Kaktus Zgłoś Napisano 12 Października 2011 Witam. W związku iż mam zamiar dokupić sobie do profiluxa elektrode pH mam kilka pytań: 1.Czy ta sonda ma jakiś płyn odniesienia w sobie? 2.Wiem ,że trzeba ją skalibrować.Co ile? 3.Czy jej żywotność jest długa? Tak pytam bo w innych sodach wymienia się płyny odniesienia i praktycznie są wieczne a nie wiem na jakiej zasadzie działa ta orginalna GHL do profiluxa. Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 15 Października 2011 Witam. W związku iż mam zamiar dokupić sobie do profiluxa elektrode pH mam kilka pytań: 1.Czy ta sonda ma jakiś płyn odniesienia w sobie? 2.Wiem ,że trzeba ją skalibrować.Co ile? 3.Czy jej żywotność jest długa? Tak pytam bo w innych sondach wymienia się płyny odniesienia i praktycznie są wieczne a nie wiem na jakiej zasadzie działa ta orginalna GHL do profiluxa. Widzę że nikt nie używa orginalnej elektrody PH, szkoda. Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vitekzawada Zgłoś Napisano 15 Października 2011 Ja po kupiłem nowa elektrode i nie wiem czy się wymienia płyn, stara sonda miała ponad 5 lat Cytuj OW 800l+sump240l,BK250,obiegowa RD6500,cyrkulacja 3*6105,profilux,oswietlenie 3 sztuki Pacific Sun 120W Master,Kalkreaktor,a gratow to jeszcze wiecej co nie potrzebuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 15 Października 2011 Ja po kupiłem nowa elektrode i nie wiem czy się wymienia płyn, stara sonda miała ponad 5 lat Co ile ją kalibrowałeś? Czy po tych 5 latach miała duży odchył czy padła całkowicie? Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 15 Października 2011 co do plynu to jest jakis plyn wewnatrz banki. Co do kalibracji to najpierw kalibrowalem co miesiac ale zorientowalem sie ze trzyma parametry wiec teraz tylko ja czyszcze co miesiac. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 15 Października 2011 a producent jaką daje jej żywotność? Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 15 Października 2011 Kaktus, popraw błędy, bo cię zaraz nika "osądzi" Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 15 Października 2011 Kaktus, popraw błędy, bo cię zaraz nika "osądzi" Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vitekzawada Zgłoś Napisano 15 Października 2011 (edytowane) Kalibrbracje robi raz na 3 miesiące albo zadziej,stara pokazywała już głupoty odchyl około 1 ph.producent podaje niby 4lata Edytowane 16 Października 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj OW 800l+sump240l,BK250,obiegowa RD6500,cyrkulacja 3*6105,profilux,oswietlenie 3 sztuki Pacific Sun 120W Master,Kalkreaktor,a gratow to jeszcze wiecej co nie potrzebuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanuszD Zgłoś Napisano 15 Października 2011 Ja do profiluxa kupiłem nową elektrodę pH bo stara oryginalna pokazywała głupoty (2lata) i skalibrowanie jej to było wyzwanie. Doradzono mi firmę Hydromet Mój odnośnik i jestem zadowolony koszt samej elektrody :"- elektroda zespolona do pomiarów pH typu ERH-AQ1 kosztuje 172,20 PLN/szt." Nie wiem ile kosztuje oryginalna GHL Zresztą kupisz w Hydromecie czy nie to tam zadzwoń bo dowiesz się wszystkiego o elektrodach. pozdrawiam Janusz Cytuj http://nano-reef.pl/topic/48524-moja-rafa/page__hl__%2Bmoja+%2Brafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 16 Października 2011 Jeśli chodzi o ERH-AQ1 to potwierdzam, miałem, używałem i elektroda elegancko po skalibrowaniu trzymała parametry przez kilka miesięcy. Jedyną wadą (oczywiście jak dla kogo, nie dla mnie) jest to, że jest to szklana elektroda, więc jak ktoś tłucze salimetry, to lepiej nich kupi plastikową Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach