Skocz do zawartości
Rafik509

Propozycja zmian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na forum i propozycję zmiany organizacji działu "nasze akwaria". Sądzę, że wielu osobą pomogłoby, gdyby ten dział został podzielony na mniejsze ze względu na litraż, np. akwaria do 60l , od 60-100, od 100-300, i powyżej 300l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już kiedyś był podobny pomysł ale jakoś upadł chociaż nie pamiętam dlaczego

Tisze jediesz dalsze budiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie nie ma sprawy.

Jeśli to pomoże forumowiczom i dodatkowo wzrośnie miłość do admina.... możemy to jakoś podzielić :)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum jest obecnie 28 działów, nie licząc poddziałów targowiska i działu dla sponsorów. Dodajmy jeszcze kilka, na pewno będzie wygodniej i bardziej przejrzyście :whistle:

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to czekamy, na pewno to ułatwi, takim jak ja (zielonym), poszukiwań sprzętu do danego litrażu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo również się podpisuje, podział i brak podziału maja swoje plusy i minusy ale chyba jednak podzielenie na litraż będzie sprawiedliwy :thumbsup:

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum jest obecnie 28 działów, nie licząc poddziałów targowiska i działu dla sponsorów. Dodajmy jeszcze kilka, na pewno będzie wygodniej i bardziej przejrzyście :whistle:

Na Reef Central ze sponsorami jest 91, a na rc.uk jest 67 i nikt nie narzeka. U nas za to tylko narzekanie na zmiany jest bo to typowe dla polaków przecież :evil:

Skoczku dziel te nasze akwaria, podziel jeszcze targowisko, i żeby było śmieszniej zrób dział "polska przypadłość" żeby co niektórzy mieli co robić :rofl:

Peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aqua-Reef jakoś jest podzielone dużo lepiej, i nikt tam nie narzeka na nad mierne obciążenia czynnościami porządkowymi.

Zakres podziału zbiorników powinien być bardziej sprecyzowany, do 100l ; 100-250; 250-400; 400-∞

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widze roznicy w prowadzeniu zbiornika 100 czy 400 litrow. Podzial potrzebny jest raczej tym, ktorzy nie prowadza tych malych zbiornikow w ten sam sposob jak osoby majace akwaria powiedzmy do 1000 l. To, ze ktos nie podlaczyl sumpa czy nie wyposazyl akwarium w normalny sprzet, chyba nie musi skutkowac osobnym dzialem na forum ? :welcome:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widze roznicy w prowadzeniu zbiornika 100 czy 400 litrow.

stani, dla Ciebie jako "wyjadacza" moze to nie ma roznicy, dla mnie jako poczatkujacego jest to bardzo duza roznica, sam przewalam tony tekstow aby wynalezc zblizone do mojego litrazem zbiorniki i porownac sprzet itp. duzo mozna sie nauczyc sprawdzajac jakie pompy itp ktos umiescil w baniaku, chyba nie uwazasz, ze powinienem dac obiegowa taka sama w moim 200 litrowym co ma ktos w 500? to jedynie jeden z przykladow. jestem za podzialem :)

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dział "Nasze akwaria" będzie podzielony na poddziały tak jak targowisko, to ma jeszcze sens (można przeglądać dział jako całość). Ale jeżeli dla każdego litrażu będzie oddzielny dział, tak jak to teraz jest z RMem, to nie za bardzo wyobrażam sobie przeglądanie zakładki "Forum". Już teraz jest to niewygodne, bo działy są wrzucone w dość losowy sposób.

Na Reef Central ze sponsorami jest 91, a na rc.uk jest 67 i nikt nie narzeka. U nas za to tylko narzekanie na zmiany jest bo to typowe dla polaków przecież :evil:

Skoczku dziel te nasze akwaria, podziel jeszcze targowisko, i żeby było śmieszniej zrób dział "polska przypadłość" żeby co niektórzy mieli co robić :rofl:

Oczywiście, jeśli ktoś nie zgadza się z Twoim jedynie słusznym zdaniem, to proponowałbym od razu takim bana dawać, po co jakieś półśrodki...

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może wystarczy wpisać na początku tytułu posta wielkości baniaka w nawiasie kwadratowym np [100], [1500] itd.

Nie trzeba nic dzielić, kombinować itd.

Pozdrawiam

Robert "Hełmofon"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kapuhy - po co ban? Zawsze są pół środki:P

Jako, że jestem tu w miarę świeżym szkodnikiem zdążyłem zauważyć jedną według mnie bardzo istotną przypadłość - każda zmiana powodująca dodatkowe 2 kliknięcia myszką jest kategorycznie odrzucana zwłaszcza przez "starych" szkodników. Zauważyłem to na sobie proponując zmiany na targowisku w innym temacie, gdyby mogli to by mnie zlinczowali :D

Wracając do tematu to co złego jest w podzieleniu tych kilku działów? Bo ja szczerze to nie wiem?

Peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
każda zmiana powodująca dodatkowe 2 kliknięcia myszką jest kategorycznie odrzucana zwłaszcza przez "starych" szkodników.

Podejście masz świetne.

Właściwie "starych" też można by z marszu zbanować...

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

A mi sie podział wg pojemności akwarium bardzo podoba. Dodatkowe kliknięcie nie boli i pomysł popieram.

Podfora na Ultimate wyglądają tak:

Nano & Pico (up to 30 gallons / do 130 lt)

Medium - średnie (31-100 gallons / 131-450 lt)

Large - duże (101-200 gallons / 451-900 lt)

Supersized - super duże (over 200 gallons / 900 lt)

Jak ktoś chce obejrzeć baniaczek w danym rozmiarze to wchodzi w konkretne podforum i ma wszystko pod ręką.

Wygodniej tak niż przedzierać przez wszystkie strony w dziale "nasze akwaria", żeby znaleść pare linków do zbiorników rozmiarami zbliżonymi do własnego akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CNCRob,

no dobrze, ze sie tu troche smiejemy :thumbup: W sumie wielkosc obiegowej czy odpieniacza lub cyrkulacji itp. jest uzalezniona od litrazu, ale jak ktos w dziale dla nowicjuszy przeczyta, ze obiegowa moglaby byc tak duza, zeby w godzine z 10 x przepompowac objetosc zbiornika a odpieniacz te ilosc wody powinien oczyscic, cyrkulacje budujemy 20-60 x objetosc, to zadajac jakies potwierdzajace pytanie mozna spac spokojnie :coffee: Nawet gdy bedzie extra dzial dla zbiornikow powiedzmy 100 - 250 l to gdy zadasz pytanie "Jaka lampa jest ok"? otrzymasz odpowiedz, "A jaki wymiar zbiornika". Naprawde moim zdaniem roznice w prowadzeniu akwarium sa zauwazalne dopiero po przekroczeniu jakiegos progu, np: 800 l...

Stary szkodnik :welcome:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem jak najbardziej za. Kiedy zakładałem swoją solniczkę, szukałem analogicznych litraży, jednak przez Szukaj znalazłem tylko kilka trzydziestek ponieważ pozostałe nie były w ten sposób opisane. Konkretne poddziały ułatwiłyby sprawę nowicjuszom.

akwariatlogo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Koledzy... po co zaglądamy do działu Nasze akwaria ? Po to, żeby popatrzeć jak inni radzą sobie z prowadzeniem zbiorników, żeby pooglądać zdjęcia lub żeby śledzić zbiornik jakiegoś wybranego usera. Nowi być może rzeczywiście szukają przykładowytch zbiorników o określonych litrażach takich jak sobie planują założyć.

Czy w związku z tym podział ma sens ? Raczej nie. Ale o wiele lepiej by było, gdyby wszyscy w tytule wpisywali litraż w nawiasach kwadratowych. To z pewnościa by ułatwiło komuś, kto szuka przykładów prowadzenia konkretnego litrażu. Myślę też, że poza samym litrażem ważne sa też proporcje baniaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aqua-Reef jakoś jest podzielone dużo lepiej, i nikt tam nie narzeka na nad mierne obciążenia czynnościami porządkowymi.

Sorry Warszawiak, ale takie kasztany teraz piszesz że .....ło matko.

Z całym szacunkiem do AR i do chłopaków (Tomcia, Konrada i Mariusza) ale na Nano - tych jak to nazwałeś czynności porządkowych jest xxxxxx więcej.

Masz przykład z lutego który jeszcze ...trwa.

DO tego dodaj parę setek nowych tematów, plus orty (te najbardziej powalone), przenoszenie tematów, łączenie itp itd + problemów z grafikami i inne rzeczy.

A jest nas 5-ciu.

I nie piszę tego żeby się żalić na nadmiar obowiązków, ale...... po prostu kasztany piszesz porównując ilość pracy..... tyle.

post-8473-0-60384700-1329905735_thumb.pn

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.