Skocz do zawartości
MarcosB

SPS`owy koszmar

Rekomendowane odpowiedzi

Przypadkowo trafiłem na takie oto fotki

IMG_4279.JPG

IMG_2717.JPG

Opis jest raczej po hebrajsku, może ktoś ma jakiś sposób na tłumaczenie co się stało?

Jest mowa o ZEOspur2 ale to taki strzał po omacku z tego co tam naskrobane.

http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=21021&page=30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

być może temperatura , gość z Izraela o taką tragedię nie trudno :( i bidok skończył na tym przygodę z morszczyzną (nie dziwie się ,poszedł się walić nowy samochód ) ;( chociaż on pewnie mógłby wyruszyć nad morze i sobie nałamać nowych badyli

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Zauważcie że zbielało też podłoże, algi wapienne na szybach i skale, oraz cyrkulatory :question:

PS

Dziwne forum, jeden pisze literami z Izraela, drugi chińskimi krzakami, reszta nie wiadomo czym bo Windows mi tych znaków nie wyświetla :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

Zauważcie że zbielało też podłoże, algi wapienne na szybach i skale, oraz cyrkulatory :question:

To że piasek zbielał to raczej wina oświetlenia. Białe szkielety odbijają światło i rozjaśniają piasek.

Przykra sprawa, piękny las spsów... był.

Dla tych co chcą sobie tłumaczyć post za postem... zjechać na ich forum do dołu. Znaleźć zmianę języka, zmienić na Hebrew. Krzaki zamienią się w Hebrajski. Można tłumaczyć przez google translate.

Post nr446 jakby wyjaśnia dlaczego wszystko padło:

Last Saturday update:

Following a power failure on Saturday, all the fish died. The system went into a frenzy of collapse, due to unload excess organic material can not build bullying and coral are dying.

I did water changes, I added and changed once active zeolite to absorb ammonia, water now murky and difficult yet to estimate damages.

I will use the opportunity to make some essential changes to the system, and try to start over. : up:

Unfortunately, no electricity backup system installed. I purchased a special connectors Tonz pumps should be connected to the battery but laziness did not buy the parts and installed.

Reply with quote

Tłumaczenie google po naszemu:

Ostatnia sobota aktualizacja:

Po awarii zasilania w sobotę, wszystkie ryby zmarł. System wszedł do szaleństwa upadku z powodu rozładowania nadmiaru materiału organicznego nie może budować zastraszanie i rafy umierają.

Zrobiłem wymianę wody, dodałem i zmieniane raz aktywny zeolit ​​do absorpcji amoniaku, wody teraz mroczne i trudne jeszcze do oszacowania szkód.

Będę korzystać z możliwości, aby pewne istotne zmiany w systemie i spróbować zacząć od nowa. : do:

Niestety, nie ma kopii zapasowej systemu energii elektrycznej zainstalowany. Kupiłem specjalne złącza pompy Tonz powinny być podłączone do akumulatora, ale lenistwo nie kupił części i zainstalowany.

Odpowiedz z cytatem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli baniak położył brak prądu,ale ile czasu go nie było ? Chyba też przy okazji chłodziarka nie chodziła i została mocno przekroczona temperatura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wolę sobie wmawiać, że to zasługa photoshopa :|

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

jedna z tych sytuacji po ktorej rzuca sie hobby

Raczej nie, to SPS'owy hodowca więc twardziel ;) I tak co tydzień biegał do sklepu wymienić martwe koralowce na nowe. Zaraz po powrocie ze sklepu klejenie, fotki, łohoho TOTM, za tydzień dwa restart :harhar:

To oni są snobami o których mówiła ta Pani Dyrektor z sąsiedniego tematu ;) Licytują się ile wiader SPS'ów już uśmiercili i rocznie wydają 100.000zł na weekendowe uzupełnianie obsady :harhar:

A koniec przygody jest wtedy jak kobieta się w końcu wkurzy :harhar:

Wyżej żartowałem, ale prawdą jest że tak się mówi o TOTM'ach - gwiazdy jednego miesiąca w dosłownym znaczeniu, rozbłysk i za niedługi czas bielenie, ciemnienie itp.

Czyli baniak położył brak prądu,ale ile czasu go nie było ? Chyba też przy okazji chłodziarka nie chodziła i została mocno przekroczona temperatura.

Jaka może być temperatura w Izraelu latem? 40 stopni w cieniu, więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.