Skocz do zawartości
Gość AnT

Sera Siporax - ile litrów etc...

Rekomendowane odpowiedzi

Cytaty z tekstu ktory podales:

"mikroorganizmy zużywają energię, którą wcześniej zgromadziły w formie bogatych w energię związków fosforowych" - mowa tu zapewne m.in. o ATP o ktorych pisalem.

"W strefie tlenowej następuje rozwój nowych komórek oraz pobór rozpuszczonego w ściekach fosforu w postaci ortofosforanów" Proces wbudowywania PO4 w rozmaite zwiazki wchodzace w sklad ciala organizmow, m.in. DNA itd. Pisalem rowniez o tym.

W tekscie ktory podales opisana jest technika efektywizacji tego procesu. I zgadzam sie ze w przypadku oczyszczali sciekow musi on byc szybki i efektywny. Oczyszczane sa przciez ogromne ilosci sciekow! W akwarium natomiast szybkie zmiany sa niekorzystne. Po przejsciu na system Zeovit na przyklad zejscie na niskie poziomy fosforanow moze trwac cale miesiace. I bardzo dobrze! Dzieki temu zmiana moze obejsc sie bez strat.

Pozdrawiam, Piotr

Moj blog: http://www.brightsidereef.blogspot.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie istnieje coś takiego jak "absorber"... tak samo jak nie istnieje coś takiego jak "procesór"

http://pl.wiktionary.org/wiki/absorber

http://portalwiedzy.onet.pl/27294,,,,absorpcja,haslo.html

http://www.biolog.pl/encyclopedia-537.html

700 L // Diuna 10x54 // BK250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

kiepskie źródła - nie naukowe

Absorbent - "absorber" , procesor - "procesór" >>> widzisz różnicę??

Przeczytaj uważnie definicję absorbcji i potem definicję adsorpcji

Absorpcja jest procesem dyfuzyjnym [o ile mówimy o absorpcji w ciele stałym] a do dyfuzji zdolne są tylko atomy a nie cząsteczki... Zresztą dyfuzja jest procesem który w temperaturze "akwariowej" ze względu na małą ilość wakansów jest bardzo wolny - praktycznie niezauważalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"W strefie tlenowej następuje rozwój nowych komórek oraz pobór rozpuszczonego w ściekach fosforu w postaci ortofosforanów" Proces wbudowywania PO4 w rozmaite zwiazki wchodzace w sklad ciala organizmow, m.in. DNA itd. Pisalem rowniez o tym.

Nie rozumiesz tego procesu. Kluczem jest zdanie: W warunkach beztlenowych mikroorganizmy zużywają energię, którą wcześniej zgromadziły w formie bogatych w energię związków fosforowych. W tym czasie uwolniony z komórek fosfor trafia w formie ortofosforanów do ścieków.

Ten szczep bakterii Pobiera i ODDAJE ortofosforany w zależności od tego czy jest w strefie tlenowej czy beztlenowej. Proces ten można porównać do ładowania i rozładowywania akumulatora i jest to proces energetyczny tak jak oddychanie.

W jaki sposób w akwarium tą samą bakterię poddasz naprzemienym warunkom tlenowym i beztlenowym? W jaki sposób usuniesz z akwarium tą samą żywą bakterię w momencie kiedy będzie "naładowana" ortofosforanami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiepskie źródła - nie naukowe...........itd

To tyle samo wnosi co wykład na temat spawania aluminium, kwasówki etc. jako odpowiedź na prośbę o podanie namiaru na spawacza w Krakowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

I co takiego się stało, że napisałem w innym temacie o kilka zdań za dużo i może nie do końca na temat? Nauka o materiałach to mój zawód więc mam fioła na tym punkcie tak samo jak na punkcie akwarystyki.

Mówisz, że znasz się ma metodach filtracji wody a nie odróżniasz adsorpcji od absorpcji - to podstawy chemii, podstawy dziedziny, którą się zajmujesz...

Ja się na bakteriach jeszcze nie znam wiec nie będę pisał głupot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pante - zgadzam sie z lionfishem. Tu nie chodzi o to ze bakterie przerabiaja PO4 tylko konsumuja go wiazac zasady nukleinowe czy tez przylaczajac grupe fosforanowa do AMP. (Tworzac, tak jak pisal lionfish ATP ) . Przy gwaltownym namnazaniu bakterii (wzrost logarytmiczny) nie mozna zignorowac zapotrzebowania bakterii na fosforany. I juz nawet nie chodzi o siporax czy kazda inna metode probiotyczna. Chodzi o sam fakt ze do samego podzialu komorki bkteryjnej potrzeba jest dwukrotna ilosc PO4 (przeciez to nie podzial mejotyczny czyli nastepuje wierna kopia oryginalnej nici nukleotydowej. ) . Najprostsze bakterie maja okolo 150000 par zasad nukleinowych ale te bardziej rozwiniete wiele milionow a na kazda pare zasad potrzebne sa dwa wizania fosfodistrowe. Pomnoz to przez miliony bakterii ... a teraz dodaj dobry odpieniacz. Nadal uwazasz ze o ilosc marginalna?

Pozdrawiam

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pante - zgadzam sie z lionfishem.

Czyli rozumiem że nie masz nic w sumpie ? rowy etc. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

W jaki sposób w akwarium tą samą bakterię poddasz naprzemienym warunkom tlenowym i beztlenowym? W jaki sposób usuniesz z akwarium tą samą żywą bakterię w momencie kiedy będzie "naładowana" ortofosforanami ?

W Zeovicie celem szybszego zbijania PO4 puszcza się filtr z zeolitem w systemie włączony/wyłączony po 3h,

właśnie aby poddać bakterie warunkom tlenowym i beztlenowym, potem można je puścić na pompę odpieniacza lub na powrotną gdzie posłużą jako karma dla korali w akwarium i w końcu trafiają na odpieniek.

W połączeniu z suplementami bakteryjnymi do tego systemu w zupełności to wystarcza.

Nie potrzeba Rowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pante;

Rowy (chodzi o adsorbera PO4) , kulek, wegla, siporaxu itp drobiazgow, moj sump od lat nie widzial i nie zobaczy, tak samo, jak producenci tych "niezastapionych" adsorberow nie zobacza moich pieniedzy. Kiedys zainwestowalem w ozon, odpieniacz i systematycznie inwestuje w pol litra, za to mam czysto, mniej glowienia sie i terminow wymiany "czegos", oraz mozliwosc szybkiego sterowania poziomami PO4 i NO3. :welcome:  

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem że nie masz nic w sumpie ? rowy etc. ?

Nie. Czasami wrzucam wegiel i czasami zwykla wate filtracyjna na czastki stale. I jak poczytasz moje posty to zobaczysz ze od dojrzewania nigdy nie mialem problemow z fosforanami i na palcach jednej reki policze pomiary w ktorych PO4 mialem inne od zera wg malej hanki.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Usunięcie 1 mg czy 10 mg fosforanów to zupełnie co innego niż oczyszczanie ścieków... Można stosować techniki które w oczyszczalniach wody nie są stosowane bo są zbyt kosztowne i mało wydajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszliśmy od tego, że napisałem że moim zdaniem na drodze biologicznej fosforu z akwarium się nie usunie (jeżeli będzie on występował w formie jonu PO4). I zdania nie zmieniam. Parametry macie w normie bo usuwacie materię z układu zanim ona wejdzie w cykl azotowy lub rozpadnie sie do czystego PO4 w formie jonowej. Robicie to za pomocą ozonu, odpieniacza, waty itd. napewno bakterie w tym układzie nie wbudowują PO4 w swoje DNA... i tylko o to mi chodziło.

Generalnie racja jest jak :mooning każdy ma swoją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad w takim razie bierze sie reszta fosforanowa w lancuchu nukleotydowym?

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe wiem co sie stalo z zalozonym poprzednim tematem o Siporax przez okres trwania zlotu, ale ten jest bardzo wartosciowy. I bez wazelinki.

Pante w dozowaniu wodki sekret tkwi w tym ze zanim bakterie "zmienia zdnie" na oddanie fosforu to laduja w kubku odpieniacza.

Bez odpieniacza ta metoda nie dziala. Masz mega zaplecze z racji swojego zawodu i oby wiecej takich osob na forum.

Co do samego Siporaxu o ktorym mowa nie widze zadnego sekretu. Medium do zamieszkania dla bakterii takie samo jak piasek. A ze lepsze niz inna ceramika z powodu sposobu produkcji to mysle ze warto sprobowac. Z powodow mojego bzika na temat piasku osadow, bakteri i infauny nigdy nie napisze o denityfikacji w kilku milimetrowej sciance siporaxu.

Akwarium Denadaia z RC nie jest dla mnie niczym szczegolnym. Obecnie RC robi backup i doczytalem watek do 10 strony. Co zauwazylem:

Troche kreci z piaskiem bo najpierw pisze ze z plazy, potem ze carib sea. Ale zostawmy zrodlo bakterii ktorymi moglby zostac zasiedlony jego spiorax, ktory z reszta nie byl od poczatku a kolory korali byly piekne. Zobaczcie na zdjecia jak on babelkuje. To nitrogen powstaly w wyniku procesu denitryfikacji. Moim zdaniem wlasnie dzieki temu co powstalo u niego nawet przy cienkiej warstwie piasku w polaczeniu z bardzo wydajnym odpieniaczem jest wynikiem jego poziomow NO3 i PO4. Dochodzi do tego dosyc spora ilosc wody w obiegu wynikajaca z rozmiarow sumpa w stosunu do akwarium. Taki bufor w polaczeniu z niewielka iloscia rybek i pedantycznym karmieniem przynosi majtkowe kolory. Podmianka 10% na tydzien rozbita na dwie raty, a miesiecznie daje 40% zupelnie swiezej wody. Przy takich podmiankach i ogolnym spobie prowadzenia akwarium siporax jest tylko jakas tam czescia skladowa jego calego systemu, a nie sposobem na walke z NO3 i PO4

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad w takim razie bierze sie reszta fosforanowa w lancuchu nukleotydowym?

W skład DNA wchodzą również zasady azotowe. Czy to oznacza że azot z akwarium usuwamy na drodze genetycznej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pante,

mamy w akwa PO4 i NO3, dodajemy troche wodki, zeby bakterie mialy tez weglowodany i sie rozmnazaly, te bakterie tworza sluz, ktory odrywajac sie od podloza laduje w odpieniaczu razem ze wszystkim, co posluzylo do budowy.

Przy Twoim odpieniaczu to chyba najspokojniejszy sposob. :welcome:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PANTE - o czym Ty piszesz ? Jaka "droga genetyczna" ? ??

Normalne jest ze organizmy zeby rosnac musza miec surowiec. Dlatego vodka method czy inna metoda probiotyczna polega na "hodowli" bakterii ktore do intensywnego namnazania konsumuja azotany i fosforany (ale nie tylko) a nastepnie sa usuwane mechanicznie przez odpieniacz razem z tym co wbudowaly w swoje komorki.

Nie neguje Twojej wiedzy ale probujesz na sile metody przemyslowe zastosowac w akwarium. Poczytaj o metodach "carbon dosing" w kontrolowaniu nutrientow w akwarium.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PANTE - o czym Ty piszesz ? Jaka "droga genetyczna" ? ??

Normalne jest ze organizmy zeby rosnac musza miec surowiec. Dlatego vodka method czy inna metoda probiotyczna polega na "hodowli" bakterii ktore do intensywnego namnazania konsumuja azotany i fosforany (ale nie tylko) a nastepnie sa usuwane mechanicznie przez odpieniacz razem z tym co wbudowaly w swoje komorki.

W poprzednim poście zapytałeś skąd się bierze fosfor w łańcuchach DNA.

Jak rozumiem twoje wypowiedzi, to własnie na drodze wbudowywania reszty kwasu foforowego w czastki nulteotydu usuwamy fosfor z akwarium na drodze biologicznej Tak mam to rozumieć?

Wskazana przez Ciebie reszta kwasu fosforowego łączy sie z zasadą azotową. Więc jestem ciekaw czy wg. Ciebie jest to efektywna metoda pozbywania się azotu z wody. Bo jeżeli fosfor tak się usuwa to czemu nie azot? Czyli wbudowywanie w łańcuchy DNA.

Niewiem czy da sie jaśniej.

Nie neguje Twojej wiedzy ale probujesz na sile metody przemyslowe zastosowac w akwarium. Poczytaj o metodach "carbon dosing" w kontrolowaniu nutrientow w akwarium.

Przeczytaj pierwszego mojego posta w tym temacie na pierwszej stronie. Nigdy nie twierdziłem że metody przemysłowe maja zastosowanie w akwarium.

Stani - też wódkę dozuję i mam duży odpieniacz, ale nie sądze abym zawdzięczał parametry wody łańcuchom DNA które lądują w moim kubku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To cos brakuje Ci bakterii "popijacych wodke" Moze wlasnie Siporax moglby byc dla nich swietnym domem i polaczony z opowiednimi szczepami zaoszczedzil by Ci kasiorki na adsorber ROWY.

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To cos brakuje Ci bakterii "popijacych wodke" Moze wlasnie Siporax moglby byc dla nich swietnym domem i polaczony z opowiednimi szczepami zaoszczedzil by Ci kasiorki na adsorber ROWY.

A może kluczem do odpowiedzi jest mocno przewymiarowany odpieniacz, który wywala materię organiczną zanim rozłoży się do związków przez nas nieporządanych? Jak pamiętam wypowiedź kolegi jabłońskiego w temacie o BKM200 by Darek30 odkąd ma odpieniacz na lagunie 6000 ma PO4 i NO3 na poziomie 0 i wódki nie dozuje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poprzednim poście zapytałeś skąd się bierze fosfor w łańcuchach DNA.

Jak rozumiem twoje wypowiedzi, to własnie na drodze wbudowywania reszty kwasu foforowego w czastki nulteotydu usuwamy fosfor z akwarium na drodze biologicznej Tak mam to rozumieć?

Wskazana przez Ciebie reszta kwasu fosforowego łączy sie z zasadą azotową. Więc jestem ciekaw czy wg. Ciebie jest to efektywna metoda pozbywania się azotu z wody. Bo jeżeli fosfor tak się usuwa to czemu nie azot? Czyli wbudowywanie w łańcuchy DNA.

Niewiem czy da sie jaśniej.

Pante - dobrze rozumiesz. Metody typu "Carbon Dosing" maja na celu zbicie nutrientow czyli PO4 i NO3. Co wiecej, wazne jest zeby w wodzie byl odpowiedni stosunek P:N ktory przyjmuje sie za 1:16. Tak jak kiedys Stachu wyjasnil wynika to z tego ze ktos kiedys odfiltrowal metr szescienny wody morskiej i taki wlasnie byl stosunek P do N w organicznej materii. Ale to temat opisany w innych watkach.

A wracajac do pytania... Nie chodzi tylko o lancuchy DNA ale o wszystko to co bakterie "wkomponowaly" w swoje komorki. Natomiast Twoje stwierdzenie o redukcji PO4 czy tez NO3 na "drodze genetycznej" jest mocna nadinterpretacja. Wyobraz sobie odkurzacz. Wszystko co wciagniesz i wyrzucisz razem z workiem bedzie usuniete z dywanu. Rozumiesz analogie?

I jeszcze raz proponuje poczytac o metodach typu: wodka, vsv, biopellety ... Nie sa to moze naturalne metody ale dosc skuteczne.

A wracajac do meritum... Wydaje sie ze siporax jest potencjalnym materialem na siedlisko mikroorganizmow analogicznie do suchej skaly. Nie musze go stosowac bo polegam na wodce jednak jesli... to na pewno bylaby regularna wymiana np 50% co 3 miesiace (strzelam wiec nie lapac mnie za slowka :harhar:)

Natomiast jeszcze jedna sprawa o ktorej rozmawialem z Kiflem i z Wlodkiem na zlocie. I to w sumie Kiflu mi sprawe podsunal a mi zaklikalo. U mnie RedOx przy wodce nie przekracza 200mV. U kifla bez wodki i bez ozonu przekracza 350mV. Kiflu powiedzial ze przed wlozeniem siporaxu u niego tez bylo 200mV. Potem zaczelo regularnie isc w gore razem z zasiedlaniem siporaxu przez bakterie. Pojawily sie bakterie azotowe pojawil sie wiec uklad redukcja - utlenianie i wskaznik ORP skoczyl. Na zlocie gadalem o tym z Wlodkiem ktory potencjalnie potwierdzil moje wnioski (pisze "potencjalnie" bo sobie tylko gdybalismy przy piwku)

U mnie wskaznik ORP niski bo nie rozbujalem cyklu azotowego, ktory niewatpliwie istnieje ale tempo reakcji redukcji - utleniania jest znacznie wolniejsze niz u Kifla.

I jeszcze uwaga do wypowiedzi Grzegorza. Wydaje mi sie (i to jest tylko moja osobista mysl) ze siporax nie jest najlepszym siedliskiem dla bakterii "popijacych wodke" . Czesc z tych bakterii intensywnie produkuje sluz ktory bardzo szybko zapchalby pory ceramiki ktora dodatkowo utrudnialaby wyplukiwanie bakterii do odpieniacza. Jesli kiedykolwiek wlozyles palca do rury od filtra pelletkowego to zauwazyles galaretowate gluty ktore sa wlasnie bakteriami "popijacymi wodke". To prowadzi do wniosku ze albo siporax albo probiotyki. Nie jest to jednak poparte jakims moim doswiadczeniem w stosowaniu ceramiki a raczej ostroznoscia wedlug przyslowia o dwoch grzybach i barszczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra uwaga Bartek i tu juz wiedza nam nie pomoze dopoki osobiscie nie zastosujemy Siporaxu.

Piszac ze Siporax moglby byc medium na bakteri priobotycznych bralem pod uwage zdejcie ktore Ant umiescil w wykasowanym watku. Podobno material jest na tyle drozny ze kazdy kanalik ma wlot i wylot. To ze material jest naprawde drozny i ciecz z latwoscia przez niego przenika moglby wytlumaczyc ten filmik.

Dlatego we wczesniejszym poscie napiaslem ze nie napisze o denitryfikacji w kilku milimetrowej sciance siporaxu. Chlopaki pisza o umieszczaniu we woreczakch gdzie silny przeplyw i potrzasaniu co jakis czas. Wiec moze by sie nadal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajęło mi to trochę czasu ale poszperałem w necie i podaję tak dla orientacji parametry bio-ceramiki dostępnej na naszym rynku akwarystycznym.

Niestety nie mogę ręczyć za rzetelność tych źródeł z których korzystałem.

Porowatość czyli powierzchnia filtracji w m2 na 1 litr ceramiki.

Sera-Siporax...........................................270

Filtus-Ceram Bio....................................380

Ehejm Substrate Pro...............................450

Tropical Poro-ring M............................600

Tropical Poro-ring S............................1000

Aquael Bioceramax Ultra Pro-1200......1200

JBL Sinto Mec......................................1200

JBL Micro Mec.....................................1500

Aquael Bioceramax Ultra Pro-1600.......1600

Pozdrawiam. :pc:

Akwarium - aktualnie brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.