markus892 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2012 ostatnio zauważyłem w zbiorniku takie objawy,otóż końcówki niektórych korali tak jakby tracą tkankę i w tym miejscu robią się brązowe i już nie odrasta tkanka w tych miejscach,problem dotyczy korali sps jak i niektórych miękkich,byłem przekonany,że to okrzemki ale po przeczytaniu kilkunastu postów na temat okrzemek mam coraz więcej wątpliwości,brązowienie dotyczy tylko niektórych korali ,piasek i skała są czyste filtr ro/di-wkłady wymieniam co ok,6 miesięcy,ostatnia w sobotę mg-1460 ca-425 ph-7,6 kh-7,7 po4-0,0(mała hanka)od tygodnia eco phos(poprzednio 0,05) chciałbym się upewnić zanim zacznę coś działać Cytuj 100x50x50(przód opti)+sump 72l,odpieniacz APF600,obieg nj2300,cyrkulacja jebao wp40+koralia3+koralia4,oświetlenie led cree 144w diy,auto dolewka diy,25kg LR,18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 Co lejesz do akwa. Wygląda na glony z przedawkowania mikroelementow. Wrzuć zdjęcie. Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 Zdajesz sobie sprawę że w sytuacji gdy mało jest informacji to odpowiedzi mogą być nieprecyzyjne. Próbujemy. Są takie przypadki że jeśli w pobliżu uszkodzonego koralowca znajduje się koral agresywny to może on szczególnie nocą wypuszczać parzydełka i uszkadzać zewnętrzne części innych korali. Są to często właśnie końcówki koralowca. Na końcówkach tych pozbawionych tkanki, często potem pojawiają się cyjanobakterie mimo że w akwarium generalnie cyjano brak. Końcówki mają wtedy puszek o brązowym zabarwieniu . Może to być jednak coś innego. Sprawdź w nocy przy latarce czy coś się dzieje. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus892 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 leję ca i kh,sporadycznie mniej więcej raz w tygodniu jbl coral fluid,teraz rzadziej,bo szyby dość szybko zachodzą zielonym nalotem i tęż pomyślałem o nadmiarze parzenie przez inne korale też bym wykluczył,ponieważ objawy występują na kilku koralach,niektóre są zdecydowanie poza zasięgiem innych jakie jeszcze informacje by się przydały Cytuj 100x50x50(przód opti)+sump 72l,odpieniacz APF600,obieg nj2300,cyrkulacja jebao wp40+koralia3+koralia4,oświetlenie led cree 144w diy,auto dolewka diy,25kg LR,18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus892 Zgłoś Napisano 29 Lutego 2012 nikt nie ma pomysłu,co jest nie tak? Cytuj 100x50x50(przód opti)+sump 72l,odpieniacz APF600,obieg nj2300,cyrkulacja jebao wp40+koralia3+koralia4,oświetlenie led cree 144w diy,auto dolewka diy,25kg LR,18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2014 Mam ostatnio zauważyłem w zbiorniku takie objawy,otóż końcówki niektórych korali tak jakby tracą tkankę i w tym miejscu robią się brązowe i już nie odrasta tkanka w tych miejscach,problem dotyczy korali sps.... Mam podobną sytuację. Z mikroelementów tylko to co daje reaktor. Parametry stabilne, kulki się kręcą, PO4=0.07 szału nie ma ale też to nie tragedia. Z tego co zaobserwowałem to intensywność jest zmienna i nie wszystkie korale są atakowane. Jakieś pomysły? Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2014 Skoro końcówki tylko to może coś je popaliło ? A glon się osadza po prostu na martwej tkance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Jeżeli w akwarium jest adsorbent fosforanów "na bazie żelaza" to w wodzie nie ma krzemianów. Jeżeli nie ma krzemianów to okrzemki nie będą rosły bo okrzemki to glony które budują pancerzyki z krzemianów. Z drugiej strony okrzemki w stabilnym zbiorniku z dużą ilością ślimaków nie stanowią problemu - są raczej rodzajem filtracji przyczyniającym się między innymi do obniżenia stężenia fosforanów [jest o tym artykuł na Advanced Aquarist]. Adsorbent fosforanów adsorbuje nie tylko fosforany ale także krzemiany i wiele innych pierwiastków. Użycie zbyt dużej ilości tego adsorbentu może prowadzić do wyjałowienia wody. Do zbijania fosforanów lepiej stosować inne metody. Jest o tym artykuł na Advanced Aquarist. Jest w nim opisany wpływ tej metody filtracji na stężenie różnych pierwiastków. Nie chodzi o to żeby wyjałowić wodę. Chodzi o to żeby korale rosły i ładnie wyglądały. Ja bym obstawiał że to są jakieś bakterie które rozkładają tkankę zdychającego korala. Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert K Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2014 Proponuje zmierzyć potas, powyżej 430 potrafi palić czubki korali. Cytuj 155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu 1 litr NP reducing biopellets BK 250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2014 Jeżeli w akwarium jest adsorbent fosforanów "na bazie żelaza" to w wodzie nie ma krzemianów. Jeżeli nie ma krzemianów to okrzemki nie będą rosły bo okrzemki to glony które budują pancerzyki z krzemianów. Z drugiej strony okrzemki w stabilnym zbiorniku z dużą ilością ślimaków nie stanowią problemu - są raczej rodzajem filtracji przyczyniającym się między innymi do obniżenia stężenia fosforanów [jest o tym artykuł na Advanced Aquarist]. Adsorbent fosforanów adsorbuje nie tylko fosforany ale także krzemiany i wiele innych pierwiastków. Użycie zbyt dużej ilości tego adsorbentu może prowadzić do wyjałowienia wody. Do zbijania fosforanów lepiej stosować inne metody. Jest o tym artykuł na Advanced Aquarist. Jest w nim opisany wpływ tej metody filtracji na stężenie różnych pierwiastków. Nie chodzi o to żeby wyjałowić wodę. Chodzi o to żeby korale rosły i ładnie wyglądały. Ja bym obstawiał że to są jakieś bakterie które rozkładają tkankę zdychającego korala. Mam symboliczną ilość adsorbenta 400ml PO4x4. Tak to wygląda IMG_20140621_114257 by jacekkowalski56, on Flickr Jak się tych bakterii pozbyć? Proponuje zmierzyć potas, powyżej 430 potrafi palić czubki korali. Mierzyłem i jest 380-400. Nawet świeży test zakupiłem w tym celu. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2014 Bakterie są efektem a nie przyczyną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2014 Wygląda jak zbyt duża zawartość potasu lub np: glinu ,ołowiu ,rtęci ,cynku, arsenu czy kadmu . Może też być spowodowane szybkim spadkiem ph . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2014 Wygląda jak zbyt duża zawartość potasu lub np: glinu ,ołowiu ,rtęci ,cynku, arsenu czy kadmu . Może też być spowodowane szybkim spadkiem ph . Potas mierzyłem i według testu jest w normie. Nie mam spadków PH, utrzymuje się w granicach 8.1-8.3 Podmiany robię na soli RS (niebieskie opakowanie). Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2014 Wyglądają jak lekko przypalone. Od potasu za wysokiego co już przerabiałem to prócz Twojego problemu korale byłby takie nie za ładne jakby lekko wymęczone. Używasz węgiel ? U mnie węgla dałem za dużo i za szybko wyklarowało wodę to miałem podobny efekt popalone końcówki i od razu jakiś glon się ich czepiał,ba powiem więcej,ślimaki próbowały się do tego dostać i włażąc stresowały mi cały czas Acropore. Faktycznie 400ml po4x4 w Twoim litrażu to symboliczna ilość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Fajnie to ująłeś, korale nie za ładne, lekko wymęczone. Zgadzam się z tym, wszystko rośnie, polipuje ale to nie to jak u Seba, Pawła Fox-a czy Noa. Węgiel używam, 250-300ml wymieniam co 7 dni. Co jeszcze zauważyłem, wszystkie acropory (staghorn) rosną ale są cienkie i kruche. Dzisiejszy pomiar potasu to 390. Może profilaktycznie Aqua-Crobes podać??? Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez Jacek56 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2014 . Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach