Tester Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 nawiazujac do mojego nowego projektu staje przed problemem braku wody do nowego zbiornika. Obecnie mam z 250 netto w obiegu. W nowym bedzie potrzebne prawie trzy razy tyle. Nie chce miec 66% czystej solanki wiec kombinuje sobie "hodowle zywej wody" Teoretycznie nie ma prawa nie zadzialac ale z praktyka wiecie jak jest. Z pewnych wzgledow nie bede mogl zebrac wiecej niz 100L z podmianek na maksimum 4 tygodnie przed przesiadka. Mysle sobie tak: wezme 4 pojemniki 100L z PCV (takie do przeprowadzek) Do kazdego wleje 70L czystej solanki Nastepnie regularnie bede dolewal tam wode z kazdej podmianki Dodatkowo do kazdego pojemnika wrzuce kuwete z garscia piachu z dna zeby bylo zrodlo bakterii ewentaulanie bare skalek z sumpa Standardowe napowietrzenie Prawdopodobnie jakies nedzne swiatlo - nawet zwykle halogeny dla ewentualnych autotrofow. dla bakterii jakas pozywka Jesli dobrze kombinuje to za dwa miesiace bede mial jakies 360L wody do startu nowego zbiornika. Tylko jak myslicie jaka ta woda bedzie? Pozdro Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 nie wiem czy gra warta swieczki? Tzn energia przedswiemzwiecia do poprawy uzyskanych rezultatow. Wydaje mi sie, ze jesli chodzi o kwestie samego namnozenia bakterii nitryfikacyjnych nie potrzeba az paru tygodni, a kwestia kilku dni. Ograniczylbym sie raczej do jakiejs ubozszej soli. Rozwin swoj plan w zamierzeniu. Pozdro! Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 chodzi o to ze jak nowe wystartuje na 60% swiezej solanki to mam murowany reset Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 zalezy jaki plastyk. Ja sobie z podmianki zlalem 15 litrow i zrobilem doswiadczenie, w sumie nie wiem co chcialem sobie udowodnic bo nie wiem jak sprawdzic zywotnosc ale jedno stwierdzilem ze lecialo od niej plastykiem. Dobry PVC to nie byl w moim przypadku ale z drugiej strony to w akwarystycznych jest pelno takich mini akwa, tylko ze do slodkiego a ja kupilem w ogrodniczym Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 Sam guru Doktor Hovanec twierdzi że cykl nitryfikacyjny zamyka się po około 6 dniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasek Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 Z tego co bodajże wczoraj czytałem gdzieś na forum, zalewasz beczki napowietrzasz i wystarczy, bakterie będą ale nie będą się rozmnażać - ale w sumie komu ja to mówię. Cytuj Akwarium:60x60x50 panel, odpieniacz DIY na pompie Tunze 9410.04, obieg Tunze 1073.020, cyrkulacja Tunze 6015+6025, swiatło chińczyk 120W+2x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 trochę za bardzo kombinujesz ,kilkakrotnie tak hodowałem wodę ,najlepiej z organizuj jakieś fajne beczki ustaw żeby nie przeszkadzał włóż jakieś pompki, napowietrzanie i zbieraj wodę z podmian nie trzeba żadnego piachu ,światła itd .nazbieraj jak najwięcej a reszta świeżej i będzie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 Sam guru Doktor Hovanec twierdzi że cykl nitryfikacyjny zamyka się po około 6 dniach. w idealnych warunkach, a to nie beda idealne warunki chocizaby ze wzgledu na brak zrodla NH3/NH4+ Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 Myśle że żywy piasek byłby lepszym rozwiązaniem. Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 trochę za bardzo kombinujesz ,kilkakrotnie tak hodowałem wodę ,najlepiej z organizuj jakieś fajne beczki ustaw żeby nie przeszkadzał włóż jakiej pompki, napowietrzanie i zbieraj wodę z podmian nie trzeba żadnego piachu ,światła itd .nazbieraj jak najwięcej a reszta świeżej i będzie ok wiem ze tak najlatwiej, problem w tym ze w zasadzie wode bede mogl zbierac tylko od polowy czerwca co mi daje 4 podmianki po 25 litrow - nijak nie wyjdzie 350L dlatego myslalem zeby dolac solanki i dac jej czas na "przegryzienie" Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasek Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 wiem ze tak najlatwiej, problem w tym ze w zasadzie wode bede mogl zbierac tylko od polowy czerwca co mi daje 4 podmianki po 25 litrow - nijak nie wyjdzie 350L dlatego myslalem zeby dolac solanki i dac jej czas na "przegryzienie" Temat z wczoraj TU Cytuj Akwarium:60x60x50 panel, odpieniacz DIY na pompie Tunze 9410.04, obieg Tunze 1073.020, cyrkulacja Tunze 6015+6025, swiatło chińczyk 120W+2x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 w idealnych warunkach, a to nie beda idealne warunki chocizaby ze wzgledu na brak zrodla NH3/NH4+ zawsze masz do dyspozycji syf z kubka odpieniacza Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 chodzi o to ze jak nowe wystartuje na 60% swiezej solanki to mam murowany reset Myślę że nie jest to prawda > w wodzie żyje "stosunkowo" mało bakterii - Osiedlają się one masowo na powierdzchni róznego rodzaju ciał stalych - między innymi na zywej skale. Jeśli wymienisz wodę na świerzą i zrobisz to tak żeby nie dodać zbyt wiele substancji odżywczych i nie zabijesz bakterii na skale, piasku i/lub materiałach filtracyjnych to nie powino być problemu. Sam startowałem niedawono reefmaxa - przełożyłem skałę [ która kiedyś była na maxa zarosnięta bryopsisem - niektórzy mówią że się nie nadaje --- a to jest mit... ] i nalałem 50 % wody z systemu hodowlanego [ na którym "pustyni" nie ma... prawdę mówiąc jest wielkie bagno] i 50% świerzej wody. Efekt był taki że przez miesiąc utrzymywał się delikatny glonowy nalot - kto był ten widział... A teraz po ok 2 czy tam 3 miesiącach nawet szyb nie czyszczę mimo że odpieniacz zatkałem watą filtracyjną [robi za "natleniacz"] >> od jakiegoś czasu leję fito - w tym tygodniu codziennie dolewałem 500 ml fito i 1 kostkę mrożonej wrotki. Warto dodać że pierwszego dnia po założeniu akwarium wrzuciłem do niego wszystkie miękasy jakie miałem oraz 2x L.wurdemanni i 2 x L.seticaudata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 zawsze masz do dyspozycji syf z kubka odpieniacza Albo sprawdzony sposób w akwarystyce słodkowodnej, ale przemilczany tutaj - własny mocz. Wlejesz kilka mililitrów i to wystarczy by wycyclować zbiornik tak jak przy pełnej obsadzie Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 i ktos sie zapyta co robisz ze tak pieknie wszystko wyroslo a odpowiedz prosta: "olewam go z gory" Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 Albo sprawdzony sposób w akwarystyce słodkowodnej, ale przemilczany tutaj - własny mocz. Wlejesz kilka mililitrów i to wystarczy by wycyclować zbiornik tak jak przy pełnej obsadzie Pozdro Są też tacy ludzie którzy nie wiedzieć czemu piją mocz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 Ja myśle że wystarczy zrobić mały filtr piaskowy i ożywić w nim piasek. taki filtr założyć w zbiornikach których masz zamiar "dojrzewać" wode. Fajnie też kupić zbiorniki wyższe od sumpa i połączyć je z obiegiem głównym i dopinać po kolei do systemu, zamiast podmieniać to tylko dolewać wody do obiegu :-), a potem chlup i przekładamy. Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 Są też tacy ludzie którzy nie wiedzieć czemu piją mocz... Mówisz o Heinekenie? Nie wiem czemu się śmiejecie Nasz mocz to woda z NH2. Przed nitryfikacją jest amonifikacja, kiedy to NH2 zostaje przetworzane w NH3/NH4 i potem... Można cyclować skutecznie akwarium bez wprowadzania do niego życia dolewając kilka mililitrów moczu, to tak samo jakby ryby tam sikały. Nazwijmy to "uryna method" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 Ja myśle że wystarczy zrobić mały filtr piaskowy i ożywić w nim piasek. taki filtr założyć w zbiornikach których masz zamiar "dojrzewać" wode. Fajnie też kupić zbiorniki wyższe od sumpa i połączyć je z obiegiem głównym i dopinać po kolei do systemu, zamiast podmieniać to tylko dolewać wody do obiegu :-), a potem chlup i przekładamy. czytam i czytam... co Ty z tym piaskiem To juz prosciej wrzucic z kilo siporaxu czy innej ceramiki wykonanej ze szkla jako baza osiedlania bakterii i potem to wraz z woda umiescic w sumpie Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pante Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 chodzi o to ze jak nowe wystartuje na 60% swiezej solanki to mam murowany reset Ja bym zrobił tak zalał nowy zbiornik świeżą solanką do połowy (tyle ile ci brakuje) wstawił odpieniek i odpieniał 48h. Jak już wywali syf który trafił tam z solą to dodajesz "stara wode" robisz przesiadke i wszystko gra. O nitryfikacje bym się nie obawaiał bakterie masz na piachu i skale w wodzie jako takiej niema ich wiele, niektórzy ozonują na bierząco wode i wtedy w wodzie maja "0" bakteri a system działa.... Cytuj 700 L // Diuna 10x54 // BK250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 metod jest miliony, ja akurat wybrałem piasek i dopełnianie obiegu dlatego polecam, bo tanio i skutecznie Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2012 A ja mysle ze plan w ogole do d... cudowalem nie raz w swoim akwarium i moge z pelna odpowiedzialnoscia powiedziec, ze podmiana 50% wody nie powoduje zadnych "cyrkow". Za to dodanie do akwarium czegokolwiek wymusza dojrzewanie, skalki, plastiku czy co by to nie bylo. Take nie woda sie martw a skala i piaskiem, bo to ci kisiel zafunduje lepiej urzadz sobie dojrzewalnie tychze rzeczy niz samej wody Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2012 Ja bym zrobił tak zalał nowy zbiornik świeżą solanką do połowy (tyle ile ci brakuje) wstawił odpieniek i odpieniał 48h. Jak już wywali syf który trafił tam z solą to dodajesz "stara wode" robisz przesiadke i wszystko gra. A co odpieniek ma wywalać w baniaku z samą świeżą solanką? Moim zdaniem cały projekt raczej niewart zachodu, jak dojrzewanie ma być - to i tak będzie, większa ilość bakterii w nowej solance nic tu specjalnie nie zmieni. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2012 Moje przemyslenia nie odbiegaja od Waszych. Prawdopodobnie plan by zadzialal ale z ekonomicznego punktu widzenia jest jak to mowia do pipla A w ogole nie mialbym szansy go przeprowadzic ze wzgledu na brak miejsca w domu podczas remontu. Jeden pokoj bez podlogi a drugi bez sufitu :-P masa kurzu i innego syfu. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2012 Mówisz o Heinekenie? Nie wiem czemu się śmiejecie Nasz mocz to woda z NH2. Przed nitryfikacją jest amonifikacja, kiedy to NH2 zostaje przetworzane w NH3/NH4 i potem... Można cyclować skutecznie akwarium bez wprowadzania do niego życia dolewając kilka mililitrów moczu, to tak samo jakby ryby tam sikały. Nazwijmy to "uryna method" Ale po co lać mocz który zawiera wiele dziwnych substancji skoro można kupić azotan amonu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach