Skocz do zawartości
pomidor1

ruch wody w zbiorniku

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie wiekszosć zbiorników ma ruch okreżny czyli cyrkulacja jest po scianach zbiornika w jednym kierunku a czy dobre jest ustawienie pomp na przeciw ale chodzi mi o to aby u góry zbiornika był ruch wody "w prawo" a przy dnie odwrotnie czy to dobre takie starcie prądów wody w zbiorniku??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy od tego jakie masz koraale. Dla SPS-ow silny haos, zawirowania, puls bedzie najodpowiedniejszy. Z LPS-ow fungie np najbardziej pompuja sie gdy cyrkulacja praktycnie stoii.

Niefotosytezujace korale zas wyrafinowana cyrkulacja laminarna.

Cokolwiek bys nie trzymal okresowa zmiana kierunku cyrkulacji pomaga w walce z dtrytusem i zlogami w skale

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomidor- zeby taka cyrkulacja spelniala swoje zadanie to musialbys uzyc sporo pomp zeby dwa przeciwne nurty sie nie wygaszaly. W przeciwnym razie bedzie wiele martwych stref , no chyba ze mowimy o akwarium z minimalna iloscia skaly. Polecam jednak zastosowac cyrkulacje okrezna. U mnie przy powierzczhni woda plynie w prawo a dolem w lewo Dzieki temu dolne pompy wydmuchuja wszystko z pomiedzy skal a gorne pchaja wode w kierunku splywu

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przez kilka miesiecy kombinowlem z roznymi ustawieniami. Ostatecznie najbardziej skuteczna okazala sie cyrkulacja gdzie robie "wir" w jedna strone a co 15 min przelaczaja sie pompy i woda kreci sie w przeciwna strone. Co 6 godzin wlacza sie funkcja "sztorm" gdzie przez chwile chodza wszystkie mozliwe kombinacje.

Mimo tego, ze wykorzystuje tylko polowe pomp przez wiekszosc czasu, takie ustawienie jest najbardziej skuteczne gdyz pompy tylko musza "popychac" dalej wode w tym kierunku, ktorym juz plynie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przez kilka miesiecy kombinowlem z roznymi ustawieniami. Ostatecznie najbardziej skuteczna okazala sie cyrkulacja gdzie robie "wir" w jedna strone a co 15 min przelaczaja sie pompy i woda kreci sie w przeciwna strone. Co 6 godzin wlacza sie funkcja "sztorm" gdzie przez chwile chodza wszystkie mozliwe kombinacje.

Mimo tego, ze wykorzystuje tylko polowe pomp przez wiekszosc czasu, takie ustawienie jest najbardziej skuteczne gdyz pompy tylko musza "popychac" dalej wode w tym kierunku, ktorym juz plynie.

ciekawe czy w oceanie też się co kwadrans zmienia kierunek prądu morskiego i fal

Tisze jediesz dalsze budiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe czy w oceanie też się co kwadrans zmienia kierunek prądu morskiego i fal

W pewnym sensie tak. Fale przychodza w grupach po 6-7 do 8-10. Oczywiscie kierunek ruchu wody zmienia sie chwilowo po kazdej fali ale w przerwie pomiedzy "setami" (powiedzymy co 5-10 minut) woda cofa sie w kierunku oceanu. Surferzy wykorzystuja ten moment aby latwiej wyplynac w morze razem z pradem.

Tak czy siak moje kombinacje nijak nie maja sie do tego co sie dzieje w morzu ale chcac zachowac jakas symetrie w przyrostach korali staram sie "oplukiwac" je rownomiernie z roznych stron.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.