Skocz do zawartości
Ireneusz

Oświetlenie jakię ?

Rekomendowane odpowiedzi

Na korale.pl wykonuja za 150zl ale poszukam taniej. Jak bedziesz mial jakies tansze namiary to daj znac - przyda sie. Choc zanim zaczne cokolwiek stawiac musze zebrac pieniadze - a jak narazie mam jakies 15% tego co bede potrzebowal.

P.S W sumie to mysle czy by sobie poki co nie postawic slodkowodnego - czesc sprzetu i tak pozniej wykorzystam do morskiego a chociaz sobie krewecie pochoduje ;]

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukwiała (a on jest wymagający co do światła) można trzymać (w zależności od rodzaju) od >1W/litr.

1,5W/L jest uważane już za mocne oświetlenie.

Weź pod uwagę że nie wszystkie korale lubią bardzo mocne oświetlenie (szczególnie na początku jak przystosowują się do nowego światła w baniaku mogą stracić zooxantele a nawet zostać poparzone, więc bierz poprawkę na rady adiego "im więcej tym lepiej" (to taki amerykański sposób dawać 400W HQI na biedne 30 galonów/120L - widziałem zdjęcia zbiorników takich psychopatów i wcale nie wyglądały dobrze).

HQI lepsze jest idealne do głębszych zbiorników - do małych niskich (30-50cm) lepsze jest T5. HQI oprócz pożądanego światła emituje też wiele szkodliwego i moim zdaniem jak zbiornik jest za płytki to może zrobić to więcej szkody niż pożytku.

Odwiecznego sporu HQI czy T5 nie rozwiążemy tutaj, ale chyba każdy się zgodzi ze mną że:

- mały niski zbiornik - T5

- większy wysoki zbiornik - HQI

i dla początkujących radze nie przesadzać ale też nie skąpić - 1W/L jest dobrym rozwiązaniem pozwalającym trzymać większość zwierzaków w akwa (tych lubiących trochę ciemniejsze jak i trochę jaśniejsze klimaty.

Jak już ktoś będzie na siłach zająć się SPSami to min 1,5W/l będzie dobrym pomysłem.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SMk podaj mi jakiś przykłąd poparzenia korala w akwarium, na pewno nie znajdziesz

PS: nie chcę się tu o nic kłocić ale na pewno tegonie znajdziesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj adi - naprawde nie chcesz zaczynac chyba tego tematu. Poczytaj troche zanim cos napiszesz prosze - szczegolnie w dziale dla nowicjuszy ktorzy chca konkretnych rad nie wprowadzajacych ich w błąd.

Nie mam za dużo czasu ale ok - chwytaj słownik i sobie przetłumacz (bedziesz mial zajecie zeby tyle bezsensownych postow nie pisac)

Baench "Marine Atlas", tom 2, strona 200

"Colonies from deeper water require a long time to adapt to aquarium illumination. Months may pass before they become accustomed to their new environment and begin to grow. There are several reasons, but the principle problem isthe time it takes the symbiotic zooxanthellae to adapt to the discrepant spectral composition of the illumination present in their captive habitat versus that found in the native environment. Excess UV radiation is a problem that confronts shallow water colonies as well.

Metal halide bulbs are particulary bad in this regard, and animal colonies lacking sufficient UV protection may suffer burns, some so severe, as to prove lethal...

...Fluorescent daylight tubes are advantageous in that they rarely damage colonies."

Nie chce być niemiły ale w odróżnieniu do ciebie nie ja sobie wymyśliłem to co wypisuje ale opieram się na doświadczeniu osób które wiedzą o temacie dużo dużo więcej niż ja mam i mają doświadczenie jakiego ja nigdy nie będe miał. I mimo że zakładam już 3 swoje akwarium morskie to nie pisze głupot nie popartych wiedzą.

Ale spoko - może to przychodzi z wiekiem (hmmm choć olek jakoś też robi tak jak ja a jest chyba tylko rok starszy od ciebie)

Fajnie że tak wcześnie zajełeś się akwarystyką morską i w moim wieku (no nie jestem taki stary - 27 lat) będziesz na pewno w tym temacie dużo lepszy od wielu tu na forum, ale PROSZE CIE - więcej czytaj a mniej pisz, ok?

:)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę znamangielskialenie dokońca więc się zapytam: czy to jest konkrenieto o comi chodziło? przykład poparzenia korala czy opis że niemożna za mocno oświetlać akwarium?

sorka, nie chcę się tu onic wykłócać ale chodzi mi o to żebyś mi udowodnił że komuś w akwarium w związku ze zbyt mocnym oświetleniem. tak samo wszędzie pisze że niemożna używać żarników HQI bez szybek odfiltruwowyjuących promienie UV. tu też możesz mi podać przyklład gdzie komuś dlatego ze tej szybki nie używał marł czy utracił część polipówkoral? odpowiedź jest prosta NIE znajdziesz potwierdzenia przezktóregoś akwarystę że te promienie UV są szkodliwe.

Wiem że używasz T5 ale to dałem na porówanenia

po prostu udowodnijmi to a bęzdie ok bo ja NIGDZIE nie znalazłem przypadkupoparzenia korala przez oświetlenie. co innego jeśli jet to spowodowane brakiem aklimatyzacji świetlnej, że od razu korala kładziemy pod mocnym oświetleniem wtedy jest problem.bo może to spowodować częściowy lub całkowity zanik zooskanteli

PS: myślę że tu nie ma się o co kłócić tylko niech ktoś mi poda taki przypaek i będzie OK

ja oczywiście nie chcę się tu kłócić ani zawalać tematu bo to mi nic nie da ale w akwariumi taknie odtworzymy oświetlenia takiego jakie jest na rafie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech - napisałem ci żebyś usiadł sobie ze słownikiem to ci zajmie trochę czasu i dowiesz się co tam jest napisane. Odpowiada to na twoje pytania.

Nie wiesz jak działają promienie UV i mogą być szkodliwe? Skocz na dłużej na solarium (lub popatrz na leppera w TV :) ).

Słabo coś szukałeś - nie raz słyszałem jak ktoś kupił/miał korala który mu z niewiadomych powodów stracił zooxantele - najpewniej z powodu złej aklimatyzacji świetlnej (która jak sobie przetłumaczysz tekst to się dowiesz że trwa miesiącami).

Ja zbyt silnym oświetleniem załatwiłem sobie prawie gąbke. Straciłem 1/3 zwierzaka zanim ją przełożyem w zacienione miejsce, po tej zmianie żyje sobie bezproblemowo.

Przesada nie jest dobra w żadnym kierunku.

Ok jak dla mnie to end of topic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adi

"sorka, nie chcę się tu onic wykłócać ale chodzi mi o to żebyś mi udowodnił że komuś w akwarium w związku ze zbyt mocnym oświetleniem. tak samo wszędzie pisze że niemożna używać żarników HQI bez szybek odfiltruwowyjuących promienie UV. tu też możesz mi podać przyklład gdzie komuś dlatego ze tej szybki nie używał marł czy utracił część polipówkoral? odpowiedź jest prosta NIE znajdziesz potwierdzenia przezktóregoś akwarystę że te promienie UV są szkodliwe."

Sluchaj mlody czlowieku: czytam te twoje bzdury od dlugiego czasu. Jestem czlowiekiem bardzo cierpliwym ale wyprowadziles mnie wlasnie z rownowagi. Jestes zakala tego forum i gdyby to ode mnie zalezlo to bym cie zbanowal dozywotnio. Te twoje rady i teorie to mozesz serwowac kolegom w podstawowce ale nie na forum gdzie ktos przez twoje "rady" moze stracic kupe pieniedzy. W zwiazku z tym bede od dzisiaj kasowal kazdego twojego posta w ktorym zawarte beda podobne "rady".

A gdybys rzeczywiscie czytal cokolwiek madrego o akwarystyce morskiej to bys sie dowiedzial ze nie tylko korale ale takze ryby moga ulec smiertelnemu poparzeniu promieniami UV.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie Panowie bez cisnien ;] Tylko spokoj moze nas uratowac. A metoda na wszelkie forumowe trole (nie mowie ze Adi jest trolem ;]) jest po prostu ignorowanie ich.

Ja juz praktycznie jestem na 100% zdecydowany na 4x24W jak mi bedzie brakowalo wprowadze 5 swietlowke ( pokrywe mam zamiar wykonac DIY wiec raczej nie bedzie z tym problemu).

Wiec pozostaje tylko zaczac zbierac pieniazki - a jak juz dociagne do tych 2k ktore potrzebuje to jade zbudowa. Dzieki wszystkim za rady i pozdrawiam,

Maciej Kawecki

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aquamaniac - spokojne stres skraca życie :)

Ale masz racje ignorowałem posty adiego ale na forum nowicjuszy miesza w głowie nowym i nie wytrzymałem już też więc się wtrąciłem. A taki spokoj ostatnio był na forum :)

Nie wiem jak go zmusić żeby najpierw poczytał (literature a nie tylko forum bo tu czasem też dzwine rzeczy sa) a potem pisał na podstawie wiedzy zdobytej od innych a nie własnych teorii. Każdy na poczatku ma głupie pomysły i teorie (jak dobrze pogrzebiesz na forum to w moim pierwszym poście było pytanie gdzie do obiegu wody w akwa mam podłączyć filtr RO :) ), ale jak ktoś pyta to nie błądzi a jak ktoś z tego swoje teorie robi to może być przyczyną straty sporej kasy bo to hobby jest naprawde drogie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AquaManiac

Wreszcie ok decyzja a propos Adiego

@smk

Jakby on zadawal pytania to by bylo ok, ale on wlasnie daje beznadziejne rady pisze pirdoly itd. Nawet prosta sprawa ktos sie cos zapyta on odpowie gosc sie ucieszy i co... gosc bedzie wplecy jakas kase zaczym przeczyta ze Adiego sie nie slucha !.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
smk :

......Nie wiem jak go zmusić żeby najpierw poczytał (literature a nie tylko forum bo tu czasem też dzwine rzeczy sa) a potem pisał na podstawie wiedzy zdobytej od innych a nie własnych teorii. Każdy na poczatku ma głupie pomysły i teorie ...ale jak ktoś pyta to nie błądzi a jak ktoś z tego swoje teorie robi to może być przyczyną straty sporej kasy bo to hobby jest naprawde drogie.

Czytałes ksiązke Werner B. ?

Ja juz kawałek przeczytałem i biore mała poprawkę na kilka sprawa np. jak przygotowac wodę :)

"Ponieważpodczas odwrotnej osmozy z wody odfiltrowywane są także związki decydujące o jej twardości ,to pozbawiona substancji mineralnych woda musi zostać zmieszana z wodą wodociągową"

mnie to troszkę zmieszało wiem ze własnie woda wodociągowa lub RO kótre jest już stara/uszkodzona moze pododować wzrost /zakwit glonów.

Czyli lepiej przeczytać ksiązke a potem bardzo uważnie czytać forum lub zadawać pytania na kótre nie znalaźliśmy odpowiedzi.

Wiem że można stosować wode bez filtra RO (nawet jedna osoba tak ma w akwarium)

Ja siedziałem przez 4 dni i czytałem stare posty

w 4 dniu juz miałem dosyc i mętlik w głowie ale zawsze cos tam zapamiętałem.

Czytałem też posty Adiego ale nawet nie zauważyłem tego, że nieraz po dostosowaniu sie do Jego porad może wywołac "kataklizm" ale teraz zaczynam to zauważać

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Rozumiem wasze nastawienie wobec postów Adriana, sam je zupełnie ignoruje. Ale jeśli Adrain głupio pyta czy radzi to się na nim jeździ jak na burym koniu a jeśli robi to ktoś inny to jakoś mu uchodzi. Ale do rzeczy. Otóż promieniowanie UV jest koralowcom niezbędne do życia a na pewno do zdrowego życia. Jest bowiem zasada: im koralowiec żył głębiej tym wiecej potrzebuje światła niebieskiego a mniej UV. Im rósł płycej tym dostawał większą dawkę UV i tak powinno pozostać. Dywagacje na temat np. tego że 1,5 W/l to w sam raz a już 2W/l to dużo są zwykłą

bzdurą. I to i to jest bowiem duzo za mało i ma się nijak do natury. Po prostu mamy szczęście że koralowce

potrafia się przystosować do tych naszych "drętwych" warunków - o ile były oczywiście aklimatyzowane.

Rosnąc wysoko na rafie koralowce (twarde) wytwarzają barwniki ochronne i dzieki temu cieszą nasze oczy pięknymi kolorami. Ale na płyciźnie wśród acropor trafiają się i całe "pola uprawne" sarcopythonów i sinulari i jakoś olbrzymie ilości UV jakie dostają im nie szkodzą - i tak są bure. Wracając do twardych i HQI. 2 czy 3 W/l nie jest żadna przesadą. Ważniejsze jest bowiem coś zupełnie innego. Źródła UV w pierwszej kolejności tracą zdolności do emisji UV. Nasi podopieczni przystosowują się wtedy i tracą barwniki ochronne. Wtedy dostaja po oczach nowym żarnikiem i owszem nieszczęście gotowe. Jednak powodem nie jest zbyt silne światło a tym samym duża dawka UV tylko

nasza głupota. Nie należy przekraczać określonego czasu użytkowania żarników i koralowce aklimatyzować po ich wymianie. To wszystko. Co do samego UV: część jego pasma jest bardzo potrzebna a inna część jest szkodliwa (promieniowanie A iB - nie pamiętam dokładnie a nie mam literatury pod ręką). Z moich obserwacji i podejrzeń wynika że zwykła szyba zatrzymuje po prostu duze ilości obydwu tych pasm zaliczanych do UV (a że to robi - Janek Fitas przeprowadził proste a widowiskowe doświadczenie, a pozatym spróbujcie w Egipcie opalić się przez szybę -

morza natomiast żadna szyba nie chroni a koralowce żyja juz 10 cm pod powierzchnią a w czasie odpływu są narażone na bezpośrednie działanie światła słonecznego) Ale pomimo zatrzymywania zbyt dużej części UV sądzę że jednak pozostaje wystarczajaco duzo aby nasi podopieczni czuli się nieźle.

Co do poparzenia koralowców czyli tego czego o co chodziło Adrianowi. Owszem - słyszałem o 2 przypadkach. Jeden to opisany przez smk - poparzenie gąbki a drugi miał miejsce w Cz-wie. Delikwent zmienił żarniki z jakiś syfów 5200 na 10000K. I wnioski: oba przypadki są spowodowane ...głupotą ludzką. SMK - jeśli umieszczasz gąbkę w pełnym świetle a pamiętam że tak było gdyz nawet Grzesiek Wojtasik zwrócił Ci na to uwagę gdy zamieściłeś zdjęcie to jesteś sam sobie winny i Twoje wnioski odnośnie szkodliwości UV są do d... Drugi delikwent zmienił żarnik i świecił nim ... bez żadnej szyby. To zwykłe kpiny. I jakie wyciagnął wnioski???? Otóż że musi być filtr - i tu miał rację, ale poszedł dalej że działa tylko i wyłącznie firmowy filtr i wyrzucił kasę na kawał szyby z AM. Trzeba było sprawdzić ze zwykłym szkłem hartowanym - byłoby ok. Codziennie czytam, żadko piszę ale jak już to nadrabiam. Jeśli ktoś dobrnął do końca to pozdrawiam.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adiego nikt nie zbeształ za to że pytał (daj bóg żeby on się pytał - on przecież wie wszystko) tylko że notorycznie wypisuje bzdury w stylu "każdy akwarysta powie ci że UV nie jest szkodliwe"

@Tomasz - ależ oczywiście że w opisie który cytowałem chodziło o aklimatyzacje świetlną zwierzaków. Wymęczone po transporcie i przetrzymywaniu u hurtowników pod kiepskimi warunkami świetlnymi, tracą swoje zdolności obronne a potem wsadzone pod silny strumień HQI mogą poprostu wykorkować.

Całe szczęście że mimo swojej delikatności korale potrafią się naprawdę niezle przystosować do warunków świetlnych w naszych akwariach i bez problemu żyć w o wiele gorszych warunkach niż w naturze, ale to nie znaczy że mamy im próbować nad akwarium stworzyć drugie słońce i zbankrutować płacąc rachunki za prąd.

Faktycznie nie ma złotej metody ileśtam watów na litr - to takie uproszczenie dla nowicjuszy. W oświetleniu dużo ważniejsza jest wydajność świetlna z wata mocy i dostosowania oświetlenia do głębokości akwarium, a różnice w tej między T8, T5, HQI są drastyczne. Ale jedno z częstszych pytań nowych to właśnie "ile mam watów wsadzić żeby moim koralom było dobrze?" - dlatego przyjełem uproszczenie 1W/L. A chyba zgodzisz się że wystarczy to w zupełności dla większości miękkich, LPSow , niektórych SPSów i ukwiałów. Nie każdy chce / potrafi hodować las acropor u siebie, więc trzeba znaleźć kompromis między warunkami dla zwierzaków a rachunkami za prąd i właśnie w dużym uproszczeniu dla nowych 1W/L jest (moim zdaniem) taką złotą receptą.

Czy może się w czymś myle?

P.S. A że sarcophytony są i tak bure to się nie zgodze :) - mam pięknego różowego sarco. - może to nie wszystkie kolory tęczy ale najbardziej imponujący koral w moim akwa (ok 40cm średnicy kapelusza)

aha - no a z gąbką masz racje - mea culpa - tam mi dobrze pasowała i z premedytacją ją tam postawiłem, bo nie sądziłem że aż tak źle zniesie to oświetlenie. Na szczęście po to mamy forum żeby mnie inni (w tym wypadku grzesiek) prostowali i pomagali ratować zwierzaki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej chyba spektakularny przyklad poparzenia promieniami UV wyczytalem w Koralle (nie pamietam ktory numer a nie mam dzis dostepu do mojej biblioteki). Przydazyl sie on zreszta profesorowi biologii. Otoz strzelila mu rano szyba nad akwarium a facet spieszyl sie do pracy wiec postanowil zostawic akwarium te pare godzin bez szyby. Gdy po pracy przyszedl z nowo zakupiona szyba byl w szoku: wiekszosc stworzen padla, czesc ryb oslepiona i powaznie poparzona. W konsekwencji (przez wlasna glupote w sumie) stracil wiekszosc obsady. Mam te zdjecia przed oczami wiec jak czytam "UV nie jest szkoidliwe" to mnie szlag trafia.

A Adi zebral za caloksztalt, zbieralo mu sie od daaaaaaawna.

@Tomasz fajnie ze czytasz codziennie :) Pisz w miare mozliwosci jak najwiecej bo masz duza wiedze i przede wszystkim DOSWIADCZENIE.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ireneusz mial pytanie.....

Moim zdaniem, akwarium o wysokosci 45 cm. i dlugosci 85cm (ok.40cm. slupa wody?) latwiej oswietlic lampami T5 niz HQI.

Wybralbym 3x39W T5(w tym jedna niebieska).

Przy takim oswietleniu mozna hodowac prawie wszystkie korale.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe rzeczy tu wypisujecie, a ten przypadek był spowodowany brakiem aklimatyzacji świetlnej. od razu zwiększona ilość promieni UV nie robi na dobre baniackzowi

a teraz cytat z magazynu akwarium:

w obszarach tropikalnych na powierzchni wody mierzy się światło o mocy 1000-2200uc (w zależności od położenia geograficznego) a w akwarium o pojemności 450l oświetlonym przez 2 żarniki HQI 400w i kilka świetlówek aktynicznych o mocy 330w zmierzono wydajność rzędu 1200uc

to wystarczy za jakikolwiek komentarz, w naturze oświetlenie jest o wiele mocniejsze niż w naszych akwariach. choć korale przystosowują się do takich a nie innych warunków świetlnych, a ilość p[romienieowania UBV powiększa się wraz z dziurą ozonową

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko adi - jak bedziesz sam placil swoje rachunki za prad to jak dla mnie mozesz tam nawet nawstawiac zarnikow tyle zebys miał jak na słońcu. Zobaczymy czy bedziesz taki skłonny do stawiania nad baniakiem tysięcy watów i płacenia 400-500zł/m-c za sam prąd do akwarium.

Istnieje coś takiego jak rachunek ekonomiczny - a on mi mówi że z niczym nie należy przesadzać (ale też nie należy przesadnie oszczędzać). Należy stworzyć warunki optymalne dla zwierzaków jak i dla nas, znaleźć kompromis między dobrem naszej małej rafy, dobrem naszego portfela a dobrem rodziny z którą mieszkamy. Nie my jesteśmy dla akwarium, ale akwarium dla nas - może to zrozumiesz kiedyś.

A tak przy okazji jak twoje zatwardziałe stanowisko co do tysięcy watów nad akwarium ma się do twojego akwarium nad którym masz 2x18W chyba jeśli się nie mylę i to jeszcze T8? To chyba trochę mało nawet jak dla samych ryb, nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale podoba mi się że zaczynasz cytować jakąś literaturę i konstruktywnie dyskutować - tak trzymać :) Mniej własnych teori a więcej cytatów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi, do powierzchni wody dociera duzo UVA, niewiele UVB i praktycznie nic z UVC. Zarniki MH emituja pelny zakres UV lacznie z tym ostatnim. Zwykla szyba praktycznie nie filtruje UVA (przechodzi jesli dobrze pamietam 80-90%), dobrze UVB (przechodzi kolo 5%) i jeszcze lepiej UVC. Sprobuj odpalic zarnik ktory nie ma UV Schielda bez szyby w oprawie. Korale nie sa przyzwyczajone do UVC i dolnego UVB, zaden zywy organizm nie jest do tego przyzwyczajony.

Sprawdz tez % udzial UV w swietle slonecznym i to samo w przypadku zarnika MH. Z punktu widzenia fotozyntezy u zooksanteli, swiatlo zolte czyli okolice 6k K ktore zdecydowanie dominuje w widmie slonecznym ma mniejsze znaczenie.

To W/l chyba funkcjonuje bo jakos trzeba okreslic ilosc swiatla na zbiornik, co nie zmienia faktu ze to kiepski wyznacznik. Dany koral ma dostac okreslona ilosc swiatla potrzebna do jego prawidlowej egzystencji a to czy to bedzie 1W/l czy 3W/l nie ma znaczenia. Czasami to pierwsze wystarczy a to drugie bedzie zbyt male.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy,

slyszalem, ze niektorzy w akwarystyce stosuja odblysniki. Czy dobrym rozwiazaniem jest stosowanie ich, gdy np. mamy do wyboru tylko 2 swietlowki T5 24W (56cm) na akwarium ok 120 l?

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest dobrym rozwiązaniem, bo zwiększają ilość światła w akwarium, ale dwie świetlówki to mało na to akwa nawet z odbłyśnikami... chyba że dasz jeszcze HQI, albo dołożysz jeszcze dwie aktyniczne.

Zależy zresztą co zamierzasz tam trzymać. Jeśli same ryby to i dwie stykną IMHO.

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Krystian :

Koledzy,

slyszalem, ze niektorzy w akwarystyce stosuja odblysniki. Czy dobrym rozwiazaniem jest stosowanie ich, gdy np. mamy do wyboru tylko 2 swietlowki T5 24W (56cm) na akwarium ok 120 l?

Pozdr

Podaj jeszcze wysokość bedzie łatwiej podać ile dokładnie trzeba Ci tego światełka

oraz napisz co chcesz mieć w akwarium

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium ma wymiary 80x40x 45 wysokosc. Raczej nie bedzie mocno obciazone biologicznie, czyli 2-3 'latwe rybki', jakis krabik, krewetka, slimak + korale miekkie.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jejku,mi nie chodziło o żarnik bez żadnej szyby tylko o żarnik włożony do zwykłego halopaka z szybą hartowaną (dodawaną do samej obudowy) więc może oświetlenie bez zadnej szyby nie powinno być stosowane ale mi chodziło o napisanie że nie potrzebne są różne "magiczne" szybki stosowane w firmowych oprawach

poza tym myślę że gdyby akwarium było trochę nizsze to mógłbyś hodowaćnajmniej wymagające gatunki korali miękkich (ja mam 66w T8 nad 63l bez odbłyśników i GIT)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.