teklak Zgłoś Napisano 1 Marca 2012 Dzisiaj rano spotkała mnie niemiła i szokująca w dosłownym tego słowa znaczeniu niespodzianka, światełko w moim akwarium szlag trafił, jakieś przepięcie abo woda...Zaczęło błyskać,aż wkońcu z otworów na wentylator poleciał czarny dym! Dlatego stwierdzam że mam dosyć gotowców i chciałbym zrobić coś po swojemu. Pierwsze moje akwarium odnosi się do wymiarów akwa. Planuje długość 90 cm, żeby zmieścić tam świetlówki 39w(85cm), natomiast co do głębokości i wysokości nie mam pojęcia Docelowa pojemność mogła by wynosić ok 100L(120to max) Proszę was o opinie i o rady? PS. Rozważę każdą propozycje, nawet zmiana długości wchodzi w rachube:) Drugie pytanie to czy do takiego litrażu opłacalny jest sump?? czy lepiej wkleić panel?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 1 Marca 2012 Witaj,przy 90 cm straszna kiszka Ci wyjdzie,może 60x50x45?, Pozdrawiam Mariusz Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teklak Zgłoś Napisano 1 Marca 2012 50 głębokość a 45 wysokość mam rozumieć?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 1 Marca 2012 Długość sam wybrałeś. Z szerokością to jest tak – im szersze akwarium ty większa głębia optyczna. Ma to swoich zwolenników i przeciwników, inni wolą mniejszą głębię ale za to większa szybę przednią. Wysokość zalecana to do ok. 50 cm. W wyższym są większe naprężenia szkła i konieczność stosowania rożnych wzmocnień. Im wyższe tym więcej wzmocnień no i oczywiście bardziej utrudniona obsługa. Myślę że w takiej wielkości akwarium wysokość 45 cm będzie optymalna. Można jeszcze stosować swietlówki. Jeśli chodzi o sump , to jest to wygodne rozwiązanie i można go schować w szafce, jest w nim wiele miejsca dla różnych urządzeń. Miałem zbiornik z panelem i sumpem – wolę sump Za panelem przemawia możliwość zastosowania mniej wydajnej pompy obiegowej. Wszystko jednak zależy od konstrukcji obydwu. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 1 Marca 2012 Jak zrobisz panel nowe akwarium niewiele bedzie sie roznilo od obecnego. A skoro ma byc nowe to moze ciut wieksze. Zgadzam sie z tym co pisze Godeusz sa zwolenicy glebi i sa wielkiej szyby. Jedni lubia jamniki czy kiszki drudzy zas kostki. Akwarium rob pod siebie zeby tobie bylo wygodnie i tobie sie podoobalo. Skoro ma na czyms stoi niech w srodku bedzie sump. Zostanie Ci wiecej miesca na baniak ku uciesze ryb i Twojej Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teklak Zgłoś Napisano 1 Marca 2012 Na większe nie mam miejsca w mieszkaniu:( czyli przy 45 cm wysokości mogę śmiało na t5 pojechać? Zakładając iż zbiornik będzie miał wymiary 60x40x45(ca 117L), jakiej wielkości komin,sump,fi otworów?? Trochę marudzę ale jestem z kwestii technicznych zielony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit85 Zgłoś Napisano 1 Marca 2012 mam 60x50x50 jak chcesz to wpadnij, zobaczysz co i jak. Przerabiałem hqi i t5, zrobiłem milion błędów, więc myślę, że mogę Ci doradzić jak zrobić to raz a dobrze nie pakując się w niepotrzebne wydatki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teklak Zgłoś Napisano 2 Marca 2012 mam 60x50x50 jak chcesz to wpadnij, zobaczysz co i jak. Przerabiałem hqi i t5, zrobiłem milion błędów, więc myślę, że mogę Ci doradzić jak zrobić to raz a dobrze nie pakując się w niepotrzebne wydatki z chęcią wpadnę tylko kiedy?? i gdzie?? Akwarium zamówione 60x40x40 z sumpem(35x35x40,przegroda na wysokości 30cm,jedna komora), elektronika oświetlenia do starego zbiornika leci właśnie z Anglii:) Jaki dobry i tani sklep z hydrauliką polecacie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach