Skocz do zawartości
jacekberetłódz

zooplankton początki

Rekomendowane odpowiedzi

witam fito ładnie pracuje zooplankton kupiony porcja startowa i potrzebuję waszej pomocy mam 0,5 litra zooplanktony ile mam dolewać fito i jak często i co dalej robić żeby nic nie spartolić ??

4693_4699.png

45 odmian korali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki masz zooplankton ??

akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Czy to widłonogi czy to wrotka czy to solowiec fito trzeba dolewać tyle żeby woda była lekko zielona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brachionus / "wrotka morska" / "rotifers" .Czyli mam to rozumieć że do porcji startowej dolewam troszkę fito i czekam aż kolor lekko zielony wyblaknie i tak dalej czy wrotka będzie widoczna jak podrośnie :) ??

4693_4699.png

45 odmian korali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Wrotka powinna być widoczna cały czas. Wygląda jak malutki "serdelek" pływający w toni wodnej. Ma charakterystyczny kształt i sposób poruszania się tak że na pierwszy rzut oka można ją wypatrzeć. Fitoplanktonu trzeba wlewać tyle żeby woda była lekko zielona i żeby wrotki zjadły fito w 1-2 dni. Jeśli woda będzie za mocno zielona to może spaść ph i wrotka może przestać się rozmnażać albo co gorsza paść . Ważne jest to żeby trzymać stałe parametry wody i nie zwiększyć za bardzo zasolenia dlatego trudno jest wystartować hodowlę bo trzeba powoli zwiększać litraż. ?Start hodowli czasem się udaje bez "pieszczenia się" ale lepiej wykonać tą operację porządnie i powoli dolewać świeżej wody. Jeśli wrotka ci zdechła to pisz na priv drugą porcję wysyłam po kosztach wysyłki. Chyba że wybierasz się do warszawy to wtedy "zatankujesz" większą porcję prosto z wiadra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
tak w kwestii formalnej - poprawna nazwa to wrotki Rotifera - w liczbie mnogiej a w pojedynczej wrotek.

Rotifera to bardzo duża grupa zwierząt. Dla nas przydatny jest gatunek z rodziny Brachionidae > Brachionus plicatilis

A dlaczego akurat ten gatunek? nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo Brachionus plicatilis albo Brachionus sp - ale nie Brachionus plicatilis sp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac do tematu - jakie powinno byc zasolenie przy hodowli wrotki - bo fito hoduje na zasoleniu 35 (1.026) -- a wrotke ? 1.015 ? co odpowiada zasoleniu 20 ?

jak pozniej dawac wrotke do akwarium ? ;)

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kawa93

Ja wrotkę hoduję przy zasoleniu 1.022. Jeśli będziesz hodować przy zasoleniu 1.015 to wrotka padnie po dodaniu jej do akwarium z dużo większym zasoleniem.

Wrotkę można odcedzic przez jednorazowy papierowy filtr do kawy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.