Tester Zgłoś Napisano 11 Marca 2012 Witam, Potrzebuje pomocy z tym ustrojstwem. Oryginalny czujnik taki jak na fotce. Podlaczylem i niby reaguje jak zblizam reke. Ale jak to ustawic i skalibrowac na szybie akwarium? Robie tak: Przystawiam do szyby nad powierzchnia wody, krece potencjometrem aby otrzymac wartosc progowa przy zgaszonej diodzie, przesuwam po szybie "pod wode" - ZERO reakcji. Taki sam efekt ja zaczynam "pod woda" z zapalona dioda - przesuwam w gore i dioda nie gasnie. Sam czujnik jednak dziala na zblizenie. Ktos to okielznal? Pozdro Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan.andrzej Zgłoś Napisano 11 Marca 2012 miałem kupowac to ustrojstwo ale mi odradzili zostałem przy optycznym czujniku do środka sumpa ten pracuje na zewnatrz i podobno trzeba go kleic do scianki sumpaa lubi sie odklejac takie informacje dostałem wiec dałem sobie z nim spokój. Cytuj Akwarium: 320x70x70+ sump niestety słodkie przymierzam się do morskiego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rj1307 Zgłoś Napisano 11 Marca 2012 Jak mniemam czujnik ten jest czujnikiem pojemnościowym, problemem może być grubość szyby - tej wielkości czujnik może mieć strefę działania około 10mm. Sprawdź go np. w szklance, tam jest cieniutkie szkło, jeśli będzie działał to już wiesz co jest przyczyną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof0805 Zgłoś Napisano 9 Maja 2012 Tester, podłączyłeś ten czujnik? Sprawuje się bez zarzutu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach