J@cekWro Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam, Mam pytanie co do testów na Mg Salifert ... mam jeden test jeszcze kilka miesięcy z terminem ważności ale kupowałem nowe więc kupiłem cały komplet czyli tez i Mg. W nowej instrukcji napisane jest dodać 5 kropli Mg-1 ... w staryej było dodać 4 krople Mg-1... i w nowym jest też inna mniejsza łyżeczka. Stary test wskazuje magnez na poziomie 1350 ... natomiast nowy dużo powyżej 1500 ... czyli poza skalą. I w co tu wierzyć ? Pozdr, Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2012 nowa do nowego a stara instrukcja do starego testu. To nie kwestia wiary Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek S Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2012 mój stary magnez też dziwne rzeczy pokazywał i miał 4 krople, teraz kupiłem nowy na 5 kropelek i jemu bardziej wierzę Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2012 nie no ... nie kwestionuje zmian w instrukcji czy składu odczynników bo pewnie są różnice i z tego też wynikają różnice w instrukcjach ale z czego mogą wynikać różne wskazania ? jak mam wierzyć w nowy to mam poważny problem z magnezem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek S Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2012 nie chodzi mi o instrukcję tylko o czas przydatności - mój stary sie skończył ze dwa lata temu i stąd chyba nierzetelne pomiary Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2012 sorki - jakos ominalem ostatnie zdanie a co do wyniku - to podejrzewam ze 10% to wlasnie granica bledu Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2012 jak napisałem zostało jeszcze kilka niewykorzystanych miesięcy czasu przydatności ... test osiągnie swój koniec w październiku tego roku ... ile przekraczam skalę nie sprawdzałem ... musiałbym 2 raz napełnić 1ml strzykawkę i sprawdzić ile trzeba jeszcze kropelkować dalej ... ale cóż to powiedzmy zacznę wierzyć w wynik nowego testu .. odłączam więc dozowanie Mg i pewnie dużo wody upłynie zanim obecny poziom wróci do granic normy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2012 tak nowy test Mg ma 5 kropel a reszta bez większych zmian ps tabele też bież z nowego testu Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach