Skocz do zawartości
THORGAL

Docelowa obsada zbiornika ok.300l

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam ogromną prośbę o pomoc w zestawieniu docelowej,ilościowej i przyszłościowej obsady do mojego akwarium.

Mam zbiornik o pojemności ok.300 litrów.

W akwarium znajduje się jakieś 45kg żywej skały,porośniętej grzybowieńcami,clavulariami,xenią oraz zoa.

5kg żywego piachu.

Oświetlenie 180W LED CREE(lampa robiona na zamówienie)

Odpieniacz DELTEC MCE 600

Cyrkulacja 2x JVP-102

Akwarium NIE MA SUMPA! stąd wybór na zewnętrzny,zawieszany na szybie odpieniacz.

W tej chwili w akwarium znajdują się:

Parka Amphiprion Ocellaris

1 Chrysiptera Paresema

oraz

2 krewetki czyszczące

4 krewetki Wurdemanni

6 ślimaków Turbo

Priorytetem dla mnie jest aby nie przerybiać("przezwierzać":)) zbiornika oraz aby mieć jak najbardziej pożyteczne zwierzęta w akwarium.Oczywiście wygląd tez jest ważny:)

Dodatkowo częściowo skały mam porośnięte zielonym puchowatym glonem i chciałbym je jakoś naturalnie usunąć.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno będzie z tym odpieniaczem....<_<

Ile baniak pracuje? Parametry?

130x80x60, Phobos 400 W, "Franek", 2x 6105, Zeovit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik zalany 1.01.2012.

Skała z działającego zbiornika(od inmara zresztą,za którą serdecznie podziękowałem bo to co z niej wyrosło przeszło moje wszelkie oczekiwania:)

Woda -100% z działającego zbiornika.

Piach żywy z działającego zbiornika.

Wczoraj mierzone NO3-10(tendencja spadkowa gdyż kilka dni od momentu włożenia skały wynosiło 25)

Reszta parametrów na chwilę obecną nieważna gdyż nie to jest tematem mojego zapytania,dlaczego?

A to dlatego że proszę o sugestie na jakie ewentualnie zwierzęta mogę sobie docelowo pozwolić w przyszłości.

Jakie i maksymalnie ile.Chciałbym móc obrać już jakiś kierunek i nie popełniać błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miękasy i jakieś LPS utrzymasz. Bo pod SPS to inny odpieniacz i mocniejsza lampa. Trudno się odnieść do "najbardziej pożyteczne zwierzęta", wężowidła są pożyteczne, ale wątpię aby cieszyły Twoje oczy w zbiorniku.Na glony jeżowiec się przyda. Odnośnie ryb, to bież pod uwagę ograniczoną przestrzeń zbiornika, oraz cechy danych gatunków. Myślę, że lepiej będzie jeśli przedstawisz jakąś listę tego co się Tobie podoba, a zawsze się znajdzie ktoś doświadczony kto pomoże. Osobiście radzę pójść w rozmaitość małych ryb, babki, ślizgi i inne maluchy %29.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wargatki. Możesz spróbować z Red Coris Wrasse (Coris gaimard) - co prawda później urośnie za duży, ale zanim to nastąpi to parę lat się nim nacieszysz, potem sprzedasz, albo założysz większy zbiornik ;-) - jest super gdy przewraca drobne skałki szukając pod nimi jedzenia. Żółty halichoeres chrysus też jest fajny.

Z tym że masz tylko 5 kg piachu, to pewnie tyle, żeby dno przykryć.....trochę mało dla nich do spania, niestety. Może centropygi? Fajne, wszędobylskie, dziubią w skałach, zaglądają w każdy kąt, a nie tylko pływają z lewa w prawo i na odwrót przy przedniej szybie jak jakieś Naso czy inne pokolce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam dla uzupełnienia coś od siebie.Piasku mam mało ponieważ skały dużo i podsypałem tylko tyle ile się dało od przodu.Akwarium ma dość nietypowe wymiary jak na morskie gdyż powierzchnia dna to 140x40.Po prostu takie musiało być.

Co do obsady to nie zrozumcie mnie źle.Nie szukam jakiś nadzwyczajnych,wyszukanych ryb.Chcę wrzucić jakąś rybę co by piach przetrząsała,jakąś co by glon skubnęła,no i coś co by ładnie wyglądało i do mojego zbiornika się nadawało.:)

Szukam ryb mało wymagających z którymi poradzi sobie świeży morszczak i które żyłyby względem siebie w zgodzie.

Może osoby o podobnym litrażu by coś zasugerowały.Nie wstydźcie się;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na twoim miejscu dałbym:

-mandaryn wspaniały

- zebrasoma flavescens

-pterapogon kauderni

- Centropyge bicolor

i mandaryna marmurkowego

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:thumbsup: Gratuluję startu.Moim zdaniem zestaw "obowiązkowy" czyli żółtek i hepatus tak dla koloru.Do glonów małego salariasa.Do piasku przy tak małej jego ilości raczej nic poza ślimakami bym nie dawał a jeżeli już to babkę ,corisa osobiście bym nie wkładał choć sam go posiadam.Fakt że piach przesiewa na białą mąkę ale powoduje ciągłe zadymy od tego przesiewania co mąci klarowność wody i niestety rozwala skały.Jak dla mnie ta ryba to dychotomia dobra i zła.Parkę mandarynów można wpuścić ale nie teraz tylko tak za pół roku ,na moje oko za delikatne na start.

580 L.panel.FO i 73 L.sump.rafa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mandarynami racja, musi być dużo życia w piachu i na skale. Zastanawiam sięjak tem odpieniacz ma pociągnąć 2 pokolce... :thumbdown:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze nie bedzie tak zle i odpieniacz da rade  :coffee: Podaje 300 l powietrza. Polowa z nas nie ma takiego przelicznika.

Zoltek moze sie wcisnie, hepatus nie. :no

Osobiscie dla takiego akwarium z sps-ami zdecydowalbym sie na wiekszy odpieniacz, ale z braku sumpa, taki kosztowalby dosyc duzo, takze wybor byl chyba calkiem niezly.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję koledzy za sugestie.Co do odpieniacza to na "płytce znamionowej" napisane: 400l/h air.

Oficjalnie na forum chciałbym podziękować również koledze akai67 za wszelakie podpowiedzi przed wystartowaniem zbiornika.Oczywiście wiele zawdzięczam również Markowi(inmar) od którego mam skałę.

Póki co powoli uzupełniam zbiornik miękkimi koralami ale chciałbym mieć zarys na przyszłość co do obsady ryb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ocellarisy, pterapogony, jeśli nie boisz się "fruwającego" po całym zbiorniku piasku to jakaś valenciennea, może ślizg jakiś (bicolor, salarias, ecsenius stigmatura...) :) Wybór jest naprawdę spory, zajrzyj na reeflex i napisz obsadę, łatwiej wtedy coś dobrać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plusik za godne do naśladowania dla innych podejście do tego hobby.Najpierw długie przygotowania i przymiarki sprzętowe ,tak jak ten wątek przed podjęciem zakupu ryb pytanie na forum.Pozdro.

580 L.panel.FO i 73 L.sump.rafa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu pokusiłbym się o nieco trudniejsza rybkę w postaci żółtka, będziesz zadowolony na pewno.

Powinien dać radę mce, bo w sumie to nie jakaś powalająca ilość rybek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.