Skocz do zawartości
Kośmid

DSB / Refugium / Wódka

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to czasem się nie wyklucza ?

Nowy sump nadchodzi wielkimi krokami i wiem jaką metode zastosowac szczerze mówiąc.

Sump nie będzie wielki bo 50x35x40wys ale znajdzie się miejsce na biologiczną komore.

W chwili obecnej mam złoże DSB ( z 11kg ), pare litrów refugium i wódke w ilości 6ml dziennie. Doradźcie na co postawic a o czym zapomniec.

Aha, obiegowa 2000 l/h, skimmer to Tunze DOC 9006.

Do wykorzystania powierzchnia około 30x35cm.

Obsada- same miękkie plus rybki.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że dość ważne jest jakie masz akwa ...

i jak działają wszystkie metody do tej pory to zostawić jak jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosmid - dziala Ci DSB? Masz zadowalajace parametry? Masz zdrowe ryby i korale? To nic nie zmieniaj.

Pamietaj :

Lepsze jest wrogiem dobrego :)

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałem wyżej, mam DSB z refugium i dolewam wódki.

Korale żyją, rybki tymbardziej. Filtracja troche małowydajna dlatego chce zmienic na większy sump z lepszym sprzętem. Akwarium brutto 234 litry.

Tester- bardzo budujące to co powiedziałeś tyle, że teraz DSB nowe będzie trzeba zrobic, przenieśc piasek z jednego do drugiego sumpa i dosypac nowego.

Swoją drogą to wymienia się ten piasek w DSB czy nie ? Moje DSB ma już ze dwa lata.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej wielkosci z jakiejgo piasku i jakiej grubosci masz to DSB ze trzeba lac wodke i to az 6ml?

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubosc 12cm, powierchnia 440cm kwadratowych. Granulacja- ciężko powiedziec. Mieszana ale drobna frakcja. VSV to 200ml czystej + 50ml octu + 2 łyżki cukru. Zielone glony tak szybko nie wychodzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie czy stosowanie vsv i refugium z glonami np. spagetti nie gryzie się ze sobą .voda hamuje przyrost glonów ,i jest pożywką dla bakteri a refugium to glony czy ja już czegoś nie pojmuje

6808_7588.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zawiłe. Glony glonom nie równe. U mnie tak to działa od dłuższego czasu, pomiary wody rzadko robię ale żyje wszystko od miękkich po twarde więc stężenie "złych" substancji widocznie jest minimalne. Wódka hamuje wzrost glonów jednokomórkowych jak się nie myle toteż na szybach ich nie miewam. Mam za to kolonie wódkowyh bakterii. Oczywiście Salarias i Żółtek coś skubią sobie bo niemożliwym jest też całkowite usunięcie glonów ale do tego nie dążymy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.