Skocz do zawartości
Xgm

Dwa akwaria i sump w jednym obiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W przyszlosci (tej blizszej) planuje postawic male akwarium ze szczepkami (tzn szczepkarium).

Baniak ten planuje wpiac w aktualny obieg. Calosc ma wygladac tak:

2 akwaria podlaczone pod 1 sump. Kaze z nich bedzie mialo oddzielny splyw do sumpa. Teraz zastanawiam sie nad powrotem czy dac 2 pompy czy moze 1 ale odpowiednio wieksza. Za miejscem w ktorym dam rozdzielnik (na dwa akwaria) chce dac po zaworze zeby moc regulowac przeplyw. Szczepkarium bedzie nizej niz moja kostka wiec tutaj musialbym przyciac troche przeplyw.

Moze ktos z Was przerabial ten temat i moze podsunac jakies opcje.

Wszelkie propozycje mile widziane.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałam przez 5 lat - obieg na dwie osobne pompy. Aktualnie akwa juz stoi -zostawiłam miejsce na drugą pompe ale zastanawiam się czy dac glonowe na bypasie bo zrobiłam. Z rozwiązania na dwie pompybyłam zadowolona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwestia raczej ile masz miejsca w sumpie, na dwa zbiorniki musisz mieć odpowiednio większego sumpa, bo przy awarii zasilania możesz mieć mokro :)

odpowiednio mocniejsza pompa i bypass da rade, lecz zrezygnujesz ze zbiornika na szczepki i będziesz miał nadmiar niewykorzystanej mocy, co idzie z większymi rachunkami za energie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Paweł napisał - jak masz wystarczający sump to ładuj dwie, ale ja bym postawił na jedną - jeśli jest dość wydajna.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli oczyszczona woda po odpieniaczu oraz po wszelakiego typu adsorberach, filtrach itp przepompowana będzie z sumpa wprost do szczepkownika to będzie to woda mocno wyjałowiona i ze względu na małą pojemność zbiorniczka szybo przez niego przeleci niewiele pożywienia pozostawiając koralom.

Inaczej się mają korale w podstawowym zbiorniku gdzie woda wzbogaca się w różnego rodzaju środki odżywcze.

U mnie funkcjonował inny system. Woda z sumpa kierowana była jak zwykle do głównego zbiornika a z niego spływ rozdzielał się na dwa strumienie. Jeden spływał bezpośrednio do sumpa a drugi mniejszy strumień do szczepkownika a z niego dopiero do sumpa.

Szczepki pięknie rosły i układ się sprawdził.

Jeśli u Ciebie zbiorniczek ma być niżej niż zbiornik podstawowy to możesz rozważyć również powyższe rozwiązanie.

Pozdrawiam. :welcome:

Akwarium - aktualnie brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat ... mam od około 1,5 miesiąca w obiegu główny zbiornik + sump oraz małe akwarium 100 l -

Podłączone na PVC Owerflow w obie strony więc przepływ nie jest tam jakiś strasznie wielki ale jest do tego cyrkulacja więc woda się miesza.

Nie wiem jak to jest ale w głównym woda jak żyleta, żadnego kłaczka a w małym istna masakra glonów i ciano nad którą nie mogę zapanować, garściami można zbierać co tydzień.

Boję się trochę że to świństwo przelezie z małego do dużego i nie wiem z czego wynika taki stan... szkło dojrzewa aż tak czy jak ?

900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich obserwacji wynika że często tak się dzieje w małych zbiorniczkach podłączanych do istniejącego i ustabilizowanego już akwarium.

Często przyczynami są:

1-Nowe podstawki pod szczepki które są siedliskiem nowego pokarmu dla glonów i bakterii.

2-Na nowym szkle też znajdują szczątkowe pozostałości pokarmu.

3- Inne i zazwyczaj lepsze warunki świetlne niż w zbiorniku podstawowym. Warunki te sprzyjają szybszemu rozwojowi życia biologicznego. Dlatego tam a nie w zbiorniku głównym tak się dzieje ( działa to jak refugium) i nie ma żadnych powodów aby przeniosło się to do akwarium podstawowego. Przez ten czas, takiego wybuchu nowego życia biologicznego główny zbiornik oczyszcza się również z resztek glonów itp.

Po pewnym czasie oba zbiorniki stabilizują się.

Akwarium - aktualnie brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam miejsce na umieszczenie 2 pomp obok siebie i to rozwiazanie wydaje mi sie najlepsze. Ale to jest opcja za kilka miesiecy. Narazie musze sie uporac z PO4 o czym pisze w innym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.