facta Zgłoś Napisano 17 Lutego 2012 Obiecane zdjęcia : ) Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yurokr Zgłoś Napisano 18 Lutego 2012 Ja w podobnym choduje apitasie , które zwiały przed chelmonem . Piękne wykonanie ale zaraz będą tam glony wapienne . Można czyścić ale po co ? Cytuj akwa.240 l ,tylko miękie Sump 100 l, ośw .4 x54W + nocne, odpieniacz DIY, obieg 3000l ,cyr 2x6000 +1x3000 , start :04.11.2007 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejvix Zgłoś Napisano 18 Lutego 2012 jaki najlepiej zastosować srubunek i jaką złączkę aby polaczyć z wezem 16/22 Cytuj Gdy wszyscy wiedzą że czegoś nie da się zrobić pojawia się ten jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to coś robi. Einstein Moje 42l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal98 Zgłoś Napisano 10 Marca 2012 fajne pudełko tylko brakuje Ci jednej przegrody, bo w razie zaniku prądu musisz odpowietrzać pudełko http://www.melevsreef.com/allmysumps.html Cytuj akwarium 60x60x60 + 50l sump, odpieniacz DELTEK SC1350 lampa led 130W, biopellets http://www.nano-reef...m=posts&q=32943 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Marca 2012 a nic podobnego Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
W32darWin Zgłoś Napisano 10 Marca 2012 Rurki od srubunkow beda wystawione wyzej to i przegrody nie potrzeba Cytuj START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 , ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800. http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 10 Marca 2012 michal98 w podanym przez Ciebie linku rolę tej przegrody zastępuje jak powiedział W32darWin rurka która musi z dna wystawać minimum 4cm tak czy inaczej trzeba założyć np. druso i rurkę do rewizji więc nie ma sensu komplikować tego uwierz mi nie sprzedał bym czegoś co nie działa jak należy Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal98 Zgłoś Napisano 10 Marca 2012 w takim przypadku się zgodzę Cytuj akwarium 60x60x60 + 50l sump, odpieniacz DELTEK SC1350 lampa led 130W, biopellets http://www.nano-reef...m=posts&q=32943 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lacmar Zgłoś Napisano 23 Marca 2012 Witam wszystkich...to może i ja dołoże swoje 3 grosze do tematu, ja u siebie z braku miejsca zrobiłem sumpa obok akwarium (a że akwa niewielkie to i supmpik malutki...w obiegu jakieś 90 litrów) a że nie uważam się za osobę doświadczoną poszedłem za wiedzą kolegi Kmirko (i tu wielkie dzięki za uzyskaną pomoc ). Sump stoi obok akwa i jest połączony pudełkiem przelewowym od Facta a co najważniejsze działa tak jak powino, i nie występuje u mnie efekt "...siorbania..." Chętnie wstawiłbym dokładniejsze zdjęcia ale tylko na priv, bo pudełko jest sklejone, ale dla pewności uszczelniłem je silikonem...źle nie jest ale pierwszego miejsca w estetyce by nie zajął. a tu foteki...tak na szybko. Spływ można jeszcze zastąpić trzpieniem od filtra wewnętrznego owiniętego włókniną i wtedy jest dodatkowa filtracja mechaniczna...ale wtedy trochę już słychać spływ wody Kolega Facta odstawił kawał dobrej roboty...pełna profeska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2012 Obiecany film: Jak widać działa pompa nj2300 spływ na rurach 3/4" zawór skręcony do połowy czyli może spokojnie dużo więcej przyjąć. Pudełko z grzebieniem o długości 20cm, które standardowo robię jednak między czasie powstały też wersje mniejsze z 12cm grzebieniem jak np. u Lacmar lub wersję wydłużoną gdzie pudełko mieści się jeżeli ktoś ma wzmocnienia na krawędzi akwarium może kolega się ujawni ze zdjęciem To co wykonuje dla kolegów jest kitem, czyli wszystkie elementy powycinane z klejem i dodatkowym osprzętem. Tak aby potem nie było problemów że estetyka nie jest taka jak powinna Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2012 Daj film bez podkładu muzycznego. Zapewne większość z nas jest ciekawa kultury pracy tego urządzenia a muzyka skutecznie je zagłusza . Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejvix Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2012 Daj film bez podkładu muzycznego. Zapewne większość z nas jest ciekawa kultury pracy tego urządzenia a muzyka skutecznie je zagłusza . słychać siorbanie, ale zawsze mozna zalozyc durso. Siorbie ale juz znacznie ciszej i mozna przy tym zasnac Cytuj Gdy wszyscy wiedzą że czegoś nie da się zrobić pojawia się ten jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to coś robi. Einstein Moje 42l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
greggal Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam jestem na etapie projektowania pierwszego akwarium morskiego 160l. Na pierwszy ogień idzie pudełko przelewowe jednak nie mogę nigdzie dorwać zwymiarowanego pudełka (popularnego z allegro) dlatego przedstawiam projekt i proszę o rzucenie okiem czy takie komory będą dobre. Śrubunki 2 x 32mm (spływ, rewizja), klejone wszystko acrifix 192. Wymiary podstawy to 194x208mm wysokość 184mm. Wszystko zrobione z plexi 4mm. Jeżeli wszystko będzie dobrze w tygodniu będzie wystrugane. Proszę o podpowiedz czy coś z tego będzie czy nie Jeśli jest to na etapie projektowania, to może pomyśleć nad kieszenią przelewową? Znacznie taniej wychodzi, niż plexi. Jedyny problem, to wykonanie wycięcia w ściance akwarium. Takie pudełka stosuje się w gotowych baniakach bez możliwości przeróbki zbiornika i to przedraża inwestycję. greggal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2012 Lacmar- zasiedl czymś ten sump. Więcej skały albo małe refugium. Facta- 2300 l/h na dwóch rurach 20mm przykręconych do połowy tak ? Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Żadnego siorbania nie słychać mikrofon był tak ułożony że chociaż muzyka była cicho to na filmie wygląda jak bym chciał coś zataić ale proszę nowy filmik: Jak widać słychać tylko jak się przyłoży ucho (lub mikrofon) do rewizji. Telefon odsunięty kilka cm od pudełka i już cisza łóżko mam 1,5m od akwarium i da się spać Kośmid spływ jest przykręcony do połowy i tam wędruje cała woda, na rewizji nie ma zaworu spływa tam tylko od czasu do czasu kilka kropel wody jak na filmiku. Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 30 Maja 2012 A jak wygląda regulacja poziomu wody w pudełku? Kolega miał takie coś i pomimo dwóch zaworów na spływie pudełko żyło własnym życiem Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 30 Maja 2012 Poziom wody regulujesz wysokością rurki rewizji. Zawór masz tylko na spływie, który ustawiasz tak aby poziom w pudełku był na wysokości górnej krawędzi rurki rewizji. Jeżeli będzie woda wyżej przeleje sie przez nią. Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 (edytowane) No rozumiem że tak to wygląda w przypadku rewizji. A co jak nie ma rewizji? Jak utrzymać stały poziom w pudełku? Bo teoretycznie powinno to wyglądać tak że, że pompa powrotna jest mniejszej wydajności niż spływ wody i wtedy poprzez regulacje zaworów na spływie ustala się wymagany spływ. Ale to niestety teoria i w praktyce tak nie ma, poziom sam się zmienia co jakiś czas. Edytowane 1 Czerwca 2012 przez pio7 (wyświetl historię edycji) Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkkrolik Zgłoś Napisano 23 Listopada 2012 Witam kolego facta wiem ze stary post ale czy moglbys powiedziec czym wycinales i jakim klejem kleiles? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MR_CUBE Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 No i dotarło Powiem ci świetne ! Jakość wykonania swietna. Już sklejone jutro wstawię fotki. Trochę się porozlewał i nie wygląda tak jak twoje. Klej poszedł cały, a nawet brakło na grzebień. Grzebienia nie przykleiłem. Dzięki bardzo ! Teraz już wiem dlaczego na początku wkręcać śrubunki. Instrukcja zrobiona perfekcyjnie. Pozdrawiam i jeszcze raz DZIĘKI!!!!!!!!>>>????!!!!! Cytuj pozdrawiam Arian. Tel.608-353-030, Gadulec 32936596 Moje 30l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 7 Lutego 2013 Tak jak Ci pisałem grzebienia się nie klei, żeby można go było wyciągnąć i wyszorować : ) A klej się porozlewał bo za dużo nałożyłeś i dlatego teoretycznie brakło Ja ostatnio do pudełka przyczepiłem Xenie żeby go obrosła więc nie ma się co przejmować łączeniami. Bo jak nie glony to co innego zasłoni. Jedyną zmianą w pudełku jaką zrobilem to zaokrąglony grzebień na końcach - ładniej wygląda. Jeszcze odpowiadając na pytania z pw żaden element nie jest wycinany laserem dlatego też nie ma problemu z pękającymi krawędziami. MR_CUBE - Dzięki Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alghar37 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2013 Propozycje :jak dobrać rury i pompę > pudełko przelewowe blau " Przepływ maksymalny: 1500 l/h Rura spływowa: 25mm ", odpieniacz też blau model 400 z pompą 1000l /h , wysokośc podnoszenia 110 cm ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 12 Lutego 2014 Nabyłem pudełko od kolegi 'facta'. Zastąpiło ono dotychczasowy spływ 'overflow pipe'. Rura spływu ustawiona 10mm powyżej czarnej przegrody żeby się nie zapowietrzało. Rewizja ustawiona 15mm poniżej grzebienia żeby za dużego spadu nie było co ma znaczenie przy hałasie i przedostawaniu się powietrza do komory pudełka. Na spływie zawór przykręcony tak żeby woda leciutko lała się rewizją. W końcu mam ciszę w baniaku, nic się nie zapowietrza, ładnie restartuje po zaniku prądu. Polecam pudełeczko od kolegi, ładnie wycięte i nie ma problemu przy klejeniu. Gitara :-) Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hal68 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2014 Ja też kupiłem od kolegi "facta" pudełko przelewowe, troszkę zmienione... (grzebień jest na stałe... ale, to nie problem ) wykonanie i estetyka: super.. . instrukcja klejenia: czysta i jasna... nikt nie będzie miał problemu z montarzem.. ( nawet troszkę kleju zostało). Gorąco polecam,Swietna alternatywa dla kupnego pudełka w sklepie... no i cena.... po prostu "bajka" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Dziękuje za reklamy Aktualne wersję jakie wykonuję 200mm, 120mm, 80mm, (długość grzebienia). Wersję kit do poskładania i teraz też gotowe posklejane. Otwory pod śrubunki wedle życzeń. Oczywiście jak nie którzy wiedzą robię też pudełka na indywidualne zamówienie, staram się do każdego dostosować, tak żeby było dobrze. Po 2 latach testów przedstawiam jak wyglądają teraz, w porównaniu do pierwszych postów, kilka rzeczy jest pozmienianych (choć nie rzucających się w oczy), aby działało niezawodnie. Po doświadczeniach zdecydowałem też, że grzebień nie będzie zdejmowany. Chyba że ktoś się uprze : ) Na zdjęciach nie widać uchwytów mocujących pudełko na krawędzi akwarium, wężyka i zaworka przeciwzwrotnego, które wchodzą w skład zestawu . Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach