Skocz do zawartości
teklak

Optymalne wymiary akwa?Panel czy sump??

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj rano spotkała mnie niemiła i szokująca w dosłownym tego słowa znaczeniu niespodzianka, światełko w moim akwarium szlag trafił, jakieś przepięcie abo woda...Zaczęło błyskać,aż wkońcu z otworów na wentylator poleciał czarny dym! Dlatego stwierdzam że mam dosyć gotowców i chciałbym zrobić coś po swojemu.

Pierwsze moje akwarium odnosi się do wymiarów akwa. Planuje długość 90 cm, żeby zmieścić tam świetlówki 39w(85cm), natomiast co do głębokości i wysokości nie mam pojęcia :veryangry:

Docelowa pojemność mogła by wynosić ok 100L(120to max)

Proszę was o opinie i o rady?

PS. Rozważę każdą propozycje, nawet zmiana długości wchodzi w rachube:)

Drugie pytanie to czy do takiego litrażu opłacalny jest sump?? czy lepiej wkleić panel??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,przy 90 cm straszna kiszka Ci wyjdzie,może 60x50x45?,

Pozdrawiam

Mariusz

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 głębokość a 45 wysokość mam rozumieć??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długość sam wybrałeś. Z szerokością to jest tak – im szersze akwarium ty większa głębia optyczna. Ma to swoich zwolenników i przeciwników, inni wolą mniejszą głębię ale za to większa szybę przednią. Wysokość zalecana to do ok. 50 cm. W wyższym są większe naprężenia szkła i konieczność stosowania rożnych wzmocnień. Im wyższe tym więcej wzmocnień no i oczywiście bardziej utrudniona obsługa.

Myślę że w takiej wielkości akwarium wysokość 45 cm będzie optymalna. Można jeszcze stosować swietlówki.

Jeśli chodzi o sump , to jest to wygodne rozwiązanie i można go schować w szafce, jest w nim wiele miejsca dla różnych urządzeń.

Miałem zbiornik z panelem i sumpem – wolę sump

Za panelem przemawia możliwość zastosowania mniej wydajnej pompy obiegowej.

Wszystko jednak zależy od konstrukcji obydwu.

Akwarium - aktualnie brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zrobisz panel nowe akwarium niewiele bedzie sie roznilo od obecnego. A skoro ma byc nowe to moze ciut wieksze.

Zgadzam sie z tym co pisze Godeusz sa zwolenicy glebi i sa wielkiej szyby. Jedni lubia jamniki czy kiszki drudzy zas kostki.

Akwarium rob pod siebie zeby tobie bylo wygodnie i tobie sie podoobalo. Skoro ma na czyms stoi niech w srodku bedzie sump. Zostanie Ci wiecej miesca na baniak ku uciesze ryb i Twojej

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na większe nie mam miejsca w mieszkaniu:( czyli przy 45 cm wysokości mogę śmiało na t5 pojechać?

Zakładając iż zbiornik będzie miał wymiary 60x40x45(ca 117L), jakiej wielkości komin,sump,fi otworów??

Trochę marudzę ale jestem z kwestii technicznych zielony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 60x50x50 jak chcesz to wpadnij, zobaczysz co i jak. Przerabiałem hqi i t5, zrobiłem milion błędów, więc myślę, że mogę Ci doradzić jak zrobić to raz a dobrze nie pakując się w niepotrzebne wydatki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 60x50x50 jak chcesz to wpadnij, zobaczysz co i jak. Przerabiałem hqi i t5, zrobiłem milion błędów, więc myślę, że mogę Ci doradzić jak zrobić to raz a dobrze nie pakując się w niepotrzebne wydatki

z chęcią wpadnę tylko kiedy?? i gdzie??

Akwarium zamówione 60x40x40 z sumpem(35x35x40,przegroda na wysokości 30cm,jedna komora), elektronika oświetlenia do starego zbiornika leci właśnie z Anglii:)

Jaki dobry i tani sklep z hydrauliką polecacie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.