Szymon Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Celem niełamania regulaminu temat zakładam w offtopicu:) Ostatnio zafascynowało mnie zielsko (w sumie to zawsze mnie fascynowało:)) i postawiłem sobie takie coś w domu. Rafy już niestety nie mam, opiekuję się tylko dużym zbiornikiem kolegi. Niestety czasy i priorytety się zmieniły. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Ekstra. Zawsze podobały mi się holendry. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Jak tylko wpuścisz pokolca, zaraz Ci wszystko zeżre Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warlock Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Bardzo ładny zbiornik - nie stoi czasem pod lekkim kątem?? Mianowicie poziom wody z lewej strony jest większy niż z prawej - czy tylko złudzenie:) Co się stało z rafą jeśli można wiedzieć ??? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Faktycznie zbiornik jest niewypoziomowany, zapomniałem o "waserwadze" jak zakładałem, teraz już nie do ruszenia, nawet przy podmianie:) Rafę musiałem zlikwidować - poszły dwie pompy cyrkulacyjne i od odpieniacza - na dzień dobry kilka tys do wydania, poza tym już nie miałem tyle czasu, żeby dbać i pociągnąc dalej po mojemu. Za dużo roboty, praca rodzina i takie tam różne;) Może za jakiś czas pomyślę o słonej wodzie (sprzęt sobie zostawiłem), narazie karmię neonki Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Piękny baniaczek, "podłoga" kapitalna Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam160 Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 no ładnie napisz proszę jak rozwiązałeś filtrację i jakiego podłoża użyłeś? Sam zastanawiam się nad jakąś małą zieloną kostką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Filtracja to filtr eheim 2217 (fajny, cichy i wygodny)z kompletem szklany wlot i wylot, podłoże ADA AmazoniaII z Powersand S na "podsypkę" pod podłoże właściwe. Butla z CO2 i nawozy wg metody Estimate Index (coś jak nasz Balling, tylko nie na Fauna Marine a na znacznie tańszym POCH-u:)). Generalnie utrzymanie roślin w dobrej kondycji nie jest takie proste jak mi się na początku wydawało:):) Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Szymon jak fascynuje Cie zielsko to zajrzyj do dzialu ktorym opiekuje sie Zioelony Mintaj. Morskie holendery wcale nie trudniejszy niz to co masz teraz. Wode mialybys z akwarium ktorym sie opiekujesz Te neony wogoloe do Ciebie nie pasuja Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciapek Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Szklo Opthi czy jak? Jakie swiatlo i ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czerest Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Czy Co2 kontrolujesz z pomoca Ph i jakiego używasz dyfuzora do Co2? Cytuj 435 l 150x55x53 ,DeltecMCE600, Aquasunlight 2x250&2x54 , Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Grzegorz - narazie zostanę przy neonkach, wodę trzeba wozić, tachać do i z samochodu - leniwy się zrobiłem ostatnio:) CO2 podaję na oko, przez dyfuzor szklany ze spiekiem ceramicznym. Wyznacznikiem odpowiedniego nasycenia gazem jest fotosynteza - rośliny produkują pęcherzyki tlenu. Szkło OW, światło 70w 6,5kk Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Szymon, ale wpadniesz na Zlot do Wdzydz? . Będziesz "gościem honorowym" Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Włodek - będe miał to na uwadze, chociaż obawiam się, że w dzisiejszych czasach będzie problem z dawcą wątroby:) Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcosB Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Piękny zbiorniczek Ale małego heńka też trza będzie docinać bo jak dywan wyrośnie na 3 cm zacznie sie robić dziadostwo .Poczekaj poczekaj,im starsze tym wiecej roboty. Ach wspominam roślinniaki bardzo pozytywnie a zwłaszcza podłoze ADA. Ja nigdy nie nawoziłem a wszystko rosło jak na drożdżach. Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Elegancko, kal ktoś ma rękę to i z rafy i z roślinnego cukierka zrobi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathe Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Pikne, tylko weź Pan tam jakiego kociewskiego pstrąga zapuść Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Ta zieleń jest taka pięknie zielona , działa uspakajająco i tak odmiennie od różnych niebieskich odcieni oglądanych w rafach. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 gadacie glupoty zielsko to jest do palenia a w akwarium maja byc korale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Żeby palić trzeba najpierw zasiać Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stoodent Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Bajka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Szymon, fajnie że wróciłeś i piknie wyglada ten zbiorniczek który ma zastąpić rafkę Ja przez Ciebie się zaraziłem SPS-ami a Ty teraz mówisz że ci się znudziło? Sorki ale nie wierzę. A jak już tu jesteś to otwieram zakłady dot. terminu Twojego powrotu do solniczki, ja obstawiam 10-2012:) Pozdrawiam serdecznie Cytuj http://www.advanceda...ul-beyond-words http://nano-reef.pl/...la/page__st__40 http://nano-reef.pl/.../page__hl__4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 13 Marca 2012 coś jak przesiadka z harley davidson na rowerek typu REKSIO Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 14 Marca 2012 Jeśli byś miał zielsko to wcale byś nie miał roboty przy rafie jeśli nie będzie to rafa to już nigdy nie będzie baniaka , to nie to samo , wiem przechodziłem przez słodkie redcherry rosline i malawii trwało to jakieś 3-4 lata póki nie zobaczyłem morskiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek l Zgłoś Napisano 14 Marca 2012 bardzo ładne szkło i zielenina piekna czym świecisz? Cytuj UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP 130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060 oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200 wystartowało Nasze Przejściowe... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach