Łapa Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2012 Witam zastanawia mnie takie cudo bo widze ,że funkcji jest tam masa, ale mam jedno pytanie-te ledy to mają jakiś określony czas pracy? To się wzmienia co jakiś czas, jak dlugi jest czas trwałości takiej lampy? Czy taka lampa daje efekt promyczków słońca na piasku tak jak lampa HQI? http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7LIRQsP8IS4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2012 Dobre podzespoły, bajery takie jak wszędzie, moc ok 100w bo wliczanie do mocy lampy diód czerwonych to przegięcie. Ogólnie produkt dobry, stosunek moc/cena średni. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2012 Czy taka lampa daje efekt promyczków słońca na piasku tak jak lampa HQI? http://www.youtube.c...d&v=7LIRQsP8IS4 Łapa tej lampy nie widziałem jeszcze na żywo ale ta którą ja świecę daje całe mnóstwo "promyczków słońca na piasku" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2012 U mnie taka wisi. Są bliki na piasku Z tą masą funkcji bym nie przesadzał, menu jest proste i intuicyjne, każdy sobie poradzi bez problemu. Masz tryb naturalny, wtedy słońce zaczyna wschodzić o zaprogramowanej godzinie i powoli pnie się do ustawionego maximum (południe) i potem powoli opada (przygasa). Jest tryb nocny i też ustawiasz sobie moc i kolor światła księżycowego. No i jest tryb 'sztuczny', w którym wyciągasz max z lampy. Masz wykres dobowy i ustawiasz sobie takie "checkpointy" w których określasz moc i kolor światła o danej godzinie według swoich upodobań. Podoba mi się to że lampa ma naprawdę kompaktowe wymiary. Foto z montażu, z prawej chińczyk 120W... Trzeba wiedzieć że docelowo jeden Radion ma oświetlać skutecznie kwadrat o boku 60cm. Do mojej kostki idealnie. Nie ma wirelessa, więc trzeba podłączać się kablem USB (dołączają do lampy taki ~2m) żeby zmieniać ustawienia lampy jeśli nie odpowiadają nam presety które można ustawiać przyciskami na lampie. Wireless służy tylko do komunikacji z pompami VorTech i podobno coś tam nowego ma wyjść od EcoTecha i ma się komunikować z lampą i pompami. To minus dla kogoś kto musi świrować z ustawieniami cały dzień, ja pobawiłem się 10 minut i potem ustawiłem lampę. Po tygodniu podłączyłem się drugi raz by skorygować ustawienia (podkręcić moc - aklimatyzacja korali) i pewnie już nie będzie potrzeby podpinania się kolejny raz przez dłuższy okres. Na Zielonej Wyspie Radion konkuruje z lampami AI SOL i tymi 'kwadratami' AquaRay. Wydaje mi się, że średnią z wyglądu, ceny i możliwości zostawia je w tyle. Dobre podzespoły, bajery takie jak wszędzie, moc ok 100w bo wliczanie do mocy lampy diód czerwonych to przegięcie One służą między innymi do robienia sobie koloru "Fiji Purple" Jakby nie czerwone LEDy to by była lipa a nie ustawianie kolorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2012 Albo nie... Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2012 Jak zobaczylem ten filmik ukazujący co ta lampa potrafi ,to chwila później patrząc na moją strą lampę poczułem żal..... Żal to ścisnął mi d.pe tak mocno ,że jak wstałem z wyra to mi się prześcieradło w tyle zakleszczyło!!! Masakra ... i te efekty pogodowe... Rano mam światełko 10000K a później 15000K , raz tak, raz tak-co za różnorodność Gdybym miał tyle kasy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2012 Kapitan, niedawno jeszcze myślałeś że Cree to gwoździe dachowe a tu proszę, proszę. Tylko przeczytaj mój post jeszcze raz bo znowu nic nie zrozumiałeś. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yoka Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2012 Mam taką lampę od kilku miesięcy. Korale rosną, kolorki są, woda zimna, barwa światła jaką chce taka jest, i jeszcze sobie z moim vortechem rozmawia:) Ogólnie polecam bo to pieniądze dobrze zainwestowane. A muszę dodać że byłem wielkim przeciwnikiem LED:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2012 To jest super bajer w tych nowszych lampach, co przechodzisz koło baniaka to światło ma inny kolor. To było akurat miłym zaskoczeniem dla mnie bo nie widziałem wcześniej takiego trybu pracy w akcji. Jakiś gość się pastwił nad tym, że przez to korale nie rosną, bo chlorofil potrzebuje ileś tam czasu żeby się przestawić więc lampa o zmiennym świetle nie spełnia zadania. Ale inne źródła ujawniły że to producent konkurencyjnych lamp i to dość lipnych, a w dodatku ma całą przeszłość pełną takich wypowiedzi w celu lansu swoich produktów. Co do efektów pogodowych jak chmury to trzeba mieć kilka lamp żeby to hulało jak powinno, a akcje typu burza to dla mnie trochę przegięcie, tu niby łagodne wschody słońca żeby ryb nie płoszyć, a za chwilę stroboskop jazdaaa No ale cóż, skoro jest to ustawiłem 10% szans na burzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2012 ja wciaz myslalem ze to 30W lampa, to w koncu 100W czy 30W? no bo teraz juz sam nie wiem Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2012 Mam taką lampę od kilku miesięcy. Korale rosną, kolorki są, woda zimna, barwa światła jaką chce taka jest, i jeszcze sobie z moim vortechem rozmawia:) Ogólnie polecam bo to pieniądze dobrze zainwestowane. A muszę dodać że byłem wielkim przeciwnikiem LED:) Czlowiek cale zycie sie uczy czegos nowego Pozdrawiam Dariusz Barcikowski Wysłane z telefonu Samsung Galaxy S II Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2012 @darecky ]100w światła"odżywiającego" koralowce i 30w światła bajerowego. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2012 @darecky ]100w światła"odżywiającego" koralowce i 30w światła bajerowego. aaaaaaaaaaaaaaaaa...... ...no i teraz wiem dzieki Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2012 • 8x Cree XP-G Cool White LEDs run at 5W each • 8x Cree XP-E Blue LEDs run at 3W each • 10x Cree XP-E Royal Blue LEDs run at 3W each • 4x Cree XP-E Green LEDs run at 3W each • 4x Osram Oslon SSL Hyper Red LEDs run at 3W each Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 Jaką wysokość zbiornika obsłużą te lampy ? Cytuj 160x90x60 , sump 390L , RedSkim 300 , żywej 30 kg , Diuna T5 8x80W , Iks , calciumreaktor AM 1000 , http://dameb.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 3 minuty 50 sekund - zaczyna się pomiar w porównaniu z 250W HQI. Wysokość akwarium trzeba ocenić na oko, chyba nie wspomina o niej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ipe2 Zgłoś Napisano 5 Października 2012 jestem ciekaw jak dziala z nowymi soczewkami ten Radion Cytuj bedzie 450L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HighLife Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 Mam taką lampę od kilku miesięcy. Korale rosną, kolorki są, woda zimna, barwa światła jaką chce taka jest, i jeszcze sobie z moim vortechem rozmawia:) Ogólnie polecam bo to pieniądze dobrze zainwestowane. A muszę dodać że byłem wielkim przeciwnikiem LED:) Cześć I jak lampa się sprawuje? Ja właśnie taką zakupiłem ale jeszcze nic nie mogę powiedzieć na jej temat bo zbiornik dopiero przed startem. Może ktoś jeszcze posiada tego Radiona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi0543 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 posiadam cos takiego od 2 lat zakupilem jeden z pierwszych egzemplazy, Moje spostrzezeina i uwagi to to ze np korale twarde polipuja tylko od strony gdzie pada swiatlo tam gdzie go nie ma nie ma polipow. moj zbiornik to mala kostka 60 na 60 i tylko jedna lampa nad nim swieci. Kolejna uwaga korale jakby rosly tylko w srone swiatla czyli do gory nic nie idzie na boki. To tyle z moich obserwacji, czy warto kupic mysle ze warto totalnie zero obslugi raz ustawiona swieci jak nalezy. Nowe funkcje oprogramowania pozwalaja na ustawienie faz ksiezyca jak rozniez aklimatyzacje korali czyli np po wsadzeniu nowego korala ustawiamy moc lampy i czas w jakim ma wrocic do poprzednich ustawien. Np ustawiamy moc na 50% czas 4 tyg i w przeciagu 4 tyg lampa sama bedzie zwiekszala moc. Wydaje mi sie ze przy 2 lampach nie mialbym problemow ale mi starcza jedna nie planuje dokladac. Korale rosna wiec nie bede mieszal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach