bleq Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 Witam Koledzy odpalilem wczoraj nowy baniak... wszystko git tylko jest juz pierwszy problem.. Mianowicie bardzo drobne babelki powietrza ktore wychodza z odpieniacza zasysa pompa obiegowa.. NIe sa to na pewno babelki powstajace przy prelewaniu sie pody przez komory sumpa ... Wylot z odpieniacza skierowany jest do gory ok 5 cm nad powierzchnie wody w komorze .. do tego ma takie okragle gabki zapobiegajace chlapaniu wody wylewajacej sie z niego Wstawilem juz probnie w szeline przegrody gabke, pozniej wate perlana i nadal przechodza babelki do ostatniej komory Ktos ma na to jakis patent ??? Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 ja bym skierował wylot wody z odpieniacza na szybę i w nie w stronę pompy obiegowej i po problemie, ja u siebie tak mam i 0 bąbelków. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2012 Ten patent juz znam niestety nie dziala w tym przypadku wylot z odpieniacza jest maxymalnie oddalony od obiegowki Chodzi o to ze z odpieniacza woda wylewa sie z babelkami, sa one bardzo drobne i nie ma szans zeby zdazyly sie "ulotnic" po drodze do pompy . W calek komorze odpieniacza sa poprostu babelki bardzo gesto i stad przedostaja sie do pompy. Potrzebuje w jakis sposob wyeliminowac wydostawanie sie babelkow z odpieniacza..... Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2012 Poczekaj ,poczekaj wszystko nowe ! dlatego te bąbeli ,za tydzień o nich zapomnisz. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2012 Poczekaj ,poczekaj wszystko nowe ! dlatego te bąbeli ,za tydzień o nich zapomnisz. niektore typy tak maja ze lubia wieksze zanurzenie i babelkowanie ustaje, nie calkiem ale w duzej mierze Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2012 A które typy "tak mają"? Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2012 za pare dni babelkow juz nie bedzie jak odpalalem pierwszy baniak tez bylem ciekaw dlaczego takie bable smigaja po sumpie i dostaja sie do baniaka , po kilku dniach ustalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek.P Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2012 Ja podłożyłem gąbkę przy wylocie z odpieniacza i już po bombelkach . Jedyny problem to częste czyszczenie gąbki, ale dla chcącego żaden problem .Zastosowałem walcowatą gąpkę z filtra od słodkowodnego akwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tweety8888 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 hej a czy te drobne bąbelki wpływają w jakiś sposób negatywnie na korale itd? Cytuj Juwel 200 l. 4 x t5-24w Skimer. Bubble-magus C3.5 Cyrkulacja maxi jet 1200 Start 01.10.10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 Ja zrobiłem bubble stop z pudełka wypchanego plastikowymi czyscikami do garów. Tam wpada woda z babelkami ale do akwarium spływa juZ bez bombelkow. Wydaje mi się ze takie natlenianie wytraca z wody sól. --- I am here: http://maps.google.com/maps?ll=53.023563,-2.181176 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tweety8888 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 zachu, ale z tą solą to ci sie tylko tak wydaje czy coś o tym słyszałeś? a poza tą sola nie wpływa negatywnie na korale? Cytuj Juwel 200 l. 4 x t5-24w Skimer. Bubble-magus C3.5 Cyrkulacja maxi jet 1200 Start 01.10.10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 9 Lutego 2012 Nie moge tego znaleźć . Ale przy okazji znalazłem inny temat o napowietrzaniu, przegladnij sobie może coś tu ci to rozjasni. Chodził ze bąbelki chlapia solą na lampy, wieko koronę czy nawet sciany są osolone przy akwarium. Ten temat rozwieje wiecej mitów http://nano-reef.pl/index.php?/topic/30020-Napowietrzanie...?...#entry276036 Na rafie rozbijają się fale i woda ma miliony babelkow. Myśle ze niema się czym zamartwiac --- I am here: http://maps.google.com/maps?ll=53.027193,-2.179431 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tweety8888 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2012 yhy to o to Ci chodziło. a ja myślałem już sobie ze jakiś proces chemiczny zachodzi czy co pozdro Cytuj Juwel 200 l. 4 x t5-24w Skimer. Bubble-magus C3.5 Cyrkulacja maxi jet 1200 Start 01.10.10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2012 Ten patent juz znam niestety nie dziala w tym przypadku wylot z odpieniacza jest maxymalnie oddalony od obiegowki Chodzi o to ze z odpieniacza woda wylewa sie z babelkami, sa one bardzo drobne i nie ma szans zeby zdazyly sie "ulotnic" po drodze do pompy . W calek komorze odpieniacza sa poprostu babelki bardzo gesto i stad przedostaja sie do pompy. Potrzebuje w jakis sposob wyeliminowac wydostawanie sie babelkow z odpieniacza..... I jak tam poradziles sobie? Ja mam miesięczny zbiornik i ten sam problem, gąbki już są wszędzie gdzie się da, a miniaturowe bąbelki i tak się przedostaja do akwarium... Odpieniacz tunze 9410 Macie jakieś rozwiazanie ? Cytuj zbiornik 150 / 50 / 60h , odpieniacz by Sebastek na pompie tunze 9420 , NJ 4500, cyrkulacja tunze 6065 + Jebao WP40 lampa 2x140W panele LED grzalka 300W 55kg LR 18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marjurkowski Zgłoś Napisano 17 Maja 2012 Witam Koledzy odpalilem wczoraj nowy baniak... wszystko git tylko jest juz pierwszy problem.. Mianowicie bardzo drobne babelki powietrza ktore wychodza z odpieniacza zasysa pompa obiegowa.. NIe sa to na pewno babelki powstajace przy prelewaniu sie pody przez komory sumpa ... Wylot z odpieniacza skierowany jest do gory ok 5 cm nad powierzchnie wody w komorze .. do tego ma takie okragle gabki zapobiegajace chlapaniu wody wylewajacej sie z niego Wstawilem juz probnie w szeline przegrody gabke, pozniej wate perlana i nadal przechodza babelki do ostatniej komory Ktos ma na to jakis patent ??? Wstawiłem dodatkową przegrodę w Panelu w odległości 2 cm - problem znikł " możesz przetestować prowizorycznie zrobiona przegrodę ze spenionego PCV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 Ten patent juz znam niestety nie dziala w tym przypadku wylot z odpieniacza jest maxymalnie oddalony od obiegowki Chodzi o to ze z odpieniacza woda wylewa sie z babelkami, sa one bardzo drobne i nie ma szans zeby zdazyly sie "ulotnic" po drodze do pompy . W calek komorze odpieniacza sa poprostu babelki bardzo gesto i stad przedostaja sie do pompy. Potrzebuje w jakis sposob wyeliminowac wydostawanie sie babelkow z odpieniacza..... I jak tam babelki? Poradziles sobie? Jaki masz odpieniacz? Cytuj zbiornik 150 / 50 / 60h , odpieniacz by Sebastek na pompie tunze 9420 , NJ 4500, cyrkulacja tunze 6065 + Jebao WP40 lampa 2x140W panele LED grzalka 300W 55kg LR 18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach