Marcin14 Zgłoś Napisano 1 Września 2011 Cześć. Jakiś czas temu zrobiłem sumpa, pudełko przelewowe z rurek itd. Pompę obiegową musiałem wyłączyć z powodu niskiego stanu wody w zbiorniku (btyło tak mało wody że nic nie leciało-czekałem na osmozę). Dolałem wodę, stan wody jest na tyle wysoki że z baniaka za niedługo się wyleje a pompa obiegowa wypompowywuje wszystko co się da (nie wyrabia pudełko) woda leci z pudełka jak z kroplówki, nie mam pojęcia co zrobić, próbowałem na nowo zassać wodę ale bez skutku-ciągle ta sama wydajność spływania wody do sumpa. Do środka na pewno nic nie wpadło bo na końcu gdzie rurka zasysa wodę z baniaka jest kratka. Powiedzcie co zrobić bo zaraz mnie trafi :/ Prędzej woda jak leciało to pompa nie wyrabiała a teraz na odwrót. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MIchałK Zgłoś Napisano 1 Września 2011 Musisz odpowietrzyć przelew , potem ewentualnie przydławic pompę jeśli jest zbyt wydajna. Cytuj 60x60x50+sump 57l ,30 kg LR , 10 kg LS, LED Hydra 52 hd+ 2xT5 , jebao cp 25, Deltec 1351 , New Jet 3000 Nowa bańka Stara bańka - nie istnieje http://nano-reef.pl/topic/82915-akwarium-4000-l-w-pracy/page__st__20#entry888530 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 1 Września 2011 Pokaż foto tego. Z pudełkiem jest tak samo jak z wężem jak spuszczasz wodę, im niżej poniżej poziomu lustra wody będą końce tym mocniej zasysa. Prędzej woda jak leciało to pompa nie wyrabiała a teraz na odwrót. No to dobrze było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 1 Września 2011 Na oko to sa dwie tylko mozliwosci. 1- rurka jest zapchana np slimorem 2- rurka jest zapowietrzona (albo nieszczelna) Jaka masz roznice pomiedzy poziomami wody w akwa i pudelku? Masz rewizje czy tylko jedna rure? Michalko- jak przedtem bylo dobrze to nie ma co tracic pradu na dlawienie pompy. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin14 Zgłoś Napisano 1 Września 2011 Pompa na wysokość tego co wylewa wodę z sumpa ma wydajność ok 130l/h natomiast przelew jest ze 3 razy wydajniejszy (rurki 3/4 cala). Prędzej było wszystko ok, a teraz problem :/ dlatego nie wiem co zrobić :/ Pudełko między taflą wody a brzegiem rurki ma ok 2cm miejsca. Do rurki od strony baniaka nic nie wejdzie a od strony sumpa też nie, bo w sumpie woda spada z wysokości. Szczelna jest 100% bo badana pod ciśnieniem, a prędzej wszystko było ok :/ Idę się z tym pomęczyć :/ chciałem wyciągnąć całe "pudełko" ale nie da rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MIchałK Zgłoś Napisano 1 Września 2011 Po kolei : 1. zakręć zawór na spływie i wyłacz pompę 2. odpowietrz kolanko nad szybą i zalej pionową ( zewnętrzną )rurkę 3. odkręć zawór i jak zacznie leciec woda włącz pompę Cytuj 60x60x50+sump 57l ,30 kg LR , 10 kg LS, LED Hydra 52 hd+ 2xT5 , jebao cp 25, Deltec 1351 , New Jet 3000 Nowa bańka Stara bańka - nie istnieje http://nano-reef.pl/topic/82915-akwarium-4000-l-w-pracy/page__st__20#entry888530 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 1 Września 2011 2 cm to juz wystarczy - chociaz im wieksza roznica tym szybciej sie pudelko rozkreca. Ja w swoim kolejnym juz pudelku zamontowalem w najwyzszym punkcie u-rurki zewnetrzna czesc od strzykawki 2ml. Dzieki temu widze poziom wody w u-rurce Co do zwierzat w rurce... U mnie rurka w akwarium nie dodyka niczego. W najbilzszym miejscu ma do plecow akwa jakies 4- centymetrow. Kilka razy zdejmowalem z niej slimaka. Powiedz mi jak ten skurczybyk tam przeskoczyl Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin14 Zgłoś Napisano 1 Września 2011 Chciałem dać więcej miejsca niż 2 cm ale w sumpie by się tyle wody nie zmieściło. Wszystko działa woda leci że wir na pudełkiem hehe teraz pompa nie wyrabia Zatkałem palcem rurkę z której wpada woda do sumpa (na dole), na rurkę wystającą pionową poza akwa nałożyłem wężyk, włączyłem pompę żeby nalała wody do baniaka i energicznie zaciągłem wodę wężykiem (wyciągłem powietrze) i po pół sekundy odetkałem rurkę która jest nad sumpem. Ale nie mam pojęcia jakim cudem pudełko się zapowietrzyło <mysli> po uzupełnieniu wody w baniaku woda zaczęła znowu lecieć z tym, że z wydajnością przykręconej kroplówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 1 Września 2011 Czyli "punkt 2" Pozdro i pomysl o rewizji Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin14 Zgłoś Napisano 1 Września 2011 Teraz między taflą wody a rurką zasysającą jest jakieś 3mm a woda leci z... dość dużą wydajnością Temat można zamknąć i usunąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin14 Zgłoś Napisano 1 Września 2011 (edytowane) Skoro jeszcze otwarte to czy karmicie artemią korale?? I czy warto karmić jeśli baniak nie dojrzały?? Mam jakieś 200g artemi wyklute i szkoda wyrzucić Na pewno skorzystają słodkowodne zwierzaki z tego ale nie wiem czy już lać do solanki taki pokarm. Baniak ma 1,5 miesiąca (woda z działających baniaków, prędzej stał baniak o połowę miesiąca też przez ok. miesiąc) Mój baniak. Edytowane 1 Września 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach