podkreślam,że tylko słyszałem to magnesy są słabe a to co widziałem to nie umiała trzymać poziomu i opadała.Może to Chińska podróba była ? :lol:

hehehehe no to nie wiem co to był za magnes

ale magnesy w aquael 2600 i 10000 to mocny punkt, jak i cicha praca falowników już od momentu rozruchu. tylko design tych falowników jest kwestią gustu, do reszty nie ma co sie przyczepiac, zwlaszcza, że aquaelowski serwis chyba bije marki "zachodnie" szybkością...

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie hula Tunze o mocy 4500 i 8000 (nie pamiętam modeli), dodatkowo Tunze 6100 plus Wavebox. Przed zakupem 6100 próbowałem chyba Mareę. Sposób mocowania tej pompy to porażka często odczepiała się i robiła totalną rozpierduchę w aqwa. Teraz nie mam martwych stref w baniaku a tam lubi się pojawić cjano.

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehehe no to nie wiem co to był za magnes

ale magnesy w aquael 2600 i 10000 to mocny punkt, jak i cicha praca falowników już od momentu rozruchu. tylko design tych falowników jest kwestią gustu, do reszty nie ma co sie przyczepiac, zwlaszcza, że aquaelowski serwis chyba bije marki "zachodnie" szybkością...

Czyli Aquael nie taki zły?

@ALL: dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zawracaj sobie głowy aquaelem przecież to ogromne rozmiary ma wygląda jak maszyna do włoskich lodów

są subtelniejsze pompy

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Waldi: Na rozmiary nie zwróciłem uwagi. Chyba faktycznie musze gdzieś pojechać dotknąć to cudo.

Tak czy siak akwa mam nie aż takie małe. Jeśli subtelniejsze pompy kosztują 3x więcej, to nie wiem, czy chcę być aż tak subtelny... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.