Eqilibrum Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 Witam, Jestem miłośnikiem miękasów i ostatnio udało mi się zdobyć kilka szczepek pięknych kolalowców, które sklasyfikowałem jako: http://pl.reeflex.net/tiere/2451_Scleronephthya%20_gracillimum.htm http://pl.reeflex.net/tiere/3895_Nephthea_sp..htm http://pl.reeflex.net/tiere/2738_Dendronephthya_habereri.htm A przynajmniej podobnie wyglądają Problem polega w tym, (za reeflex) że podobno nie da się ich utrzymać w akwarium. Słyszałem jednak o osobach, które z powodzeniem je hodują te zwierzaki, jednak nie mam kontaktu żadnego. Może ktoś z Was ma wiedzę na ten temat i zechce sie podzielić? Pozdrawiam Cytuj 160l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 To wszystko niefoto, piekne korale i zycze powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cherry_ukasz Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 nie mam doświadczenia z azoox, ale jak kolega kokoz ja również życzę powodzenia. Podejrzewam, że karmić trzeba dość często, nie za duża cyrkulacja...pisz relację z tego jak Ci się korale trzymają Cytuj www.podforak.rzeszow.pl --->PODkarpackie FORum AKwarystyczne Parametry mojej solniczki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 problemem bedzie dostarczenie odpowiedniego pozywienia. FM produkuje pokarm dla azooxow i filtratorow, jednak latwo nie bedzie. zwlaszcza w akwarium ktore nie jest nastawione na NP. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 Tak, to wszystko korale niefotosyntezujące/bez zooksanteli. Karmić trzeba dużo - kilka razy na dobę, bardo urozmaicenie i z tego też powodu dobrze jest posiadać dobry, bardzo wydajny odpieniacz. Woda dla takich korali musi być, hmm... "błotnista" - pełna drobnego pokarmu przez cały czas. Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cherry_ukasz Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 Myślę, że własna hodowla wrotki, fitoplanktonu i podobnych by się przydała. Cytuj www.podforak.rzeszow.pl --->PODkarpackie FORum AKwarystyczne Parametry mojej solniczki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 Ciagla obecnosc jedzenia zoo, fito i innego papu w wodzie przy niewykrywalnych poziomach NO3 i PO4. Tu odpieniacz nie pomaga ani w jednym ani w drugim. Cyrlulacja laminarna i zaczyna sie zabawa. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 to jak ma byc blotnista to po co odpieniacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 piękne korale i życzę powodzenia AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eqilibrum Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 Widze, że chyba akwarium nr 2 będzie trzeba przeznaczyć na te koraliki, bo w ogólnym nic z tego nie będzie Co do pokarmu to oczywiście wiem, że to NF i na początek mrożony plankton będzie musiał wystarczyć. Jeżeli się utrzymają to pewnie jakiś reaktor fito będę musziłą uruchomić. Lekko nie będzie.. Ale wiecie jak jest.. Są tak śliczne, że nie mogłem sie oprzeć No i faktycznie skoro to ma byc planktonowa zupa, po co odpieniacz? Cytuj 160l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 Też zacząłem się zastanawiać nad palniętą "głupotą" ale jak inaczej usunąć masę PO4 i NO3? Gdzie nie czytam na forach za morzem, kto ma NPSy, ma z reguły mocno przewymiarowany odpieniacz. Może włączają go tylko na kilka godzin nocą? Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubek_77 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 ale nocą one tez wcinają i tu powstaje pytanie... co zrobić ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 mam BK200 na 490L obiegu chodzi cały czas mam sps i niefoto - NO3 , PO4 - minimum ale nie zero Koraliki tak jak widać karmie tylko w ton nic punktowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 Tuby to tak mozna trzmac, ale nie korale o ktorych tu mowa. Gorgonie na dluzsza mete tez tak nie Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 24 Listopada 2011 Tuby to tak mozna trzmac, ale nie korale o ktorych tu mowa. Gorgonie na dluzsza mete tez tak nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubert_chemik Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 I jak długo wytrzymały u Ciebie te korale? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 ... może pytanie nie do mnie ale napisze o mojej przygodzie z Gorgoniami NP. Zbiornik miałem bez plag , zoa porastały wszystko ( o to mi właściwie chodziło ) , lps'y czuły się świetnie / dzieliły się jak głupie / sielanka w zbiorniku ... więc podkusiło mnie zakupić Menelle ( kilka gatunków ) i BB. Efekt po kilku miesiącach - dino i cyjano. Owszem Menellki i BB pięknie się obsypywały polipami a tkanka pozarastała łyse szkielety i skałki - niestety system tego karmienia nie wytrzymał. Zmniejszenie karmienia spowodowało że szkieleciki zaczęły wychodzić na wierzch a polipowanie miało miejsce raz na kilka tygodni - i decyzja zapadła - NP rozdane kolegom a zbiornik prostowany już kilka miesięcy cały czas odczuwa skutki obfitych karmień. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubert_chemik Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 A jak karmiłeś korale, z filtracji tylko odpieniacz? BB to Gorgonia Blueberry? Masz może jakieś glony w refugium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 Karmiłem wszystkim - suche dla lps , zoa , mrożonki max urozmaicenie , fluily , bostery itd. Tak jak pisałem - one będą żyć i się nawet rozrastały ale kosztem jakości wody w zbiorniku. U mnie z filtracji oprócz odpieniacza były jeszcze Biopellety , bakterie lane co dwa tygodnie i węgiel aktywny. Dla mnie one miały być wisienką na torcie wśród tysięcy zoanthusów i ładnych , kolorowych lps'ów a stały się zakałą mojego zbiornika - przyczyny dlaczego? .... wyjaśnione wyżej. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubert_chemik Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 Myślisz ze to z nagromadzenia azotanów/fosforanów i mikroelementów czy raczej organiki czy z innego powodu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość piotr_piter Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 Te akwarium pokazuje że da się: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach