Skocz do zawartości
Norrden

Zmiana oświetlenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie :)

W związku z małą efektywnością i sporymi kosztami eksploatacji, a także rachunkami za prąd przy aktualnym oświetleniu, mam do Was pytanie.

Zbiorniczek ma 80L - 50x40x40h, aktualne światełko to 2x36W 14k + 2x36W actinic. Zdaję sobie sprawę że solniczka to koszta, jednak chciałbym obniżyć rachunki za prąd, jednocześnie pozostając przy dobrej jakości świetle.

Dlatego też proszę o poradę i sugestie w związku z LEDami, tak by było dobrze i żeby nie przepłacić. Interesowało by mnie ładne wybarwienie korali ( mam też SPSy ), równomiernie rozłożone światło, możliwość symulacji wschodu i zachodu no i oczywiście całkowite przejście na LEDy. Co mi jest potrzebne ? Jak to wszystko ugryźć ? Pomożecie ?

Dziękuję i pozdrawiam

Norrden - Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche przesadziles z tym swiatlem i chyba najlatwiejsza oszczednoscia bedzie troche go odjac. 2x36W w zupelnosci wystarczy. Co trzymasz w akwarium? Poza tym jak sie dobrze wczytasz w watek Tomka o LEDach to okaze sie ze na LEDowej lampie nie oszczedzisz w rachunkach.

ozdrowka

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie mam zapalone tylko dwie, jednak kolorów kompletnie brak, wszystko jest jakieś nijakie lecz rośnie.

W akwa jest :

seriatopora hystrix

seriatopora caliendrum zielona fluo

montopira digitata stalowoniebieska

euphylia paarancora

montipora confusa zielono/brązowa

montipora digitata czerwona

caulastrea curvata zielona fluo

talerzówka czerwona

talerzówka zielona

cladiella

discosomy

pachyclavularia

Generalnie wszystko to szczepki. Jak urosną to zmienię baniak - jednak do tego czasu chcę by zachowały dobrą formę.

Dodam że niektóre brązowieją, wyczytałem że powodem może być niedostatek światła. Świetlówki mam ustawione przodem do frontu akwarium, więc pół akwarium jest ciemniejsze, bo oświetlane samą aktyniką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszty to sa jak zona ma focha i jedzie na miasto odreagowac :D

Masz 4x36W (po kiego wafla az tyle tez nie rozumiem no ale masz ) :)

Czyli 144W. Czyli zalozmy ze 150 calosc bierze. Swiecisz 10h na dobwe wiec zjadasz rowne 1.5kWh dziennie swiatlem.

Zerknij w rachunek, pewnie cos kolo 50gr za 1kWh placisz wiec szybko policzysz ile miesiecznie placisz za swiatlo :) oraz latwo sie przekonasz ze cena ledowej lampy w rachunkach za prad zwroci ci sie za .... Troche czasu :D:d:d

Nie tedy droga kolego :)

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początkowo zbiorniczek miał mieć 50x50x50 - 125L, wiec 144 W przy takiej wysokości byłoby względnie optymalnie.

Hmm.. to jeszcze jedno pytanko by nie zakładać nowego postu, jak podciągnąć kolory korali pod takie bardziej cukierkowe samą barwą światła ? Czego użyć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na cukierkowo-majteczkowe kolory to przewaznie oswietlenie marki ZEO... :D

Moze ktos poda jakas recepte ale u siebie swiece wszystkim, testowalem chyba wszystko i moge z czystym sumieniem powiedziec ze ostatnia rzecz jaka ma wplyw na kolor korala to oswietlenie. Wszystko rozchodzi sie o zarcie i wode :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samym swiatlem to cudow nie osiagniesz. Tkanka korala musi miec odpowiednia ilosc zooxow a do tego potrzebne sa mocno wysrobowane parametry wody. A to jak pisal Lukasz mozna osiagnac np dzieki Zeo.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się z wami zgodzę i nie zgodzę. Oczywiście podstawą jest woda, jednak przy najlepszej wodzie żarówka z kibla nie wystarczy. Jednak utrzymanie super parametrów przy tak małym zbiorniku wymaga dużo doświadczenia i szczęścia. A Ty tego pierwszego przynajmniej jak wnoszę z pytania jeszcze nie posiadasz.

Ale co do ledów. Otóż trochę zmieniłem zdanie. Tzn zawsze twierdziłem że to sprawa gustu, więc może po prostu gust mi się zmienia. Otóż stosunek min 1w/l w ledach Cree jest wskazany gdy zależy nam na bardzo dużych przyrostach lub obsadzie sps już od samego dna w wysokich zbiornikach. Jednak przy tej i,ości światła - zwłaszcza białego przyrosty sąbardzo jasne, wręcz białe i kolorystyka ogólnie jasna lecz wyprana. Teraz mam lampę skręconą do ok 0,5w/l z przewagą RB. Przyrosty sąznacząco mniejsze, porównywalne z hqi jednak kolorystyka jesm moim zdaniem lepsza niż przy t5. Podstawą jest jednak oczywiście woda na wysokim poziomie.

Takżedla Ciebie proponumje lampkę 40-50w,cree, a tu już koszty są niskie, pobór prądu znacząco mniejszy i odchodzi Ci wymiana świetlówek.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyrosty mniejsze porownywalne z hqi? :):):) teraz Tomku dales do myslenia wielu :)

Powiem Ci jak ja to widze.

Koral sile do zycia czerpie z dwoch zrodel. Z tego co upoluje oraz z tego co dostarcza mu zooksantele, ktorym to pozwala zamieszkiwac swoje cialo :)

Zooksantele sa kolorystycznie do bani i robia nam przewaznie brazowego korala.

Zauwazylem w swoim akwarium, ze jesli koral 'ma wybor' to zdecydowanie woli sam sie zywic niz liczyc na koopernta. Jesli wiec jest w stanie najesc sie z wody - wywala zooksantele ukazujac swoje prawdziwe kolory bo swiatlo ni jak do niczego specjalnie mu potrzebne nie jest.

Reasumujac - im wiecej zarcia tym lepsze kolory. Oczywiscie dbajac jako tako o syfiaste parametry :)

Co do oszczednosci w pradzie to zobacz sam:

Zakladajac ze kolega placi 0.50zl za 1kWh i swieci 10 godzin dziennie to:

Na chwile obecna przy 150w lampce placi 150x10/1000*0.50 = 0.75 * 30 = 22.50zl miesiecznie

50w lampka ledowa przy tym samym czasue 50x10/1000*0.50=0.25 * 30 = 7.5 zl miesiecznie

Czyli kolega zaoszczedzi 15zl miesiecznie :):):) no to teraz uwzgledniajac ze swietlowki trzeba wymieniac powinno mu sie udac po 3 - 4 latach wyjsc na zero i zaczac oszczedzac....

Czy ktorys z producentow ledlampek daje gwarancje "jakosci swiatla" przez cztery lata uazytkowania???

Zeby nie bylo - jestem zwolennikiem ledow :) po prostu dawno doszedlem do wniosku ze nie ma tutaj mowy o zadnej ekonomii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dochodzi jeszcze kwestia gustu - ja wolę bliki i ładniejszy moim zdaniem kolor światła który mogę w prosty zmieniać. Poza tym przy świetle rzędu 200-300w ekonomia zaczyna być po stronie ledów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o to mi chodziło, ekonomia - trzeba wymieniać stateczniki jeśli chcę mieć efekt zachodu i wschodu słońca, ogólnie wymieniać rury okresowo. Poza tym, regulacja barwy oświetlenia - zmniejszenie oświetlenia = mniejszy pobór, więc dalsze oszczędności, dlatego też pytam :

Jakie LEDy dobrze wpłyną na korale i na wygląd akwarium, co mi jest konkretnie potrzebne. - za miesiąc i tak muszę wymienić rury bo były używane, wiec zainwestować troszkę do LEDów mi nie zaszkodzi.

Ogólne założenia :

efekt wschodu i zachodu

dobrana moc

dobrana barwa pod kątem korali i oka

Jestem zdeterminowany, Ledy oferują mi więcej niż moje aktualne oświetlenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie po to założyłem wątek

Mój odnośnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.