Skocz do zawartości
początek2011

"Początek2011" i jej ReefMax

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

WITAM....od dziś jestem szczęśliwą posiadaczką reef max.... puste,ale jest...na razie stać mnie na sasolenie ,piach i skały...

jest to moja pierwsza solniczka,nie ukrywam,że licze na waszą pomoc...

powiedzcie mi,mili panowię czy dobrze myśle,a więc planuje na start:

zalać baniak wodą zasolić,odczekać sprawdzić zasolenie ułożyć skały,siup piasek bakterie...i czekam miesiąc...z jakim kolwiek życiem...

druga opcja... choć ryzykowna...

wziąć wode z działającego baniaka- ze sklepu-i narazić sie na ewentualne choroby... hm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZeść "początek2011" - ładne kobiece imię ;)

Załóż proszę swój wątek w dziale Dla Nowicjuszy i tam będziemy ci pomagać.

A co do pytania, obie opcje są dobre i przy drugiej opcji raczej nie ma obaw że z wodą coś przytaszczysz.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to możesz bo raczej każdy ma reef maxa więc wie o co chodzi:) Ale jak władza tak każe to ja nie mam nic do gadania:) Ogólnie to ja bym cyrkulację dał na skałę światła na początku mało i podmiany ubogie i sól uboga też by była lepsza i czekać na plagi glonów czyli dojrzewanie i nie spieszyć się:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym dojrzewaniem to jest różnie.. ja nic takiego nie doświadczyłem.

Sól była Preis

skała z Acropory.

A no i piachu dałem 9kg w sumie teraz mam około 11kg piachu i myślę że jest ok ;]

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HELLO!!!! czy wogule ktoś czyta co ty nastukałam....

a tak dla wytłumaczenia-wcisnełam się tu bo nie moge założyć tematu..ciągle wyskakuje mi błąd...albo zle coś robie bo po napisaniu nigdzie nie wyświetla mi się opcja wyślij ( głąB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Także masz teraz swój własny temat.

Staraj sie nie pisać w krótkim odstępie czasu posta pod postem bo to źle świadczy. Jesteś kobietą, rodzynkiem wiec wielu kolegów i może koleżanek w Twoim temacie bedzie służyć Ci ochoczo radą i wsparciem :) Staraj sie pisać przemyślane posty (które są czytane, uwierz), wtedy będzie większy odzew. Ciesz sie zakładaniem, prowadzeniem pierwszej solniczki. Pozdrawiam. luft

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolezanka jak wyczytalam z pierwszego posta Pań sluchac nie chce :coffee:

pozdrawia Magda :)

100l niefoto -start styczen 2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mehi - miejmy nadzieję, że koleżance tylko tak się napisało :)

Początek2011 - doświadczenia dużego nie mam, bo sama jestem jeszcze na etapie dojrzewania, ale powiem Ci jak ja to zrobiłam po wielu konsultacjach z doświadczonymi kolegami (i koleżankami :))

Najpierw zrobiłam sobie trochę solanki na ubogiej soli Instant Ocean i poczekałam parę dni aż się "przegryzie" w akwa a potem dolałam wody z podmianek od jednego z forumowych kolegów.

Po wielu dniach oczekiwania na skałę w moim ulubionym sklepie - włożyłam ją do akwa (skała była bardzo dobrze odgazowana i nic z niej nie wypadało) a po chwili zasypałam żywym piaskiem. I dodałam ampułkę bakterii. Teraz czekam i obserwuję. W tak zwanym międzyczasie dołożyłam dolewkę i staram się poprawić odpieniacz, zmienić powolutku świetlówki na nowe i bawię się w testy. I tyle. A większych plag po 3 tyg. nie mam.

Tak więc z mojego skromnego doświadczenia - wodę jak możesz uproś od kolegów (ich baniaki przecież widać na forum, więc widzisz czy jest ok) a skałę poszukaj już odgazowaną - gwarancji na łatwy start nie masz, ale większe szanse. A potem uzbrój się w cierpliwość i czytaj, czytaj, czytaj...

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalalas juz ten baniak ?

Widze, ze jestes z mojego miasta wiec jesli chcesz to moge Ci dać troche wody z podmiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.