Skocz do zawartości
twistman

Jaki obieg w zamian za OR-2500

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Posiadam pompę obiegową Aqua Medic OR-2500 ale niestety ostatnio pomimo dokłądnego czyszczenia robi się coraz głośniejsza, chyba powoli się "kończy".

Pompę kupiłem jako używaną - także słyszalna w działaniu była od samego początku po odpaleniu, ale za to parametry jak dla mnie idealne.

Przede wszystkim ze względu na głośność (akwa stoi w salonie) zastanawiam się nad wymianą.

Co podobnego możecie polecić? Kryteria wyboru którymi się kieruję to: podobna wydajność, brak spadków mocy, głośność, cena i w końcu pobór prądu

Sam wytytpowałem 3 modele:

1. Tuzne Pompa Silence 1073.020

2. Eheim 1260

3. Ocean Runner PH 2500

Co polecacie i co myślicie o moich typach?

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie myslales o wymianie samego wirnika ktory jest zuzyty i wydaje glosne dzwieki.

.,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam NJ3000 i jestem z niej zadowolony, co prawda była głośna ale przez 1wszy tydzień teraz jej w ogóle nie słychać :thumbsup:

Gorzej jest z moja Tuzne Silence w odpieniaczu bo kupiona jako używka i już zaczyna chodzić jak stary traktor :rant:

Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF

http://nano-reef.pl/...us/page__st__60

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem OR2500 i właśnie po czyszczeniu była coraz głośniejsza, miałem wolną AquaBee 2000/1. Po zmianie 100% satysfakcji - cisza i spokój - polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.