Skocz do zawartości
janusz-pśl

lampa led - mała i bez chłodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

W chwili obecnej posiadam dwie lampy WEIPRO po 15 w akwarium , które ma 35 cm wysokości. Oprócz tego listwa led niebieska na oświetlenie nocne. W akwarium wszystkie stworzonka ładnie sobie żyją i z tego co widać to światło im pasuje. W planie mam zrobienie lampy jednej szerszej tak żeby nie musieć się użerać ze zdejmowaniem dwóch lamp i listwy nocnej przy każdym wsadzaniu reki do akwa.

Nowa lampa będzie miała długość ok 120 cm i wysokość 3 cm. Żadnych chłodzeń, radiatorów itp.

Jako podstawowe źródło światła białego chciałem użyć takie diody:

http://www.sklep.neoled.pl/led-10mm-high-power-0.5w

chodzi o te po prawej 9000K

Co WY na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na takich diodach (kupna z marketu) wisi nad sumpem. Glony są zadowolone. Przyszczypnięte gumką szczepki grzybków także. Ma ona może z 5 W. Ale światełko w sumie fajne.

A tak poza tym to nie dam sobie głowy obciąć ale taką diodkę w zwykłym sklepie z elektroniką można kupić za grosze.

Pozdrawiam

T

akwarium: 140x60x60 OW (500l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Glony są zadowolone.

Kwintesencja jakości światła z takich diód, jak pokazanych w linku w pierwszym poście. Do hodowania glonowiska się nadają... i nic poza tym. A co do pytania, jakie diody "nie power led" - no to sorry - żadne. Nie jako oświetlenie główne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm mam LED 240 W. Więc gdybym zmontował 480 takich diód... :thumbsup::harhar::smoke:

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niby co by było Tomcio? One mają 54 lm/w a cree 139 lm/w. Czyli Twoje. 240 w. żarłoby 240w z gniazdka, a świeciło jak 90 w cree. Gdzie tu sens?

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czsu robiłem oświetlenie na diodach 0.5W ale w zupełnie innej obudowie. A dokładniej w standardowej SMT z bocznymi wyprowadzeniami. Jeśli radiator będzie użebrowany to nie ma problemu by rozproszyć, a co bardziej istotne, odprowadzić ciepło z diod. To czy da się rozproszyć ciepło jest kwestią wielkości a konkretniej powierzchni radiatora oraz jego ukształtowania. Napisz coś więcej o przewidywanym profilu radiatora i jego szerokości. 30W diod i 120cm radiator to się może udać w wersji pasywnej.

Co do tych 9000K "białego" w tych LED to jestem mocno sceptyczny. Zastosowanie tego typu obudowy diody nie poprawia niestety chłodzenia a wskazuje na rozwiązanie niskobużetowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie robienie lamp na takich diodach to nieporozumienie... co naj wyżej latarke można złożyć na nich.. i tez będzie kiepsko...

Pamiętaj... kto oszczędza płaci dwa razy...

To już lepiej kup jakąś lampe chińska na ebayu... np.. taką...

Edytowane przez Warszawiak (wyświetl historię edycji)

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie robienie lamp na takich diodach to nieporozumienie... co naj wyżej latarke można złożyć na nich.. i tez będzie kiepsko...

Nie zupełnie zgodzę się z takim podejściem. Jeśli użyjesz, tak jest przyjęte, do oświetlenia akwarium 70L o tafli 60x30cm (6x3dm) lampy HQI (HID) o mocy 70W o strumieniu 5400lm. Czyli wypada po ~75lm/dm3 wody . Energia świetlna to energia świetlna a źródło jest sprawą drugorzędną. Gdybym użył do oświetlenia np. pobudzanego mirofalami emitera siarkowego to czy zasady obliczeń byłyby inne jak dla LED? W tym przypadku to jest tylko problem natury technicznej czy diody się zmieszczą na przewidzianym radiatorze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta 5-cio watowa lampka z Casto (powierzchnia świecenia to 10 x 6 cm) bez najmniejszego problemu doświetla zbiornik (no dobrze - niewielką powierzchnię w zbiorniku) o głębokości 60 cm. I, moim zdaniem, daje super kolorek - nie trzeba by mieszać z diodami niebieskim. A ten efekt migotania niesamowity. Ale powtarzam, kolorek podobał się mi, a jak by było z koralami to nie wiem. Choć grzybki i glony Caulerpa sertulorioides mają się w sumpie dobrze.

Tej lampki z sumpa nie wyjmę (przykręcona na stałe) ale jak znajdę w garażu drugą taką to postaram się zrobić fotki.

Ponad dwa lata temu zastanawiałem się nad zrobieniem lampy w oparciu o takie diody ale wybrałem inne rozwiązanie. Mocowanie i okablowanie takiej ilości diodek zniechęciło mnie skutecznie do tamtego pomysłu.

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie da rady. akwarium ma 135 cm długości a lampa 60cm. poza tym ma aktywne chłodzenie, a jak aktywne chłodzenie to oznacza, że połowa energii lampy idzie w powietrze w postaci ciepła czyli lampa emituje nie 120w tylko kilkadziesiąt watów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja koledzy mam zamiar kupic jakąś lampke aktoniczną do podświetlenia nocnego akwarium 114dł.. Coś byście polecili gotowego z neta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a jak aktywne chłodzenie to oznacza, że połowa energii lampy idzie w powietrze w postaci ciepła czyli lampa emituje nie 120w tylko kilkadziesiąt watów

Nie, no, błagam, Panoooowie... Jeśli ma się prowadzić poważną dyskusję, to trzeba choć trochę liznąć fizyki, odrobinkę.... Lampa nie "emituje" żadnych watów i waty nie idą w powietrze! Lampa ma moc 120W, co oznacza tzw. pobraną energię czynną w ilości 0.12kWh, przy czym podczas emisji światła przez półprzewodnik dochodzi do wydzielania ciepła. Ilość ciepła i jasność uzyskana jest proporcjonalna do przyłożonego natężenia prądu o określonym napięciu (na jedną diodę!). Efektywność lampy określa nie "obżarstwo" watów czy temperatura, tylko efektywność w lm/W. Lampa o konsumpcji 120W na śmieciodiodach po 0,5W każda będzie mieć efektywną jasność 6480lm. Żeby tyle "wyciągnąć" na Cree, będzie potrzeba... 48W. na A dodatkowo te "wredne" diody mają jedną brzydką przypadłość - im są cieplejsze, tym gorzej (i krócej) świecą. Chłodzenie pasywne dla Cree to pomyłka, jeśli mają chodzić na prądach bliskich maksymalnych. A zresztą, czy chłodzenie pasywne, czy aktywne, ilość wydzielanego ciepła jest TAKA SAMA! Tylko chłodzenie aktywne gwarantuje:

a. szybsze odprowadzanie ciepła a za tym idzie

b. uzyskanie niższych temperatur na strukturach, co ZWIĘKSZA efektywność emisji

ufff...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O liźnięcie fizyki lub elektryki to się nie martwię. Jeżeli przed diodę przepływa prąd 350mA przy napięciu 3V mamy ok 1W mocy. W diodach mocy spora część energii jaką emituje dioda to energia cieplna. Czyli nie całe 350mA jest zamieniane na światło tylko część. Dioda mocy to nie perpetum mobile skoro się grzeje to musi część pobieranego prądu zamienić na energię cieplną a część na emisję światła. Natomiast w lampie na diodach małej mocy proporcje emitowanego ciepła do światła są dużo niższe. Moja lampa ma 14,7 Wata i się nie grzeje (240 diód jest przylutowanych do PCB i nie są chłodzone) a jak bym zrobił lampę na diodach mocy 15 Wat to by się zagotowała. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej ilości diód można osiągnąć taką samą emisje światła nie tracąc energii na wydzielanie ciepła i chłodzenie układu. Wyobraź sobie lampę zrobioną z ok 100 takich diód i ok 100 niebieskich. 100 Watów i zero nagrzewania. Poza tym chciałbym się dowiedzieć czy rzeczywiście te diody z linku emitują światło o barwie 9000K. Poza tym moje akwa ma 35cm wys. a lampa jest 3cm nad wodą. Zastosowanie lampy na diodach mocy spowoduje niedoświetlenie w częsci partii wody a w drugiej części prześwietlenie. Nie wiem czy miękasy to by zniosły.

poza tym ważnym parametrem jest skuteczność źródła światła. Przez ten parametr zchodzimy w domach ze zwykłych żarówek na inne źródła światłą. Zwykła żarówka ok 95% pobieranej energii zamienia na energię cieplną a resztę na światło. Przy kompaktach jest dużo lepiej.

Nie, no, błagam, Panoooowie... Jeśli ma się prowadzić poważną dyskusję, to trzeba choć trochę liznąć fizyki, odrobinkę.... Lampa nie "emituje" żadnych watów i waty nie idą w powietrze! Lampa ma moc 120W, co oznacza tzw. pobraną energię czynną w ilości 0.12kWh, przy czym podczas emisji światła przez półprzewodnik dochodzi do wydzielania ciepła. Ilość ciepła i jasność uzyskana jest proporcjonalna do przyłożonego natężenia prądu o określonym napięciu (na jedną diodę!). Efektywność lampy określa nie "obżarstwo" watów czy temperatura, tylko efektywność w lm/W. Lampa o konsumpcji 120W na śmieciodiodach po 0,5W każda będzie mieć efektywną jasność 6480lm. Żeby tyle "wyciągnąć" na Cree, będzie potrzeba... 48W. na A dodatkowo te "wredne" diody mają jedną brzydką przypadłość - im są cieplejsze, tym gorzej (i krócej) świecą. Chłodzenie pasywne dla Cree to pomyłka, jeśli mają chodzić na prądach bliskich maksymalnych. A zresztą, czy chłodzenie pasywne, czy aktywne, ilość wydzielanego ciepła jest TAKA SAMA! Tylko chłodzenie aktywne gwarantuje:

a. szybsze odprowadzanie ciepła a za tym idzie

b. uzyskanie niższych temperatur na strukturach, co ZWIĘKSZA efektywność emisji

ufff...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.