Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, ponieważ każdy wie jakie dobroci wprowadza filtracja za pomocą glonów, tzw refugium chciał bym rozpocząć temat, w którym będziemy rozważać "za" i "przeciw" tej metody filtracji w akwarium tak małym jak RM. Glony które do procesu fotosyntezy zużywają duże ilości azotanów czyli w skrócie NO3, dzięki zapotrzebowaniu tych makroalg na NO3 pozbywamy się tego z akwarium. A przy seryjnym odpieniaczu który raczej nie radzi sobie tak dobrze jak "obliczał" to producent jest metodą dosyć pomocną w utrzymaniu czystości naszego zbiornika. Pytanie zasadnicze tylko... jak duże ma być "złoże" z glonami dla 105 litrów wody w obiegu, wiadomo... chciało by się mieć tego tyle że by odpieniacz był zbędny. Niestety wielkość panela w naszym akwarium jest dosyć uboga. Rozwiązaniem może być wyjęcie patyków z fizeliną, naklejenie pasków led na szyby z tyłu akwarium i wsadzenie tam około 5,5L glonów. Tylko zadajmy sobie teraz pytanie czy taka ilość glonów na ten litraż coś pomoże.

Innym rozwiązaniem może okazać się coś w rodzaju sumpa podłączonym do obiegu akwarium i włożone tam mogą być glony w ilości takiej jakie nam pozwala miejsce do o koła akwarium. Taki sposób można rozważyć na wiele sposobów. Np podwieszając zbiornik na plecach akwarium, doklejając panel do pleców... i tak dalej i tak dalej...

Jedno jest pewne, zastosowanie tych glonów pomaga... tylko w jakich ilościach...?? Czekam na wasze opinie, sugestie... spostrzeżenia, bo wiem że są tu ludzie którzy z tego korzystali w RM.

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim RM miałem jak piszesz na wstępie, zamiast fizeliny filtr glonowy z żarówką 11w energooszczędną w połowie beczki 3l po heinekenie, parametry były super.

Jakiś czas póżniej zmieniłem filtrację, włożyłem patyki z fizeliną a wywaliłem koszyki z pierwszej komory, gdzie włożyłem pelletki w filtrze z o,5 pet po coli. Efekt był bo odpieniacz elegancko wywalał syf. Ale która metoda lepsza? :)

96448be75505dd17a64fb81e9a8d94c5u771a678.png

550 w obiegu

gg 3606492

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz rozwinąć opis ustawienia metody z paletkami w pierwszej komorze...??

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem przeciwnikiem refugium, ale uwazam ze dobrze funkcjonujace refugium jest bardziej skomplikowane od dobrego odpieniacza. Uwazam tez ze do jednych zbiornikow nadaje sie bardziej a do innych mniej. Zobacz np post numer 15.

I jeszcze jedna uwaga w kwestii merytorycznej - rosliny do procesu j fotosyntezy nie zuzywaja azotanow tylko wode CO2 i swiatlo. Natomiast NO3 jest przerabiany na bialka i oczywiscie jako zrodlo azotu do produkcji chlorofilu

Pozdro

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test trwal tylko 3 tygodnie... no i NO3 spadło o 5mg/l.. była tam jakaś cyrkulacja??

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

@Tester Czyli rozumiem, że azotany stanowią swego rodzaju materiał budowlany?? Czy fosforany także?

Czy różne gatunki glonów mają różne "zapotrzebowanie" na te substancje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie refugium to średni pomysł dla zabieganych. Mowi sie sporo o pozytywach, ale mnie zniechęcają jednak dodatkowe obciążenia zwiazane z obsługą, zwłaszcza w RM, w którym nie powierzyłbym refugium dbanie o parametry no3/po4. Mnie to sie nie kalkuluje w całokształcie.

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO3 to zrodlo azotu do budowy aminokwasow i bialek. W zasadzie istnieje dosc popularne powiedzenie ze wszystkie bialka u zwierzat pochodza de facto z roslin poniewaz zwierzeta nie maja mozliwosci asymilacji azotu. Rosliny zmineiaja azot w azot organiczny.

Jesli chodzi o fosforany to glownie sa potrzebne do procesow energetycznych jako nosniki elektronow (ATP adenozyno trojfosforan ) a do tego w zasadzie faza ciemna fotosyntezy oparta jest o zwiazki fosforanowe

A sam glowny budulec sciany komorkowej to z kolei celuloza lub jakas jej forma polimerowa

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz rozwinąć opis ustawienia metody z paletkami w pierwszej komorze...??

W skrócie:

Mała pompka aquaela do napędzania pelletek, na nią zatknięta mała butelka 0,3-0,5l a nad butelką włożony jeden koszyczek z fizeliną, gąbką, watą czy kto z czym chce.

W butelce robisz dziurki aby woda mogła się wylewać górą, duże i na tyle mało aby nie przeleciały pelletki, szyjkę gdzie wchodzi pompa robisz sitko. Na łączeniu pompki z szyjką miałem regulację strumienia wody.

Kulki działały i piana była w odpieniaczu.

Jakieś dokładniejsze opisy to pewnie w dziale diy ktoś porobił, bo z tego co pamietam jak robiłem to tym się sugerowałem.

96448be75505dd17a64fb81e9a8d94c5u771a678.png

550 w obiegu

gg 3606492

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, dzięki wielkie za instrukcje co do paletek.

Luft, piszesz że Ci się nie kalkuluje...?? o jakich kosztach lub innych czynnikach mówisz?? Jak widać pio7 nie miał z tym problemu. A jak wcześniej napisał, wszystko ładnie się "kręciło"

Jakie obciążenia związane z obsługa RM?? Wyjaśnij to jak możesz.

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warszawiak

Odpaliłeś to refugium u siebie?

Jeżeli tak to proszę wstaw fotki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.