Skocz do zawartości
Mycha

Glonowisko

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wam!

Toczymy walkę z bryopsis. Nie idzie łatwo już 3 tygodnie lejemy magnez. W międzyczasie powychodziło kilka innych odmian glonów. Nie wspomnę o aptazjach... Pocieszające jest to, że zarówno krewetki, jak i ślimaki żyją (puk, puk, żeby nie zapeszyć). Bardzo proszę Was o pomoc w zidentyfikowaniu glonów, które pojawiły się podczas stopniowego zanikania bryopsis...

Pomożecie? :) Chciałabym cieszyć się w końcu piękną morszczyzną...

Pozdrawiam.

Legenda:

1. Jakiś glon, który zaczął rosnąć na skale, która przyszła z ukwiałem.

2. Takim zielonym czymś pokrywają się skały, ale to chyba to samo co na szybach...

3. Taka brązowa glonowa kulka pomiędzy bielejącym bryopsis.

5. Po środku zielone między kępkami bielejących bryopsis. Wygląda jak nitkowate. Wróciły???

6. Bryopsis w aktualnym stanie

7. Bryopsis + coś zielonego co wyrasta spod niego.

8. Jeszcze inne zielone...

9. A to co? Chyba nie odradza się bryopsis z popiołów?...

post-11079-0-87554900-1328896172_thumb.jpg

post-11079-0-04376800-1328896192_thumb.jpg

post-11079-0-68341400-1328896202_thumb.jpg

post-11079-0-38610300-1328896212_thumb.jpg

post-11079-0-01835700-1328896225_thumb.jpg

post-11079-0-50668800-1328896238_thumb.jpg

post-11079-0-56814900-1328896248_thumb.jpg

post-11079-0-03667700-1328897100_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaję jeszcze zdjęcie skały, którą chcemy potraktować zamrażarką... Jest na niej chyba wszystko... I od niej przypuszczamy, że zaczęły się wszystkie nieszczęścia... Myślicie, że to dobry pomysł?

(Dodaję w drugim poście ze względu na zdjęcia)

post-11079-0-34050400-1328896838_thumb.jpg

post-11079-0-34282500-1328896848_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekm... wydaje mi sie ze to nie jest bryopsis.I to jest ta dobra wiadomosc. A zla to taka ze nie bedzie latwo :)

Przede wszystkim zrob dobre testy wody - to znaczy wiarygodnym testem i mozliwie wszystkie - przede wszystkim jednak NO3, PO4, kH Mg

- napisz cos o baniaku, historia? jakies masowe zgony?, wahania parametrow? Obsada? Ile swiecisz? Sol i podmiany?

- jakies metody juz stosowaliscie? Czytaliscie juz cos o popularnych metodach walki z glonami?

Opisz to wszystko a nam bedzie latwiej znalezc rozwiazanie

Pozdro

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje lamerskie oko w baniaku bryopsis nie ma, a ilość glonów świadczy o problemach z parametrami, nie z plagą.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Tester!

W sumie zaczęłam tak od d... strony, ale kilka osób tutaj było zaangażowanych w naszą identyfikację glonu jako bryopsis w tym wątku. A nasze akwarium opisujemy tutaj.

Parametry są w stopce. Nie robimy podmian ze względu na walkę z bryopsis. Walka odbywa się według scenariusza forumowego guru, czyli @tomasza. Lejemy Magnez KENTa.

Pozdrawiam.

P.S. Poza jedną rurówką i jednym zoa, które dostało po tyłku od krabów, aktóre je ciągle przestawiały i podgryzały wszystko żyje i krewetki (mamy 1 czyszczącą i 1 wurdermani), ślimaki żyją (mamy 3 rodzaje), ukwiał quadricolor, 2 błazenki, salariasa, pustelniki 4 (2 czerwononogie i 2 takie w spiralnej muszli), rozgwiazda piaskowa, i trochę prostych korali na początek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tamtych fotach glon przypomina bryopsis, czyli Wam zostały kadłubki :) Jeżeli ten badziewiak się rozpuszcza, to jego resztki dają pożywkę innym glonom. Najpierw wykończcie bryopsis, a potem będziecie się martwić resztą, w międzyczasie warto zadbać o niskie PO4 i NO3.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym guru to wyluzuj. Trzeba było od zdjęć zacząć. To nie bryopsis.

Polecam poprawę parametrów wody i zwierzaki glonożerne.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasz, w tamtym pierwszym wątku pisałeś, że bryopsis...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia które zamieściłaś w TYM wątku nie przedstawiają bryopsis. Wcześniej były te same???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasz, jak nie bryopsis, jak wcześniej pisałeś że bryopsis? :) A teraz to zdychające bryopsis... Plus nowe glony, którym wysoki magnez lata koło pióra.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasz tutaj są zdjęcia sprzed 3 tygodni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi widzenie dzisiaj od rana nie wychodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek mial racje. W TYM watku w poscie #28 na trzecim zdjeciu to na tysiac procent bryopsis. Dlugo nie robicie podmianek? Ten Wasz magnez mnie przeraza :o

Jaki macie PO4?

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mycha, na starych fotach widzę wyraźne choinki bryopsis i dalej to powstrzymuje. Na nowych tego nie widzę i widząc takie zdjęcia nie rozpoznaje na nich tego glonu. U mnie po prostu zbielały i się rozpuściły a nie traciły "odnóg".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na piatym zdjeciu w pierwszym poscie widoczne sa zbielale nitki (albo ja mam przewidzenia :D) tak wyglada wlasnie walka z Bryopsis za pomoca magnezu Kenta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas zostały same nitki, które na dole są białe, górę mają jeszcze zieloną.

Jeśli chodzi o PO4 - nie mamy testu. Magnez jest wysoki ze względu na bryopsis i specjalnie był podwyższany. Podmianek nie robimy od miesiąca. Startowaliśmy na soli Preis i magnez sam w sobie mieliśmy zawsze bardzo wysoki powyżej 1500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mycha, jeśli to rzeczywiście resztki bryopsis to się ciesz - człowiek się uczy całe życie a ja dopiero zaczynam :welcome:

Jednak koniecznie sprawdź po4 i no3 bo masz cały zestaw innych glonów więc chyba filtracja nie daje rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mycha, jeśli to rzeczywiście resztki bryopsis to się ciesz - człowiek się uczy całe życie a ja dopiero zaczynam :welcome:

Jednak koniecznie sprawdź po4 i no3 bo masz cały zestaw innych glonów więc chyba filtracja nie daje rady.

To PO4 muszę kupić testy. A NO3 zaraz zmierzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.