domelsjz Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2012 Chciałbym zbudować suchy pochłaniacz dwutlenku węgla CO2 celem oczyszczenia zasysanego powietrza do odpieniacza. Mieszkanie 32m2, akwa 450l w obiegu no i odpieniacz zasysa zbyt wiele CO2 co prowadzi do znacznych skoków pH. Wcześniej były ciepłe dni - okna otwarte to i było wszystko w normie a przyszły zimna i pH szaleje. Czytałem, że można zbudować pochłaniacz z wypełnieniem CaO tlenkiem wapnia w bryłkach. Niestety jedyny dostępny to już mielony, który jest w każdym budowlanym - wapno palone. Czy ktoś zrobił coś podobnego? Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2012 Witam A wężyk za okno ? Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domelsjz Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2012 Wężyk przez cały pokój mało estetyczne rozwiązanie a i problem z przewierceniem w wynajmowanym lokum ściany z 35cm na 10 piętrze - nie chciałbym kogoś zabić odpadającym tynkiem. Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2012 W tzw,Gorniczych zestawach ratowniczych znajduje sie taki pochłaniacz CO2,moze uda Ci sie gdzies taki kupic. Tylko ze moze znacznie zmniejszyc wydajnosc odpieniacza no i jego wydajnosc tez nie jest za dluga,pewnie co miesiac bys musial go wymieniac,jak nie czesciej. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domelsjz Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2012 W tzw,Gorniczych zestawach ratowniczych znajduje sie taki pochłaniacz CO2,moze uda Ci sie gdzies taki kupic. Pomysł trafny ale problem z kupieniem w legalny sposób. Pochłaniacze z demobilu wojskowego raczej nie są nic warte. Ja potrzebuję prostego rozwiązania z produktami powszechnie dostępnymi. Zastanawiam się czy uwadniając CaO i robiąc wodnistą zawiesinę ta wykazywałaby właściwości do pochłaniania? Chemik jakiś może pomoże? Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2012 Kup butlę z tlenem i podawaj tlen do odpieniacza. Możesz też zrobić glonoskrobaczkę... Stężenie CO2 w powietrzu jest bardzo niskie i usuwanie CO2 z powietrza nie ma sensu bo wystarczy wywietrzyć pokój... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domelsjz Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2012 Możesz też zrobić glonoskrobaczkę... Jestem w trakcie kompletowania potrzebnych części ale to jeszcze potrwa (miesiąc a może dwa) a lekarstwo na niskie i lewitujące pH muszę odpalić na dniach, bo nagle padły wszystkie SPS i LPS prócz trzech odmian eufylii drogie zoasy też poszły na wieczną rafę, reszta miękasów i ryby, krewetki, kraby mają się dobrze. Od zamontowania sondy pH w akwa monitoruję i najniższy zauważony poziom to pH 7,62 wilgotność w mieszkaniu 70-75%, najwyższy po intensywnym wietrzeniu (8h) dochodzi do 8,29 wilgotność 35%. Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2012 Zdecydowanie powinieneś poprawić wentylację w mieszkaniu, wilgotność rzędu 70-75% to naprawdę sporo i wpływa źle nie tylko na akwarium. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2012 Lepiej wietrzyc krótko a intensywnie, każdy budowlaniec Ci to powie Najlepiej otworzyc wszystkie okna jakie sie da, nawet na te 10-15 minut, to lepsze niz uchylone okienko przez kilka godzin. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtos Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2012 Walczyłem z nocnymi spadkami pH przez prawie rok i jedynym skutecznym dla mnie rozwiązaniem okazało się podłączenie miksera wapiennego. Wiem, że to urządzenie nie jest obecnie modne, powoduje skamienienie piasku, depozycję fosforanów, ale ja leję wodę wapienną w małych dawkach i piasek jest ok. Nie dozuję z osmozy całości odparowanej wody, lecz przez pompkę perystaltyczną na timerze załączam odciek z miksera w nocy co godzinę na ok 10 minut. Początkowo lałem więcej, pH w nocy powoli osiągało coraz mniejsze spadki, teraz baniak jakby się ,, zalkalizował" i do utrzymania pH w nocy ok 8,0 wystarcza mi ok litra na dobę. Poprzednio miałem w dzień pH ok 7,90 w nocy spadało do 7,65, a bywało że do 7,55 i wtedy tipy akropor śluzowały. Teraz mam w dzień ok 8,30 w nocy ok 8,00 Cytuj 1200 l Opti-White (263x85x64); 215 kg LR; Pieniek Deltec SC 2060; 2x Tunze 6001 na Multikontroller; 2x Black Python 120W; 1x HQI 250W Reeflux 12000k; 4xT5 Fiji Purple i AM ReefBlue; 2x Lajon. Sól Preis Zalane od 15.12.2009r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borsuk1209 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2014 Kup butlę z tlenem i podawaj tlen do odpieniacza. Możesz też zrobić glonoskrobaczkę... Stężenie CO2 w powietrzu jest bardzo niskie i usuwanie CO2 z powietrza nie ma sensu bo wystarczy wywietrzyć pokój... Co do tlenu to zabawa troszkę niebezpieczna, można z tlenem przedobrzyc, zwiększy się stężenie O2 w domu i bum. Ja akurat jestem nurkiem i wpadlem na pomysł aby do pochłaniania CO2 użyć absorbentu z Rebreathera. Tez mam problem z PH wiec dzisiaj zastosuje i dam znac, jest to produkt ogólnie dostępny na rynku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) Kisicie sie w tym mieszkaniu, ja mam zima max 40% wilgoci, trzeba miec rozszczelnione okna bo bez wietrzenia sie tam pochorujecie Edytowane 13 Lutego 2014 przez jacek_1970 (wyświetl historię edycji) Cytuj v.1 http://nano-reef.pl/...-salonowa-rafa/ v.2 start 31.08.2013: http://nano-reef.pl/...ps-500l-oceanu/ v3 Start 17.02.2014 na Zeovit, do likwidacji, życie zostanie przeniesione do nowego szkła w wersji 4. http://nano-reef.pl/...-z-zeovit-500l/ v. 4 wystartowane 12.12.2014 130x80 i 50 cm wysokosci zasolone AF Reef Salt, bakterie probiotyczne i azotowego cyklu na start, do tego CaralA, CoralE, Pozywka bakterii probiotycznych. http://nano-reef.pl/...ra-na-powaznie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach